Uštedite prostor na disku pomoću programa OneDrive datoteke na zahtev za Windows 10

OneDrive Datoteke na zahtev vam pomažu da pristupite svom skladištu u OneDrive u oblaku bez potrebe da ih sve preuzmete i koristite prostor za skladištenje datoteka na Windows uređaju. Ovaj članak govori o Windows, ali možete da koristite i datoteke na zahtev na Mac-u .

Kada uključite datoteke na zahtev, videćete sve svoje datoteke u istraživaču datoteka i dobiti nove informacije o svakoj datoteci. Nove datoteke kreirane na mreži ili na drugom uređaju pojavljuju se kao datoteke samo na mreži, koje ne zauzimaju prostor na uređaju. Kada se povežete sa internetom, moći ćete da koristite datoteke kao i svaku drugu datoteku na uređaju.

Napomene: 

 • Znaćete da su datoteke na zahtev uključene ako vidite ikone statusa pored datoteka u istraživaču datoteka. OneDrive Datoteke na zahtev zahtevaju verziju 1709 ili noviju verziju ili Windows Server 2019, a OneDrive verziju 17.3.7064.1005 ili noviju.

 • Datoteke na zahtev možda nisu kompatibilne sa nekim antivirusnim rešenjima nezavisnih proizvođača.

 • Zašto ne vidim opcije Datoteke na zahtev u OneDrive aplikacije?

Pregledač ne podržava video zapis.

Uštedite prostor OneDrive

Ako OneDrive datoteke na zahtev, možete da:

 • Uštedite prostor na uređaju tako što će datoteke praviti samo na mreži

 • Postavite datoteke i fascikle tako da uvek budu dostupne lokalno na uređaju

 • Pogledajte važne informacije o datotekama, na primer da li se dele

 • Prikaz sličica više od 300 različitih tipova datoteka čak i ako nemate instaliranu potrebnu aplikaciju da biste je otvorili

Vaše datoteke će imati ove statuse u istraživaču datoteka:

Blue cloud icon indicating an online-only OneDrive file

Plava ikona oblaka pored OneDrive ili fascikle ukazuje na to da je datoteka dostupna samo na mreži. Datoteke samo na mreži ne zauzimaju prostor na računaru. Vidite ikonu oblaka za svaku datoteku koja je samo na mreži u istraživaču datoteka, ali se datoteka ne preuzima na uređaj dok je ne otvorite. Ne možete da otvarate datoteke samo na mreži kada uređaj nije povezan sa internetom.

Green check icon indicating a locally available OneDrive file

Kada otvorite datoteku koja postoji samo na mreži, ona se preuzima na uređaj i postaje lokalno dostupna datoteka. Lokalno dostupnu datoteku možete da otvorite bilo kada, čak i bez pristupa internetu. Ako vam je potrebno više prostora, možete da vratite datoteku samo na mrežu. Samo kliknite desnim tasterom miša na datoteku i izaberite stavku "Oslobodi prostor".

Kada je Sense za skladište uključen,te datoteke će postati samo na mreži nakon izabranog vremenskog perioda.

Green circle icon indicating an always-available OneDrive file

Samo datoteke koje označite kao "Uvek čuvaj na ovom uređaju" imaju zeleni krug sa belim znakom provere. Ove uvek dostupne datoteke preuzimaju se na uređaj i zauzimaju prostor, ali uvek su tu za vas čak i kada ste van mreže.

Uključivanje datoteka na zahtev

Datoteke na zahtev rade sa svim aplikacijama koje koristite danas, Windows aplikacijama za stone računare i aplikacijama iz Windows Prodavnici. Pored toga, datoteke na zahtev rade sa svim vašim ličnim i poslovnim datotekama sa lokacija OneDrive, SharePoint u sistemu Microsoft 365 i SharePoint Server 2019 tima.

 1. Uverite se da ste prijavljeni na OneDrive na uređaju.

 2. Izaberite belu ili plavu ikonuOneDrive oblaka na Windows traci zadataka.

  OneDrive SyncClient sa ikonama plavog i belog oblaka

  (Možda ćete morati da kliknete na strelicu Prikaži skrivene ikone Dugme „Prikaži skrivene ikone“. pored sistemske trake poslova da biste videli ikonu OneDrive. Ako se ikona ne pojavi na sistemskoj traci poslova, OneDrive možda nije pokrenut. Kliknite na dugme Start, OneDrive u polje za pretragu, a zatim izaberite stavku OneDrive u rezultatima pretrage.)

 3. Izaberite Ikona „Pomoć i postavke za OneDrive“Pomoć i postavke > Postavke.

  Snimak ekrana pristupa postavkama za OneDrive

 4. Na kartici Postavke, izaberite polje Sačuvaj prostor i preuzmi datoteke dok ih koristite.

Napomene: 

 • Postavke datoteke na zahtev su jedinstvene za svaki uređaj, pa ih uključite za svaki uređaj na kom želite da je koristite.

 • Da biste saznali kako administant može da uključi datoteke na zahtev, pogledajte OneDrive Datoteke na zahtev za preduzeće.

Označavanje datoteke ili fascikle za korišćenje van mreže ili samo na mreži

 1. Kliknite desnim tasterom miša na datoteku ili fasciklu.

 2. Izaberite Opciju Uvek zadrži na ovom uređajuili Oslobodi prostor.

  Konceptualna slika menija sa opcijama kada kliknete desnim tasterom miša OneDrive datoteku iz istraživača datoteka

Napomene: 

 • Nove datoteke ili fascikle kreirane na mreži ili na drugom uređaju pojavljuju se samo na mreži da bi se uštedeo maksimalni prostor. Međutim, ako fasciklu označite kao "Uvek zadrži na ovom uređaju", nove datoteke iz te fascikle preuzimaju se na uređaj kao uvek dostupne datoteke.

 • Ako je fascikla samo na mreži, i dalje možete da označite pojedinačne datoteke unutar te fascikle kao uvek dostupne.

 • Pretraga radne površine može da traži datoteke samo na mreži po imenu, ali ne može da pretražuje sadržaj u okviru datoteka samo na mreži jer se ne skladište na uređaju.

Odaberite fasciklu koju želite da sakrijete na uređaju

Ponekad ćete možda želeti da se uverite da se fascikla ne pojavi na uređaju iz razloga privatnosti. Na primer, možda ćete želeti da sakrijete ličnu fasciklu na radnom računaru. Evo kako to da uradite.

 1. Izaberite belu ili plavu ikonuOneDrive oblaka na Windows traci zadataka.

  OneDrive SyncClient sa ikonama plavog i belog oblaka

  (Možda ćete morati da kliknete na strelicu Prikaži skrivene ikone Dugme „Prikaži skrivene ikone“. pored sistemske trake poslova da biste videli ikonu OneDrive. Ako se ikona ne pojavi na sistemskoj traci poslova, OneDrive možda nije pokrenut. Izaberite stavku Početak, u polju za pretragu otkucajte OneDrive, a zatim u rezultatima pretrage izaberite stavku OneDrive.)

 2. Izaberite Ikona „Pomoć i postavke za OneDrive“Pomoć i postavke > Postavke.

  Snimak ekrana pristupa postavkama za OneDrive

 3. Pored lokacije na kojoj želite da odaberete fascikle izaberite stavku Odaberi fascikle.

 4. Opozovite izbor u polju za potvrdu pored fascikle koju želite da zadržite van ovog uređaja.

Važno: Postavke datoteke na zahtev su jedinstvene za svaki uređaj, tako da ćete možda morati to da uradite na svakom uređaju na kojem želite da skrivena fascikla.

Datoteke na zahtev i brisanje datoteka

Mogu li da premeštam datoteke samo na mreži u okviru OneDrive fascikle?

Da, možete da premestite datoteke samo na mreži u okviru OneDrive te fascikle za taj OneDrive nalog. Kada premestite datoteke izvan te fascikle OneDrive, datoteke se preuzimaju u novu fasciklu i uklanjaju se iz fascikle OneDrive. 

Sa datotekama i fasciklama u rezervnoj OneDrive u oblaku ,ako ste slučajno izbrisali nešto, možete da ih vratite iz korpe za OneDrive za otpatke.

Šta se dešava ako izbrišem datoteku ili premestim datoteku u smeće?

Kada izbrišete datoteku koja postoji samo na mreži sa uređaja, brišete je iz OneDrive na svim uređajima i na mreži. Izbrisane datoteke i fascikle iz OneDrive korpe za otpatke na vebu možete da vratite u prethodno stanje u najduže 30 dana za stavke uskladištene u sistemu OneDrive lično (kada ste prijavljeni pomoću Microsoft naloga) ili u najkasnija 93 dana za stavke uskladištene u sistemu OneDrive za posao ili školu ili SharePoint u sistemu Microsoft 365 (kada ste prijavljeni pomoću poslovnih ili školskog naloga). Ako izbrišete lokalno dostupnu datoteku, ona se takođe pojavljuje u korpi za otpatke uređaja.

Ako želite da sakrijete fasciklu na uređaju, pogledajte stavku Izbor fascikle koju želite da sakrijete na uređaju.

Da li promena datoteke u datoteku briše samo na mreži iz fascikle OneDrive ?

Ne, promena datoteke u samo na mreži ne briše je iz OneDrive. Datoteka više ne zauzima prostor na uređaju, a i dalje ćete moći da je vidite u aplikaciji za mobilne uređaje OneDrive na veb lokaciji.

Zašto ne vidim opcije Datoteke na zahtev u OneDrive aplikacije?

Prvo se uverite da na računaru nemate Windows Information Protection (WIP), ranije poznat kao zaštita poslovnih podataka (EDP). Datoteke na zahtev još uvek nisu podržane kada je WIP omogućen.

Ako ne vidite opcije Datoteke na zahtev, najnovija OneDrive vam još uvek nije dostupna. Evo kako da nabavite najnoviju verziju sistema OneDrive.

 1. Uverite se da imate operativni Windows 10 Fall Creators Update (verzija 16299.15 ili novija).

 2. Preuzmite i instalirajte najnoviju verziju programa OneDrive koja se odlaže uz Windows 10 Fall Creators Update.

 3. Ponovno pokrenite računar.

 4. Kada se računar ponovo pokrene, izaberite dugme Start, potražite termin "OneDrive", a zatim izaberite aplikaciju OneDrive radnu površinu.

 5. Kada se pokrene instaliranje usluge OneDrive, unesite lični odnosno školski ili poslovni nalog, a zatim izaberite stavku Prijavi se.

  Snimak prvog ekrana instaliranja usluge OneDrive

 6. Pratite uputstva da biste uključili datoteke na zahtev.

Saznajte više

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Na mreži

Pronađite pomoć na mreži
Pogledajte još stranica podrške za OneDrive i OneDrive za posao ili školu.
Za OneDrive mobilnu aplikaciju, pogledajte Rešavanje problema sa OneDrive mobilnom aplikacijom..

OneDriveAdministratori takođe mogu da pogledaju OneDrive Tech zajednicu, Pomoć za OneDrive za administratore.

Ikona "Podrška e-poštom"

Podrška putem e-pošte
Ako Vam je i dalje potrebna pomoć, protresite svoj mobilni uređaj dok ste u OneDrive aplikaciji ili pošaljite e-poruku OneDrive timu za podršku. Da biste se obratili OneDrive podršci sa PC ili Mac računara, kliknite na OneDrive ikonu na sistemskoj traci poslova ili traci sa menijima, zatim izaberite stavke Više > Pošalji povratne informacije > Nešto mi se ne dopada.

OneDriveAdministratori mogu da se obrate podršci za Microsoft 365 za preduzeća.

Forumi Office 365 zajednice

Imate povratne informacije?
Možete predložiti funkcije koje želite da dodamo u OneDrive. Idite na Kako da pošaljem povratne informacije o sistemu Microsoft Office?za više informacija.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×