Svojstvo „RecordLocks“ („Broj zaključavanja zapisa“)

Odnosi se na

Objekat „Form“

Objekat izveštaja

Svojstvo RecordLocks možete da koristite kako biste odredili na koji način se zapisi zaključavaju i šta se dešava kada dva korisnika pokušaju da urede isti zapis u isto vreme. Čitanje/pisanje.

izraz.RecordLocks

expression Obavezno. Izraz koji daje jedan od objekata sa liste „Odnosi se na“.

Primedbe

Kada uredite zapis, Microsoft Office Access 2007 može automatski da zaključa taj zapis kako bi sprečio druge korisnike da ga izmene pre nego što završite.

  • Obrasci. Navodi na koji način se zapisi u osnovnoj tabeli ili upitu zaključano kada se ažuriraju podaci u višekorisničkoj bazi podataka.

  • Izveštaji. Određuje da li se zapisi u osnovnoj tabeli ili upitu zaključavaju tokom pregleda ili štampanja izveštaja.

  • Upiti. Određuje da li se zapisi u upitu (obično upit radnje u višekorisničkoj bazi podataka) zaključavaju dok je upit pokrenut.

Napomena: Svojstvo RecordLocks odnosi se samo na obrasce, izveštaje ili upite u Microsoft Access bazi podataka (.mdb ili .accdb).

Svojstvo RecordLocks koristi sledeće postavke.

Postavka

Visual Basic

Opis

Bez zaključavanja

0

(Podrazumevano) U obrascima dva ili više korisnika može da uređuje isti zapis istovremeno. To se naziva i „optimističko“ zaključavanje. Ako dva korisnika pokušaju da sačuvaju promene istog zapisa, Access prikazuje poruku korisniku koji drugi pokuša da ga sačuva. Taj korisnik potom može da odbaci zapis, kopira ga u ostavu ili zameni promene koji je napravio drugi korisnik. Ova postavka se obično koristi za obrasce koji su samo za čitanje ili u jednokorisničkim bazama podataka. Koristi se i u višekorisničkim bazama podataka kako bi omogućila da više korisnika može da unosi promene istog zapisa istovremeno.

U izveštajima zapisi nisu zaključani dok se izveštaj pregleda ili štampa.

U upitima zapisi se ne zaključavaju dok je upit pokrenut.

Svi zapisi

1

Svi zapisi u osnovnoj tabeli ili upitu zaključani su dok je obrazac otvoren u prikazu prikaz „Obrazac“ ili prikaz lista sa podacima, dok se obrazac pregleda ili štampa odnosno dok je pokrenut upit. Iako korisnici mogu da čitaju zapise, niko ne može da uređuje, dodaje ili briše zapise dok se obrazac ne zatvori, izveštaj ne odštampa ili upit ne završi sa pokretanjem.

Uređeni zapis

2

(Samo obrasci i upiti) Stranica sa zapisima zaključava se čim neki korisnik počne da uređuje bilo koje polje i ostaje zaključana dok se on ne premesti na drugi zapis. Zbog toga zapis može da uređuje samo jedan korisnik istovremeno. To se naziva i „pesimističko“ zaključavanje.


Napomena: Ovo svojstvo možete da postavite pomoću list svojstva, makro ili Visual Basic for Applications (VBA) koda obrasca.

Napomena: Ako promenite svojstvo RecordLocks otvorenog obrasca ili izveštaja to pokreće automatsko ponovo pravljenje skupa zapisa.

Postavku „Bez zaključavanja“ možete da koristite za obrasce ako samo jedna osoba koristi osnovne tabele ili upite ili unosi sve promene podataka.

U višekorisničkoj bazi podataka, možete da koristite postavku „Bez zaključavanja“ ako želite da koristite optimističko zaključavanje i upozorite korisnike koji pokušavaju da urede isti zapis u obrascu. Postavku „Uređeni zapis“ možete da koristite ako želite da sprečite da dva ili više korisnika uređuju podatke u isto vreme.

Postavku „Svi zapisi“ možete da koristite kada treba da obezbedite da se ne naprave nikakve promene podataka kada pokrenete pregled ili štampanje izveštaja ili pokrenete upit za dodavanje, brisanje, pravljenje tabele ili ažuriranje.

Svaki zaključan zapis u prikazu obrasca ili lista sa podacima ima indikator zaključanosti u biraču zapisa.

savet

Da biste promenili podrazumevanu postavku svojstva „RecordLocks“ za obrasce, kliknite na dugme „Microsoft Office“ Slika dugmeta , a zatim izaberite stavku Opcije programa Access. U dijalogu Opcije programa Access izaberite stavku Napredno, a zatim izaberite željenu opciju u okviru Podrazumevano zaključavanje zapisa.

Podaci iz obrasca, izveštaja ili upita u Open Database Connectivity (ODBC) bazi podataka tretiraju se kao da je izabrana postavka „Bez zaključavanja“, bez obzira na postavku svojstva RecordLocks.

Primer

Sledeći primer postavlja svojstvo RecordLocks obrasca „Zaposleni“ na vrednost „Uređeni zapis“ (Stranica sa zapisima se zaključava čim neki korisnik počne da uređuje bilo koje polje i ostaje zaključana dok se on ne premesti na drugi zapis).

Forms("Employees").RecordLocks = 2

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×