Učinite dizajn pristupa pristupačnijim osobama sa umanjenim sposobnostima

Učinite dizajn pristupa pristupačnijim osobama sa umanjenim sposobnostima

Ova tema pruža detaljna uputstva za Sway dostupnog sadržaja za osobe sa umanjenim sposobnostima.

Prikaz scenarija scenarija

Sway sadržaj teži da bude veoma vidljiv, a ljudi koji su slepi ili imaju slab vid mogu jednostavnije da ga razumeju ako kreirate Sway sa pristupačnošću.

Najbolje prakse pomoću kojih Sway sadržaj možete da učinite pristupačnim

Sledeća tabela sadrži ključne najbolje prakse za kreiranje Sway sadržaja koji su pristupačni osobama sa umanjenim sposobnostima.

Šta treba ispraviti

Kako to pronaći

Zašto to treba ispraviti

Kako to ispraviti

Koristite dovoljan kontrast za boje teksta i pozadine.

Da biste pronašli nedovoljan kontrast boja, koristite Kontrolor pristupačnosti.

Takođe možete da tražite tekst i druge elemente u Sway koje je teško pročitati ili razlikovati od pozadine.

Koristite jak kontrast između teksta i pozadine, tako da osobe sa slabim vidom mogu da vide i koriste sadržaj. Koristite taman tekst na beloj ili prljavobeloj pozadini ili obrnite pa koristite beli tekst na tamnoj pozadini.

Crno-bele šeme takođe olakšavaju osobama koje ne raspoznaju boje da razlikuju tekst i oblike.

Korišćenje pristupačne boje teksta

Koristite ugrađene naslove.

Da biste pronašli naslove koji nisu poređani logičnim redosledom, koristite kontrolor pristupačnosti.

Da biste očuvali redosled kartica i olakšali čitačima ekrana da čitaju dokumente, koristite logičan redosled naslova i ugrađene kartice naslova u Sway.

Na primer, organizujte naslove propisanim logičkim redosledom. Koristite „Naslov 1“, „Naslov 2, a zatim „Naslov 3“ umesto „Naslov 3“, „Naslov 1“, a zatim „Naslov 2“. A informacije u dokumentima organizujte u male delove. Idealno bi bilo da svaki naslov obuhvata samo nekoliko pasusa.

Da biste osobama koje čuju, a ne vide vaš Sway omogućili lakše razlikovanje oblasti sadržaja, napravite jedinstvene naslove i zaglavlja.

Korišćenje ugrađenih stilova naslova

Koristite podrazumevani stil teksta.

Da biste pronašli instance naglašenog teksta (napisan u kurzivom), vizuelno Skenirajte dokument.

Osobe sa invaliditetom čitanja imaju problema sa kurziv, reči u svim velikim slovima i podvlačenjem.

Korišćenje pristupačnog formata teksta

Dodajte smisleni tekst hiperveze.

Da biste utvrdili da li tekst hiperveze ima smisla kao samostalna informacija i da li pruža čitaocima tačne informacije o cilju odredišta, vizuelno skenirajte dokument.

Osobe koje koriste čitače ekrana ponekad skeniraju listu veza. Veze bi trebalo da prenose jasne i tačne informacije o odredištu. Na primer, umesto umetanja veze u tekst Kliknite ovde, uključite pun naslov odredišne stranice. Možete da koristite i URL adresu stranice ako je kratka i opisna, na primer, www.microsoft.com.

Učinite veze pristupačnim

Uključite alternativni tekst uz sve vizuelne elemente.

Potvrdite da slike i video zapisi imaju smislen alternativni tekst.

Alternativni tekst pomaže osobama koje ne mogu da vide ekran da razumeju šta je važno na slikama i ostalim vizuelnim elementima.

Izbegavajte korišćenje teksta na slikama kao jedinog metoda prenošenja važnih informacija. Ako morate da koristite sliku koja sadrži tekst, ponovite tekst u dokumentu. U alternativnom tekstu kratko opišite sliku i napomenite da postoji tekst i koja je njegova namena.

Za audio i video sadržaj, pored alternativnog teksta, dodajte i skriveno titlovanje za osobe oštećenog sluha ili osobe koje slabije čuju.

Slike i video zapise učinite pristupačnim pomoću alternativnog teksta

Audio i video zapise učinite pristupačnim pomoću skrivenih titlova

Korišćenje pristupačne boje teksta

Evo nekih ideja koje možete da razmotrite:

 • Koristite Kontrolor pristupačnostida biste analizirali dokument i pronašli nedovoljan kontrast boja. Alatka sada u dokumentima traži boju teksta u odnosu na boju stranice, pozadine ćelije tabele, isticanje, boju za popunjavanje okvira za tekst, senčenje pasusa, popune oblika i SmartArt grafika, zaglavlja i podnožja i veze.

 • Koristite Analizator kontrasta boja, besplatnu aplikaciju koja analizira boje i kontrast i gotovo momentalno prikazuje rezultate.

Korišćenje ugrađenih stilova naslova

 1. Kada želite da umetnete naslov u Sway, kliknite na dugme Umetni sadržaj, a zatim izaberite jedan od nivoa naslova na kartici tekst .

 2. Ako želite da promenite postojeću tekstualnu karticu na karticu naslova, izaberite tekstualnu karticu, a zatim kliknite na dugme naslov .

Korišćenje pristupačnog formata teksta

Koristite opciju naglašavanje umereno u naslovu i tekstualnim karticama. Za osobe sa umanjenim sposobnostima za čitanje, najbolje je izbegavati kurziv, reči napisane velikim slovima i podvlake.

Učinite veze pristupačnim

Pomoću kontrolora pristupačnosti možete da pregledate hiperveze u aplikaciji Sway i da se uverite da su dostupne svim korisnicima.

 1. U meniju Više opcija (prikazuje se kao tri tačke na Sway traci sa alatkama pri uređivanju plana radnje) izaberite stavku Kontrolor pristupačnosti.

 2. U oknu Kontrolor pristupačnosti izaberite stavku Pregledaj sve > hiperveze.

 3. Uverite se da povezani tekst u polju Tekst za prikaz ima smisla i da opisuje sadržaj veze, a da ne sadrži reči „kliknite ovde“ ili druge generičke fraze.

 4. Ako imate više veza za redigovanje, izaberite dugme sledeće stavke i nastavite da pregledate tekst za prikaz. U suprotnom, izaberite stavku gotovo.

Neka slike i video zapisi budu dostupni sa alternativnim tekstom

Da biste slike i video zapise učinili pristupačnim osobama koje koriste čitače ekrana, možete da pregledate alternativni (alt) tekst u planu radnje. Sway pravi alternativni tekst za sliku na osnovu njenog imena datoteke. Ili, ako koristite sliku koja već sadrži alternativni tekst, na primer fotografiju sa veba, Sway uključuje taj tekst.

Savet: Da biste napisali dobar alternativni tekst, obavezno prenesite sadržaj i svrhu slike na sažet i jasan način. Alternativni tekst ne bi trebalo da bude duži od kratke rečenice ili dve – u većini slučajeva će nekoliko pažljivo izabranih reči biti dovoljno. Ne ponavljajte okolni tekstualni sadržaj kao alternativni tekst i ne koristite fraze koje upućuju na slike, na primer, „grafika“ ili „slika“.

Da biste pregledali alternativni tekst za slike i video zapise:

 1. U meniju Više opcija (prikazuje se kao tri tačke na Sway traci sa alatkama pri uređivanju plana radnje) izaberite Kontrolor pristupačnosti.

 2. U oknu Kontrolor pristupačnosti izaberite stavku Redigovanje svih > alternativnog teksta.

 3. U polju Alternativni tekst otkucajte ili uredite željeni tekst.

  Savet: Ako je vizuelno čisto dekorativno i povećava vizuelni interes, ali nije informativno, možete da ga označite kao tako bez potrebe za upisivanjem alternativnog teksta. Primeri vizuelnih prikaza koje treba označiti kao dekorativno su slike pozadine. Osobe koje koriste čitače ekrana Čuće da su ovi vizualisti dekorativni tako da znaju da ne nedostaju važne informacije. Da biste označili vizuelno kao dekorativno, popunite polje za potvrdu ukrasni prikaz.

 4. Ako imate više slika ili video zapisa, izaberite dugme Sledeća stavka i nastavite da dodajete i pregledate alternativni tekst. U suprotnom, izaberite stavku gotovo.

Audio i video zapise učinite pristupačnim pomoću skrivenih titlova

Skriveni titlovi čine audio i video sadržaj pristupačnim za ljude sa oštećenjem sluha ili umanjenim sposobnostima za učenje, ali se koriste i kad zvuk nije primeren (na primer, u bučnim okruženjima, kao što su aerodromi, ili tihim okruženjima, kao što su biblioteke).

Možete da dodate skrivene titlove na osnovu tipa naloga i načina na koji ste otpremili datoteke:

Za datoteke otpremljene sa ovim tipom naloga

Možete da dodate skrivene titlove datotekama otpremljenim sa ovih lokacija

Audio datoteke otpremljene pomoću poslovnog ili školskog naloga

 • Vaš računar

 • OneDrive

 • OneDrive for Business

Audio datoteke otpremljene pomoću Microsoft naloga (lično)

 • Vaš računar

 • OneDrive

Video datoteke otpremljene pomoću poslovnog ili školskog naloga

 • Vaš računar

 • OneDrive for Business

Video datoteke otpremljene pomoću Microsoft naloga (lično)

Trenutno nije podržano

Dodajte datoteke sa skrivenim titlovima u audio ili video datoteke na Sway platnu

 1. Dodajte novu video ili audio karticu u Sway – otpremanjem sadržaja sa računara, njegovim snimanjem ili dodavanjem iz usluga OneDrive ili OneDrive for Business.

 2. Razvijte karticu tako što ćete izabrati dugme Detalji.

 3. Izaberite dugme Dodaj skrivene titlove na dnu proširene kartice.

 4. Izaberite željenu datoteku natpisa iz istraživača datoteka (. v TT format i maksimalnu veličinu od 1Mb).

 5. Izaberite jezik zatvorenog natpisa.

Takođe pogledajte

Učinite Word dokumente pristupačnim osobama sa umanjenim sposobnostima

Učinite Excel dokumente pristupačnim osobama sa umanjenim sposobnostima

Učinite PowerPoint prezentacije pristupačnijim osobama sa umanjenim sposobnostima

Učinite Outlook pristupačnim pristupačnijim osobama sa umanjenim sposobnostima

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×