Sve što treba da znate da napišete efektan alternativni tekst

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako slika vredi 1000 reči, šta vredi osobama koje mogu da vidim? Naš digitalni svetu, nije lako za osobe sa oštećenja vida nedostaje kritičnih informacija ili frustrirajuće i negativne iskustva. Zamislite, na primer, da govornik šalje prezentaciju nakon konferencije. Prezentacija sadrži infographics za ilustraciju ključne tačke. Bez opise na infographics, svi koji imaju vizuelne oštećenja mogu da razumeju na infographic i nedostaje na ključne informacije.

Alternativni tekst (alt tekst) je opisni tekst koja prenosi značenje i kontekst vizuelne stavke u digitalni postavku, kao što su na aplikacije ili Veb stranice. Kada čitača ekrana kao što je Microsoft Narrator JAWS i NVDA do digitalnog sadržaja sa alternativnim tekstom, oni će alternativni tekst glasno čitanje, omogućavajući ljudima da biste bolje razumeli šta se nalazi na ekranu. Napisano, opisno alternativni tekst drastično smanjuje nejasnoća i poboljšava iskustvo korisnika.

Čuti reči objektivno, ali ih razumem subjektivno. Ova tema opisuje kako da razumete, pisanje i koristite efektan alternativni tekst u Microsoft Office proizvodima.

Grupe osoba sedi ispred računara

Kada se koriste alternativni tekst?

Slike i slike

Uverite se da prenesete sadržaj i svrhu sliku na sažet i nedvosmislenim način. Alternativni tekst ne bi trebalo da bude duži od rečenicu ili dva – uglavnom neće uraditi nekoliko promišljeno izabrane reči. Razmislite o tome šta je važno za sliku. Na primer, važan kontekst možda postavku, emocije na lica, boje ili veličine relativna.

Alternativni tekst okno sa primera alternativni tekst u programu Word za Windows.

Ne ponavljajte okolni tekstualni sadržaj kao alternativni tekst i ne koristite fraze koje upućuju na slike, na primer, „grafika“ ili „slika“. U sledećem primeru, alternativni tekst se odnosi na slike i ne opisuju dovoljno sadržaja slike.

Primer loš alternativni tekst u programu Word za Windows.

Dijagrami, grafikoni toka i grafikone

Po pitanju objekata koje daju detaljne informacije, kao što je infographic, koristite alternativni tekst da pružite informacije u objekat. Opisuje grafikon kao „Trakasti grafikon prikazuje prodaje tokom vremena”, na primer, ne bi bilo korisno da slepe osobe. Pokušajte da prenese uvid; na primer, "trakasti grafikon prikazuje prodaje tokom vremena. Jula prodaje za brend A premašile prodaje za Brenda B i stalno raste tokom cele godine. "

Alternativni tekst bi trebalo da jasno opisuju početka tačku, napredak i završetak grafikoni toka.

Primer alternativni tekst za kružni grafikon u programu Word za Windows.

Video zapisi

Video zapisi koji ne opisuju njihov sadržaj zahtevaju alternativni tekst da biste opisali vizuelno iskustvo, čak i ako korisnik čuje muziku, pozadinu zvukovi i govor. Alternativni tekst bi trebalo da opisuju sadržaj i svrhu video zapisa.

Najboljem slučaju, video bi trebalo da sadrži drugi audio zapis sa opisom elemenata video zapisa koje su čisto vizuelno i nije dostupna osobama sa oštećenim vidom.

Kada je da ne koristite alternativni tekst?

Ukrasni vizuelne objekte

Ukrasni objekti vizuelno interesantnijom, ali ne informativno (na primer, stilistički ivice). Korišćenje čitača ekrana će čuti ovo su ukrasni tako da znaju da oni ne nedostaje sve važne informacije. Da biste označili sliku kao ukrasni, jednostavno potvrdite izbor u polju za potvrdu Označi kao ukrasni kada je otvoreno Alternativni tekst okno. Polje za unos teksta postaje nedostupno.

Alternativni tekst okno sa Označi kao ukrasni opcije koju ste izabrali u programu Word za Windows.

Savet: Ako izvozite dokumenta u PDF formatu, sve elemente koji trepere koje ste označili kao ukrasni će biti automatski označene kao predmeta, što znači da će biti zanemarene čitači ekrana prilikom navigacije kroz PDF datoteke. 

Moduli za sečenje i tabela

Ako Microsoft Office kontrolor pristupačnosti označava ne objekat kada nedostaje alternativni tekst, ne morate da biste napisali alternativni tekst za njega. Moduli za sečenje i tabele su primeri tih objekata.

Kako da biste dodali alternativni tekst objektu?

 1. Uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite desnim tasterom miša na objekat i izaberite Uređivanje alternativnog teksta.

   Meni Excel Win32 uređivanje alternativnog teksta za oblike
  • Izaberite objekat. Izaberite stavke Oblik > Alternativni tekst.

   Dugme „Alternativni tekst“ na traci programa Outlook za Windows.
 2. U oknu Alternativni tekst otkucajte 1–2 rečenice u okvir za tekst da biste opisali objekat i njegov kontekst nekome ko ne može da ga vidi.

  Dijalog „Alternativni tekst“ u programu Word za Windows

Saveti za korišćenje alternativnog teksta u sistemu Microsoft Office

 • Ne zaboravite da koristite Microsoft Office kontrolor pristupačnosti tokom procesa na redigovanje. Ga proverava da celokupan relevantan sadržaj vizuelne alternativni tekst i daje vam druge predloge za poboljšanje pristupačnosti vašeg sadržaja, kao što su proveru kontrasta kompresije. Da biste pokrenuli kontrolor pristupačnosti, jednostavno kliknite na kartici " Redigovanje " na traci, a zatim kliknite na dugme Proveri pristupačnost. Za više informacija o kontroloru pristupačnosti, idite na Poboljšavanje pristupačnost uz kontrolor pristupačnosti.

 • Koristite ime datoteke, duplirani tekst ili URL adrese kao alternativni tekst. Kontrolor pristupačnosti će ih označite zastavicom jer oni su korisni za nekoga sa vizuelne oštećenja. Više informacija potražite u pravila za kontrolor pristupačnosti.

 • Ako postoji grupi objekata koji obrazaca Semantička grupe, kao što su grupe fotografija da prikažete sve psi, dodeljivanje alternativni tekst za celu grupu. Ako objekti su grupisani zajedno za oblikovanje razloga, Razgrupisavanje objekata i dodelite odgovarajući alternativni tekst za svaki objekat.

Savet: Da proverite pravopis i ispravite reči koje ste otkucali u oknu Alternativni tekst , kliknite desnim tasterom miša na reč i izaberite predloženu alternative.

Napomena: Ako ste koristili Microsoft Office neko vreme, ste primetili da koristi oknu Alternativni tekst da imate dva polja, naslov i Opis. Sada ćemo koristiti u jednom polju Opis – to je pronašao da je imati jedno polje lakši i manje zbunjujućom za vas kao autora, kao i bilo ko pomoću čitača ekrana za korišćenje sadržaja.

Automatsko alternativni tekst

U sistemu Office 365, alternativni tekst možete da se automatski generiše. Kada umetnete sliku, možda ćete videti na traci pojavljuje na dnu slike sa automatski generisane alternativni tekst.

U Office 2019, alternativni tekst ne generiše se automatski kada umetnete sliku. Ako želite da dodate automatske alternativni tekst, kliknite na dugme generiši opis za mene u oknu Alternativni tekst . U zavisnosti od sadržaja slike, ponekad funkcija vam pruža opisno oznake i ponekad se pune rečenice.

Ako generiše se automatski alternativni tekst, ne zaboravite da pregledate i uređujete u oknu Alternativni tekst i uklonite sve komentare dodali tamo, kao što je „Opis generiše samouvereno visoko”.

Sliku sa automatski generiše alternativnog teksta na donjoj ivici slike u programu Word za Windows.

Uključivanje automatskih alternativni tekst

Pre nego što možete da koristite automatsko alternativni tekst, morate da omogućite Office pametna usluge u bilo koji Office proizvod.

 1. Izaberite datoteku > Opcije > Opšte i uverite se da omogućite usluga je izabran u okviru pametna usluge Office.

 2. Izaberite karticu " Jednostavan pristup " i uverite se da automatski generiše alternativni tekst za mene je izabran u okviru Automatsko alternativni tekst.

Isključivanje automatskih alternativni tekst

 1. Izaberite datoteku > Opcije > Jednostavan pristup i poništavanje izbora opcija Automatsko generisanje alternativni tekst za mene u okviru Automatsko alternativni tekst.

Gde pronaći alternativni tekst funkcionalne smernice

Preuzimanje dodatne resurse će vam pomoći da napišete efektan alternativni tekst:

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×