Uštedite prostor na disku pomoću programa OneDrive datoteke na zahtev za Windows 10

Uštedite prostor na disku pomoću programa OneDrive datoteke na zahtev za Windows 10

Stalna zaštita bilo koje datoteke, bilo gde

Nabavite Word, Excel i PowerPoint plus 1 TB prostora za skladištenje u usluzi OneDrive za pravljenje rezervnih kopija i zaštitu vaših datoteka.

Nadogradi odmah

OneDrive Datoteke na zahtev vam pomažu da pristupite svim datotekama u OneDrive bez potrebe da preuzmete sve njihove i koristite prostor za skladištenje na Windows uređaju. Ovaj članak se odnosi na Windows, ali možete i da koristite datoteke na zahtev na Mac računaru.

Kada uključite datoteke na zahtev, videćete sve datoteke u istraživaču datoteka i dobiće nove informacije o svakoj datoteci. Nove datoteke kreirane na mreži ili na drugom uređaju se pojavljuju kao datoteke samo na mreži, koje ne uzimaju prostor na uređaju. Kada ste povezani sa Internetom, moći ćete da koristite datoteke kao i sve druge datoteke na uređaju.

Napomene: 

Ostavite veliki utisak sa Objavama

Čuvanje prostora pomoću OneDrive

Sa OneDrive datoteke na zahtev, možete da:

 • Uštedite prostor na uređaju tako što ćete datoteke izvršiti samo na mreži

 • Postavljanje datoteka i fascikli koji će uvek biti dostupni lokalno na uređaju

 • Pogledajte važne informacije o datotekama, na primer da li su deljene

 • Pogledajte sličice preko 300 različitih tipova datoteka čak i ako nemate instaliranu potrebnu aplikaciju da biste je otvorili

Datoteke će imati ove statuse u istraživaču datoteka:

Ikona plavog oblaka koja ukazuje na OneDrive datoteku samo na mreži

Ikona plavog oblaka pored datoteke OneDrive ili fascikle ukazuje na to da je datoteka dostupna samo na mreži. Datoteke samo na mreži ne uzimaju prostor na računaru. Možete da vidite ikonu oblaka za svaku datoteku samo na mreži u istraživaču datoteka, ali se datoteka ne preuzima na uređaj dok je ne otvorite. Ne možete otvarati datoteke samo na mreži kada uređaj nije povezan sa Internetom.

Ikona zelenog pregleda koja upućuje na lokalno dostupnu OneDrive datoteku

Kada otvorite datoteku samo na mreži, ona preuzima na uređaj i postaje lokalno dostupna datoteka. Možete da otvorite lokalnu dostupnu datoteku bilo kada, čak i bez pristupa internetu. Ako vam je potrebno više prostora, datoteku možete da promenite samo na mreži. Samo kliknite desnim tasterom miša na datoteku i izaberite stavku "oslobodite prostor".

Uz pomoć za skladištenje, ove datoteke će postati datoteke samo na mreži posle vremenskog perioda koji ste izabrali.

Ikona zelenog kruga koja prikazuje uvek dostupnu OneDrive datoteku

Samo datoteke koje označite kao "uvek zadrži na ovom uređaju" imaju zeleni krug sa belom oznakom. Ove uvek dostupne datoteke preuzimaju se na vaš uređaj i preuzimaju prostor, ali one su uvek tu za vas čak i kada ste van mreže.

Uključivanje datoteka na zahtev

Datoteke na zahtev rade sa svim aplikacijama koje danas koristite, uključujući Windows aplikacije za stone računare i aplikacije iz Windows prodavnice. Pored toga, datoteke na zahtev rade sa svim ličnim i poslovnim datotekama sa lokacija OneDrive, SharePoint u sistemu Microsoft 365 i SharePoint Server 2019 tima.

 1. Uverite se da ste prijavljeni na OneDrive na uređaju.

 2. Izaberite ikonu belog ili plavog OneDrive oblaka na sistemskoj traci poslova Windows trake zadataka.

  OneDrive SyncClient sa ikonama plavog i belog oblaka

  (Možda ćete morati da kliknete na strelicu Prikaži skrivene ikone Dugme „Prikaži skrivene ikone“. pored sistemske trake poslova da biste videli ikonu OneDrive. Ako se ikona ne pojavi na sistemskoj traci poslova, OneDrive možda nije pokrenut. Izaberite stavku Start, otkucajte OneDrive u polju za pretragu, a zatim izaberite OneDrive u rezultatima pretrage.)

 3. Izaberite Ikona „Pomoć i postavke za OneDrive“ Pomoć i postavke stavke Ikona „Pomoć i postavke za OneDrive“ Pomoć i postavke>.

  Snimak ekrana pristupa postavkama za OneDrive

 4. Na kartici Postavke izaberite stavku Sačuvaj prostor i preuzmite datoteke dok ih koristite .

Napomene: 

 • Datoteke po zahtevu su jedinstvene za svaki uređaj, tako da se uverite da ste ga uključili za svaki uređaj gde želite da ga koristite.

 • Da biste saznali kako administrator može da uključi datoteke na zahtev, pogledajte članak OneDrive datoteke na zahtev za Enterprise.

Označavanje datoteke ili fascikle za upotrebu van mreže ili samo na mreži

 1. Kliknite desnim tasterom miša na datoteku ili fasciklu.

 2. Izaberite stavku uvek zadrži na ovom uređaju ili oslobodite prostor.

  Konceptualna slika menija sa opcijama kada kliknete desnim tasterom miša na OneDrive datoteku iz istraživača datoteka

Napomene: 

 • Nove datoteke ili fascikle kreirane na mreži ili na drugom uređaju pojavljuju se kao da su samo na mreži da biste uštedeli Maksimalan prostor. Međutim, ako označite fasciklu kao "Uvek čuvaj ovaj uređaj", nove datoteke u toj fascikli preuzimaju se na uređaj kao i uvek dostupne datoteke.

 • Ako je fascikla samo na mreži, i dalje možete da označite pojedinačne datoteke unutar te fascikle kao uvek dostupne.

 • Pretraga radne površine može da potraži datoteke samo na mreži po imenu, ali ne može da pretražuje sadržaj unutar datoteka samo na mreži zato što se ne skladište na uređaju.

Odaberite fasciklu za skrivanje na uređaju

Ponekad ćete možda želeti da se uverite da se fascikla ne prikazuje na uređaju iz privatnosti. Na primer, možda ćete želeti da sakrijete ličnu fasciklu na računaru na poslu. Evo kako to možete da uradite.

 1. Izaberite ikonu belog ili plavog OneDrive oblaka na sistemskoj traci poslova Windows trake zadataka.

  OneDrive SyncClient sa ikonama plavog i belog oblaka

  (Možda ćete morati da kliknete na strelicu Prikaži skrivene ikone Dugme „Prikaži skrivene ikone“. pored sistemske trake poslova da biste videli ikonu OneDrive. Ako se ikona ne pojavi na sistemskoj traci poslova, OneDrive možda nije pokrenut. Izaberite stavku Početak, u polju za pretragu otkucajte OneDrive, a zatim u rezultatima pretrage izaberite stavku OneDrive.)

 2. Izaberite Ikona „Pomoć i postavke za OneDrive“ Pomoć i postavke stavke Ikona „Pomoć i postavke za OneDrive“ Pomoć i postavke>.

  Snimak ekrana pristupa postavkama za OneDrive

 3. Pored lokacije na kojoj želite da odaberete fascikle, izaberite stavku Odaberi fascikle.

 4. Opozovite izbor u polju za potvrdu pored fascikle koju želite da zadržite sa ovog uređaja.

Važno: Datoteke po zahtevu su jedinstvene za svaki uređaj, tako da ćete možda morati da to uradite na svakom uređaju gde želite da sačuvate fasciklu.

Datoteke na zahtev i brisanje datoteka

Da li mogu da premestim datoteke samo na mreži u fascikli OneDrive ?

Da, možete da premestite datoteke samo na mreži u okviru OneDrive fascikle za taj OneDrive nalog. Kada premeštate datoteke izvan te OneDrive fascikle, datoteke se preuzimaju u novu fasciklu i uklanjaju se iz OneDrive. Ako slučajno izbrišete nešto, možete da vratite datoteke ili fascikle tako što ćete otići u korpu za otpatke OneDrive.

Šta se dešava ako izbrišem datoteku ili je pomerim na smeće?

Kada izbrišete datoteku samo na mreži sa uređaja, izbrišite je sa OneDrive na svim uređajima i na mreži. Izbrisane datoteke i fascikle možete da vratite iz OneDrive korpe za otpatke na vebu do 30 dana za stavke uskladištene u OneDrive ličnom (kada ste prijavljeni pomoću Microsoft naloga) ili do 93 dana za stavke uskladištene u OneDrive za posao ili školu ili SharePoint u sistemu Microsoft 365 (kada ste prijavljeni pomoću poslovnog ili školskog naloga). Ako izbrišete lokalnu dostupnu datoteku, ona se pojavljuje u korpi za otpatke uređaja.

Ako želite da sakrijete fasciklu na uređaju, pogledajte članak Izbor fascikle za skrivanje na uređaju.

Da li promena datoteke na mreži briše samo datoteku iz OneDrive ?

Ne, promena datoteke na mrežu – samo je ne briše iz OneDrive. Datoteka više ne zauzima prostor na uređaju, a vi ćete i dalje moći da vidite datoteku iz OneDrive aplikacije za mobilne uređaje ili na Veb lokaciji.

Zašto ne vidim opcije datoteke na zahtev u postavkama OneDrive ?

Prvo se uverite da nemate Windows zaštitu informacija (put), prethodno poznatu kao zaštita poslovnih podataka (EDP) konfigurisani na računaru. Datoteke na zahtev još uvek nisu podržane kada je put omogućen.

Ako ne vidite opcije datoteka na zahtev, najnovija verzija OneDrive još uvek se nije primila. Evo kako da nabavite najnoviju verziju OneDrive.

 1. Proverite da li ažurirate Windows 10 jesenjim kreatorima (verzija 16299,15 ili novije).

 2. Preuzmite i instalirajte najnoviju verziju usluge OneDrive koja se radi sa ažuriranjem u operativnom sistemu Windows 10.

 3. Ponovno pokrenite računar.

 4. Kada se računar ponovo pokrene, kliknite na dugme Start , potražite "OneDrive", a zatim izaberite OneDrive aplikaciju za računare.

 5. Kada se pokrene instaliranje usluge OneDrive, unesite lični odnosno školski ili poslovni nalog, a zatim izaberite stavku Prijavi se.

  Snimak prvog ekrana instaliranja usluge OneDrive

 6. Izvršite uputstva za Uključivanje datoteka na zahtev.

Saznajte više

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Na mreži

Pronađite pomoć na mreži
Pogledajte još stranica podrške za OneDrive i OneDrive za posao ili školu.
Za OneDrive aplikaciju za mobilne uređaje, pogledajte članak Rešavanje problema sa OneDrive aplikacijom za mobilne uređaje.

OneDriveAdministratori takođe mogu da pogledaju OneDrive Tech zajednicu, Pomoć za OneDrive za administratore.

Ikona „Podrška putem e-pošte“

Obratite se podršci putem e-pošte
Ako vam je i dalje potrebna pomoć, protresite mobilni uređaj dok ste u OneDrive aplikaciji ili pošaljite e-poruku OneDrive timu za podršku. Da biste se obratili OneDrive podršci sa PC ili Mac računara, kliknite na OneDrive ikonu na sistemskoj traci poslova ili traci sa menijima, zatim izaberite stavke Više > Pošalji povratne informacije > Nešto mi se ne dopada.

OneDriveAdministratori mogu da se obrate podršci za Microsoft 365 za preduzeća.

Forumi Office 365 zajednice

Imate povratne informacije?
OneDrive UserVoice je mesto za predloge funkcija koje želite da dodamo u OneDrive. Iako ne možemo da garantujemo određene funkcije ili termine, odgovorićemo na svaki predlog sa najmanje 500 glasova.

Idite na OneDrive UserVoice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×