Sortiranje zapisa po tekstom, numeričkim ili vrednostima datuma

Sortiranje podataka može da odigra veliku ulogu u efektivnom izvedenoj prijavi ili obrascu. Na primer, katalog proizvoda koji navodi proizvode po abecednom redosledu ili na osnovu jedinične cene je mnogo lakši za korišćenje od onog koji navodi stavke nasumičnim redosledom.

Ova tema objašnjava kako se sortira zapisi prilikom pregledanja i dizajniranja tabele, upita, obrasca ili izveštaja.

U ovom članku

Uvod

Možete da sortirate zapise u tabeli, upitu, obrascu ili izveštaju na jednom ili više polja. Uz minimalni rad sa dizajnom, vi i korisnici obrasca ili izveštaja možete da izaberete kako će zapisi biti sortirani.

Na primer, kada dizajnirate izveštaj o katalogu proizvoda, možda ćete odabrati da izaberete proizvode po abecednom redosledu. Redosled koji birate kada dizajnirate objekat postaje podrazumevani redosled sortiranja objekta. Međutim, kada pregledate upit ili izveštaj, svaki korisnik može da sortira zapise na željeni način, na primer po ceni ili po dobavljaču.

Napomena: Prikaz može da se sortira na bilo koje polje koje se prikazuje u prikazu, osim na poljima koja sadrže priloge ili OLE objekte.

Rezultate možete precizno da sortirate po sortiranju zapisa na više polja. Kada sortirate na više polja, važno je da identifikujete ono što se zove spoljašnje i najutenžnije polja za sortiranje. Označavanjem odgovarajućih polja kao unutrašnjeg i spoljnog polja za sortiranje je neophodno da biste dobili željene rezultate. Kao primer, pretpostavimo da želite da sortirate tabelu "Kontakti" na poljima "ime" i "prezime". Ako želite da prva imena budu sortirana od od A do Z (ili Z do A) unutar svakog prezimena, ime je unutrašnje polje. Sa druge strane, ako želite da prezimena sortirana u okviru svakog imena, poslednje ime je unutrašnje polje. Ako ste postavili drugi način, zapisi se sortiraju prvo (na kraju) u polju prezime, a zatim sledeće (na stranici) u polju ime.

Unutrašnja i spoljašnja polja za sortiranje

1. prezime je najvažnije polje i ime je unutrašnje polje

2. ime: prvo polje i prezime je unutrašnje polje

Jednu od stvari za sećanje kada se porudžbine sortiranja prikazuju kao da su brojevi, tekst i Specijalni znakovi sortirani u skladu sa izabranim jezikom i regionalnim postavkama računara. Ako se jezik i regionalne postavke navedene u dijalogu Access opcije ne podudaraju sa onima navedenim na kontrolnoj tabli, navedeni nalozi za sortiranje možda neće biti podudarni sa vašim očekivanjima.

Pregled ili promena podrazumevanog jezika ili regiona

Da biste pregledali jezičke postavke u programu Access, izaberite stavku opcije> datoteke . Na kartici Opšte u okviru Kreiranje baza podataka, pregledajte ili promenite vrednost u polju lista redosleda sortiranja nove baze podataka . Postavljanje opcije generalu ako želite da koristite jedan od ovih jezika – Afrikajanci, Albanci, arapski, Baskijci (baskijski), Bugari, beloruski, katalonski, holandski, Englez, Faeroese, Farsi, nemački – standard, grčki, hebrejski, Hindi, indonežanski, italijanski, Maliji, portugalski, Rus, srpski, svahili i urdu. Imajte na umu da ova postavka utiče samo na nove baze podataka. Da biste ovu postavku zatvorili u postojeću bazu podataka, prvo sažali bazu podataka.

Da biste sažili bazu podataka:

 • Izaberite stavku Alatke baze podataka > Kompaktne i popravite bazu podataka.

Da biste pregledali regionalne postavke za računar, pogledajte članak Promena regionalnih postavki operativnog sistema Windows radi menjanja izgleda nekih tipova podataka.

Vrh stranice

Sortiranje zapisa u prikazu

Napomena: U programu Access Sortiranje izveštaja se nešto razlikuje od sortiranja tabele, upita ili obrasca.

Sortiranje izveštaja

Sortiranje tabele, upita ili obrasca

Sortiranje izveštaja

 1. Otvorite izveštaj u prikazu rasporeda ili prikazu dizajna.

 2. Ako okno grupa, sortiranje i ukupno nije otvoreno, u grupi " Grupisanje & ukupnih vrednosti " (na kartici " Oblikovanje " u prikazu rasporeda, ili na kartici Dizajn u prikazu dizajna), izaberite stavku Grupiši & sortiranje.

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Ako izveštaj nije grupisan niti sortiran, kliknite na dugme Dodaj grupu u oknu grupa, sortiranje i ukupno , a zatim izaberite stavku spoljašnje polje za sortiranje. Kliknite na drugu strelicu padajućeg menija i odaberite kako bi vrednosti trebalo da se naručene. Kliknite na dugme još, a zatim kliknite na strelicu sa desne strane sa odeljkom zaglavljai izaberite bez odeljka zaglavlja. Ponovite ove korake za svaki okvir za sortiranje, sa poljem koje se trenutno nalazi na dnu.

  • Ako je izveštaj već grupisan ili sortiran, redigujte postojeće nivoe i pažljivo izvršite promene. Da biste promenili polje, koristite prvu strelicu padajućeg menija. Da biste promenili redosled, kliknite na drugu strelicu padajućeg menija. Da biste promenili nivo grupisanja u samo nivo sortiranja, promenite se u odeljku zaglavljabez odeljka zaglavlja.

Savet: Da biste sortirali izveštaj na jednom polju, otvorite izveštaj u prikazu rasporeda, kliknite desnim tasterom miša na polje i izaberite željenu komandu sortiranja. Na primer, ako izaberete polje "godina", izaberite stavku Sortiraj od najmanjeg ka veličini ili Sortiraj od najvećeg do najmanjeg. Međutim, ako je izveštaj grupisan ili ako želite da sortirate na više polja, morate da koristite okno " Grupisanje, sortiranje i ukupno ".

Sortiranje tabele, upita ili obrasca

 1. Identifikujte polja u kojima želite da sortirate. Da biste sortirali po dva ili više polja, identifikujte polja koja će delovati kao unutrašnje i spoljašnje polja za sortiranje.

 2. Kliknite desnim tasterom miša bilo gde u koloni ili kontroli koja odgovara samom polju, a zatim izaberite neku od komandi sortiranja. Komande se razlikuju u različitim tipovima podataka koji se nalaze u izabranom polju.

  Napomena: Prilikom sortiranja podataka za polje koje sadrži tip podataka da/ne, vrednost "da", "True" ili "na" se smatra "izabranom", a vrednost "ne", "pogrešno" ili "Isključeno" se smatra "ispravljanjem". Podrazumevani prikaz za ovaj tip polja je polje za potvrdu, ali možete da ga konfigurišete da se nalazi u okviru za tekst ili kombinovani okvir. Ako promenite prikaz za ovaj tip polja u okvir za tekst ili kombinovani okvir, on i dalje čini "izabrano" ili "иisto".

  Opcije sortiranja

  1. broj, valuta, automatsko numerisanje

  2. kratki tekst (tekst), dugi tekst (memo), hiperveza

  3. da/ne

  4. datum/vreme

 3. Ponovite prethodni stepenik za svako polje za sortiranje, koje se završava sa spoljašnjim poljem sortiranja.

  Zapisi se ponovo raspoređuju da bi se podudarao sa redosledom sortiranja.

  Napomena: Ako tekstualno polje sadrži niske NULL i nulu, kada se sortira po rastućem redosledu, zapisi sa niskama vrednosti su prvi navedeni, a zatim zapisi sa niskama nulte dužine, a zatim zapisi sa vrednostima koje nisu prazne.

  Saznajte o tome kako se obrađuje Specijalni znakovi, na početku razmaka i negativne vrednosti

  Ako vrednost u polju počinje specijalnim znakom – na primer crtica, zagrada ili drugi simbol – videćete sledeće ponašanje prilikom sortiranja u rastućem redosledu:

  • Vrednosti koje počinju znakom za razmak pojaviće se pre alfanumeričkih vrednosti.

  • Vrednosti između znakova navoda slede vrednosti koje počinju jednim razmakom, ali prethodnice alfanumeričkih vrednosti.

  • Vrednosti koje počinju znakom minus (-) prethodne vrednosti koje počinju znakom plus (+).

  • Za sve ostale simbole, porudžbina se određuje tako što ćete pogledati ASCII kodove znakova znakova. Na primer, kôd za simbol $ (LVT) je 36, a kôd za znak jednakosti (=) je 61, tako da se vrednosti koje počinju sa LVT pojavljuju pre vrednosti koje počinju slovom =.

   Da biste zamenili ovu porudžbinu, možete odabrati da zanemarite prvi znak svih vrednosti u polju. Ova tehnika funkcioniše ako vrednosti u polju uvek počinju jednim specijalnim znakom, kao što je znak minus ili sa istim brojem posebnih znakova – na ovaj način možete da znate koliko znakova treba ignorisati. Dodatne informacije o tome kako se sortira na delimične vrednosti potražite u članku Sortiranje zapisa na osnovu delimičnih vrednosti u polju. Ako se broj znakova koje treba zanemariti razlikuje, možete da navedete Prilagođeni redosled sortiranja. Dodatne informacije potražite u članku Sortiranje zapisa po prilagođenom redosledu.

Ne zaboravite da ne možete da uklonite redosled sortiranja samo iz jednog polja. Da biste uklonili sortiranje iz polja za sortiranje, na kartici Početak , u grupi Filter sortiranja & izaberite stavku Izbriši sve vrste, a zatim primena željeno porudžbine sortiranja.

Dodatni scenariji sortiranja    

Kada koristite komande sortiranja, tip podataka polja i kompletne vrednosti svakog polja se koriste za utvrđivanje redosleda zapisa. Šta ako želite tekstualne vrednosti, kao što su ponedeljak, utorak i tako dalje, sortirane po prilagođenom redosledu i ne po abecednom redosledu? Ili, želite da sortirate tekstualno polje koje sadrži IP adrese? Pogledajte sledeće teme ako komande sortiranja ne ispune potrebe sortiranja:

 • Sortiranje zapisa na osnovu delimičnih vrednosti u polju Želite da sortirate zapise na osnovu prvih nekoliko ili poslednjih znakova u polju? Ako imate pristup pisanju jednostavnih izraza, pogledajte ovu temu koja objašnjava kako da koristite izraze za izdvajanje delimičnih vrednosti.

 • Sortiranje zapisa po redosledu koji razlikuje mala i velika slova Access zanemaruje slučaj tekstualnih vrednosti. Na primer, vrednosti " Smith and Smith " će se tretirati kao identiиno i ne možete da kontrolišete koji će se prvo pojaviti. Pogledajte ovu temu ako želite da sortirate po sortiranju malih slova.

 • Sortiranje zapisa po numeričkim vrednostima uskladištenim u tekstualnom polju Da li vidite zapise sortirane na pojedinačnim decimala, a ne na numeričkoj vrednosti? Ako, na primer, zapisi sa vrednostima 11 i 121 se pojavljuju pre zapisa sa vrednostima 2 ili 25, pogledajte ovaj članak.

 • Sortiranje zapisa po prilagođenom redosledu Ako želite da sortirate određene vrednosti, kao što su imena dana (ponedeljak, utorak i tako dalje) ili naslove službenika (menadžer, reditelj) redosledom koji ima smisla za vas, pogledajte ovaj članak.

 • Sortiranje IP adresa Polje koje skladišti IP adrese sadrži više brojeva i tačaka (.), tako da jednostavna tekstualna ili numerička vrsta neće funkcionisati za IP adrese. Pogledajte ovu temu da biste saznali kako da sortirate IP adrese.

Vrh stranice

Uklanjanje redosleda sortiranja

 • Da biste uklonili redosled sortiranja iz tabele, upita ili obrasca, na kartici Početak , u grupi Filter sortiranja & izaberite stavku Izbriši sve vrste.

  Ovo će ukloniti redosled sortiranja iz svih polja u prikazu.

 • Da biste uklonili redosled sortiranja iz izveštaja, otvorite okno " grupa, sortiranje i ukupno " tako što ćete kliknuti na Grupiši & sortiranje u grupi " Grupisanje & ukupnih vrednosti " (na kartici Oblikovanje u prikazu rasporeda, na kartici Dizajn u prikazu dizajna). Zatim kliknite na nivo sortiranja koji želite da uklonite i kliknite na dugme Izbriši. Stavka odgovarajuća za sortiranje polja počeće sa rečima Sortiraj po. Izbegavajte brisanje stavki koje počinju grupom po, zato što će to promeniti dizajn izveštaja.

Vrh stranice

Čuvanje redosleda sortiranja sa objektima

Nalog za sortiranje se automatski čuva sa tabelom, upitom, obrascem ili izveštajem. Ako želite da se automatski primeni na sledeći put kada otvorite objekat, uverite se da je vlasništvo Porudžbyonload objekat podešeno na " da".

Pošto se redosled sortiranja koji je poslednji put menja sa vremena na vreme, možda ćete želeti da definišete stalni (ili podrazumevani) redosled sortiranja. Možete navesti podrazumevani redosled sortiranja za upit ili izveštaj. Važno je da zabeležite da, iako podrazumevani redosled sortiranja nije zamenjen trenutnim ili poslednjim sačuvanim redosledom sortiranja, on stupa na snagu tek kada se ukloni trenutni ili poslednji sačuvani redosled sortiranja iz prikaza.

 • Da biste definisali podrazumevani redosled sortiranja za upit, otvorite ga u prikazu dizajna. Dodajte polja za sortiranje u koordinatnu mrežu za dizajn i u redu Sortiranje navedite željeni redosled.

 • Da biste definisali podrazumevani redosled sortiranja za izveštaj, koristite okno " Grupisanje, sortiranje i ukupno " u prikazu rasporeda ili dizajna. Dodatne informacije potražite u odeljku Sortiranje izveštaja.

Da biste videli zapise sortirane po podrazumevanom redosledu, na kartici Početak , u grupi Filter sortiranja & izaberite stavku Izbriši sve vrste. To uklanja trenutni filter iz prikaza i omogućava vam da prikažete zapise po podrazumevanoj vrednosti.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×