Svojstvo „Format“ („Oblikovanje“)

Odnosi se na

Objekat „ComboBox“

Objekat „TextBox“

Svojstvo Format možete da koristite kako biste prilagodili način na koji se prikazuju i štampaju brojevi, datumi, vremena i tekst. Čitanje/pisanje niske.

izraz.Format

expression Obavezno. Izraz koji daje jedan od objekata sa liste „Odnosi se na“.

Primedbe

Možete da koristite jedan od unapred definisanih oblika ili da napravite prilagođeni oblik pomoću simbola za oblikovanje.

Svojstvo Format koristi različite postavke za različite tipove podataka.

Za kontrolu, to svojstvo možete da postavite na listu list svojstva. Za polje to svojstvo možete da postavite u prikazu dizajna tabele (u odeljku „Svojstva polja“) ili u prikazu dizajna prozor upita (na listu sa svojstvima „Svojstva polja“). Možete da koristite i makro ili Visual Basic for Applications (VBA) kôd.

Napomena: U programu Visual Basic unesite izraz niske koji odgovara jednom od unapred definisanih oblika ili unesite prilagođeni oblik.

Svojstvo Format utiče samo na to na koji način se podaci prikazuju. Ne utiče na način na koji se podaci skladište.

Microsoft Office Access 2007 pruža unapred definisane oblike za tipove podataka „Datum/vreme“, „Broj“ i „Valuta“, „Tekst“ i „Memo“ i „Da/ne“. Unapred definisani oblici zavise od zemlje ili regiona navedenih dvostrukim klikom na opciju „Regionalne opcije“ na Windows kontrolnoj tabli. Access prikazuje oblike koji su odgovarajući za izabranu zemlju ili region. Na primer, kada je izabrana stavka engleski (SAD) na kartici Opšte, broj 1234,56 u obliku valute prikazuje se kao $1,234.56, ali kada je izabrana stavka engleski (Britanski) na kartici Opšte, broj se prikazuje kao £1,234.56.

Ako postavite svojstvo Format polja u prikazu dizajna tabele, Access koristi taj oblik kako bi prikazao podatke na listovima sa podacima. To se odnosi i na svojstvo Format polja za nove kontrole u obrascima i izveštajima.

Sledeće simbole možete da koristite u prilagođenim oblicima za bilo koji tip podataka.

Simbol

Značenje

(razmak)

Prikazuje razmake kao doslovne znakove.

„ABC“

Prikazuje sve unutar navodnika kao doslovne znakove.

!

Nameće levo poravnavanje umesto desnog.

*

Popunjava dostupan prostor sledećim znakom.

\

Prikazuje sledeći znak kao doslovni znak. Doslovne znakove možete da prikazujete i tako što ćete staviti unutar navodnika.

[boja]

Prikazuje oblikovane podatke u boji navedenoj unutar zagrada. Dostupne boje: Crna, plava, zelena, cijan, crvena, magenta, žuta i bela.


Ne možete da mešate simbole prilagođenog oblikovanja za tipove podataka „Broj“ i „Valuta“ sa simbolima za oblikovanje tipova podataka „Datum/vreme“, „Da/ne“ ili „Tekst“ i „Memo“.

Kada definišete maska za unos i postavite svojstvo Format za iste podatke, svojstvo Format ima prednost kada se podaci prikazuju, a maska unosa se zanemaruje. Na primer, ako napravite masku unosa „Lozinka“ u prikazu dizajna tabele i postavite i svojstvo Format za isto polje, u tabeli ili u kontroli u obrascu, maska unosa „Lozinka“ se zanemaruje, a podaci se prikazuju u skladu sa svojstvom Format.

Primer

Sledeća tri primera postavljaju svojstvo Format pomoću unapred definisanog oblika:

Me!Date.Format = "Medium Date"

Me!Time.Format = "Long Time"

Me!Registered.Format = "Yes/No"

Sledeći primer postavlja Oblikovanje polja pomoću prilagođenog formata. Ovaj format prikazuje datum kao: Jan 1995.

Forms!Employees!HireDate.Format = "mmm yyyy"

Sledeći primer prikazuje VBA funkciju koja oblikuje numeričke podatke pomoću oblika valute, a tekstualne podatke oblikuje sa svim velikim slovima. Funkcija se poziva iz događaja OnLostFocus nepovezane kontrole pod imenom „TaxRefund“.

Function FormatValue() As Integer
Dim varEnteredValue As Variant
varEnteredValue = Forms!Survey!TaxRefund.Value
If IsNumeric(varEnteredValue) = True Then
Forms!Survey!TaxRefund.Format = "Currency"
Else
Forms!Survey!TaxRefund.Format = ">"
End If
End Function

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×