Sprečavanje dupliranih vrednosti u polju tabele pomoću indeksa

Možete da sprečite duplirane vrednosti u polju u Access tabeli kreiranjem jedinstvenog indeksa. Jedinstveni indeks je indeks koji zahteva da svaka vrednost indeksiranog polja bude jedinstvena.

Postoje dva osnovna načina za kreiranje jedinstvenog indeksa:

 • Postavljanje indeksiranog svojstvo polja na da (bez duplikata)    To možete da uradite tako što ćete otvoriti tabelu u prikaz „Dizajn“. Ovaj metod je jednostavan i dobar izbor ako želite da promenite samo jedno polje.

 • Kreiranje upit za definisanje podataka koji kreira jedinstveni indeks    To možete da uradite pomoću prikaz „SQL“. Ovaj metod nije tako jednostavan kao što je korišćenje prikaza dizajna, ali ima prednost: možete da sačuvate upit za definiciju podataka i ponovo ga koristite kasnije. Ovo je korisno ako povremeno brišete i ponovo kreirate tabele i želite da koristite jedinstvene indekse na nekoj od polja.

Šta želite da uradite?

Postavljanje indeksiranog svojstvo polja na da (bez duplikata)

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu koja sadrži polje, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Izaberite polje za koje želite da budu sigurne vrednosti.

 3. U oknu "Svojstva polja" na dnu prikaza dizajna tabele, na kartici Opšte , postavljanje indeksiranog svojstva na da (bez duplikata).

 4. Sačuvajte promene u tabeli.

  Napomena: Ako duplikati već postoje u polju za zapise tabele, Access prikazuje poruku o grešci (greška 3022) kada pokušate da sačuvate željene promene u tabeli. Moraćete da uklonite te duplirane vrednosti polja iz zapisa tabele da biste mogli da postavljate i sačuvate novi jedinstveni indeks.

Kreiranje jedinstvenog indeksa za polje pomoću upita za definiciju podataka

 1. Na kartici Kreiranje, u grupi Upiti kliknite na dugme Dizajn upita.

 2. Na kartici Dizajn za upite, u grupi Rezultati kliknite na strelicu ispod stavke Prikaz, a zatim izaberite stavku SQL prikaz.

 3. Izbrišite sve postojeće SQL iz upita. (Access najverovatnije prikazuje Izbor , pre nego što izbrišete postojeći tekst.)

 4. Otkucajte ili nalepite sledeći SQL u upit:

  CREATE UNIQUE INDEX index_name
  ON table (field);
 5. U SQL programu zamenite promenljive na sledeći način:

  • Zamenite index_name imenom za indeks. Preporučuje se da koristite ime koje vam pomaže da utvrdite za šta se indeks nalazi. Na primer, ako je indeks da se uverite da su brojevi telefona jedinstveni, možete da ga imenujete unique_phone.

  • Zamenite tabelu sa imenom tabele koja sadrži polje koje treba da se indeksira. Ako ime tabele ima razmake ili specijalne znakove, morate da stavite ime u uglaste zagrade.

  • Polje "zameni" sa imenom polja koje treba indeksirati. Ako ime polja ima razmake ili specijalne znakove, morate da stavite ime u uglaste zagrade.

 6. Sačuvajte i zatvorite upit.

 7. Izvršite upit da biste kreirali indeks. Imajte u vidu da upit možete da pokrećete iz makroa pomoću radnje "RunSQL Macro".

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×