Ugrađivanje fontova u dokumente ili prezentacije

Neke Office aplikacije vam dozvoljava da ugrađujete fontove u dokumente. Na taj način, ako delite dokument sa nekim ko nema instaliran isti font koji ste instalirali, fontovi, raspored i oblikovanje dokumenta neće se promeniti, a Specijalni znakovi neće biti pretvorena u besmislene pravougaonike.

Poslednjih godina smo premestili Office fontove u Cloud, tako da su dostupni svim pretplatnicima na Office pomoću Internet pristupa i nema potrebe da ih ugrađujete. Ugrađivanje fontova je i dalje korisno kada koristite fontove koji nisu standardni ili ako očekujete da se prezentacija uređuje ili prikaže van mreže od strane nekog drugog.

Ista prezentacija prikazana na PC i Mac računaru koja izgleda identično

Ugrađivanje fontova u Word ili PowerPoint

 1. Izaberite karticu datoteka i kliknite na dugme Opcije (u donjem levom uglu prozora).

 2. U levoj koloni izaberite karticu Čuvanje .

 3. Na dnu, u okviru Sačuvaj tačnost prilikom deljenja ove prezentacije, potvrdite izbor u polju za potvrdu Ugradi fontove u datoteku .

  Korišćenje opcija > datoteke za uključivanje ugrađivanja fontova za datoteku

  Izborom ugrađenog samo znakova koji se koriste u prezentaciji smanjuje se veličina datoteke, ali ograničava uređivanje datoteke pomoću istog fonta. Polje za potvrdu ostaviti prazno povećava veličinu datoteke, ali je najbolje za omogućavanje drugim osobama da uređuju dokument i drže isti font.

  Preporučujemo da ostavite polje za potvrdu prazno ako druga osoba može da uređuje datoteku.

 4. Kliknite na dugme U redu .

Rešavanje problema

 • Da li ugrađivanje fonta i dalje ne funkcioniše?     Ne mogu svi TrueType fontovi biti ugrađeni. Kreatori fontova mogu da postave razne opcije za svoje fontove, uključujući: Neugrađivanje, pregled/štampanje, uređivanje i instalaciju. Da biste videli koji nivo ugrađivanja instaliranih fontova postoji, idite na kontrolnu tablu u operativnom sistemu Windows i izaberite stavku Fontovi. Ako kliknete na font, prikazuje se postavka za ugrađivanju fontova .

Ugradnja ekran fonta 2

Office fontovi u oblaku se ne pojavljuju na ovoj listi, ali retko kada to morate da ugradite jer će automatski biti preuzeti ako već nisu instalirani na računaru koji je otvorio datoteku.

 • Da li je veličina datoteke prevelika nakon ugrađivanja fontova?     Određeni fontovi mogu da budu veoma veliki u odnosu na druge, tako da ako je veličina datoteke zabrinutost, razmotrite korišćenje alternativnih fontova. Ako želite da uklonite ugrađivanje, možete da isključite postavku ugradi u dijalogu opcije > datoteke (opisano iznad) i sačuvate datoteku. Zatim, kada zatvorite i ponovo otvorite datoteku, drugi font se zamenjuje za font koji je prethodno ugrađen. 

U PowerPoint za Microsoft 365 za Mac računare i PowerPoint 2019 za Mac možete da ugradite fontove u prezentaciju.

Word 2019 za Mac i Excel 2019 za Mac trenutno ne podržavaju ugrađene fontove.

Ugrađivanje fontova u datoteku prezentacije

Ovo je funkcija samo za pretplatnike ova funkcija je dostupna samo za Microsoft 365 pretplatnike i u programu PowerPoint 2019 za Mac, verziju 16,17 ili noviju.

 1. Otvorite datoteku prezentacije.

 2. U PowerPoint meniju izaberite stavke Željene postavke.

 3. U dijalogu, u okviru Izlazna i deljenjeizaberite stavku Sačuvaj.

 4. U okviru ugrađivanje fontovaizaberite stavku ugrađuj fontove u datoteku.

  Korišćenje PowerPoint > željenih opcija za uključivanje ugrađivanja fontova za datoteku

Kada sačuvate datoteku, fontovi korišćeni u njoj biće ugrađeni u datoteku prezentacije.

Za opis kako da ugradite font pomoću PowerPoint na RAČUNARU, pogledajte članak ugrađivanje fontova.

Preporuke za ugrađivanje fontova

 • Prilikom ugrađivanja fonta, izbegavajte korišćenje samo znakova korišćenih u prezentaciji. Bolje je da ugrađujete sve znakove u font tako da drugi korisnik može uspešno da uređuje datoteku, ako je to neophodno.

 • Koristite OpenType (. OTF) ili TrueType (. TTF), ako je moguće. OpenType fontovi koriste najmanje razmake za skladištenje kada su ugrađeni u Office dokument.

 • Izbegavajte ugrađivanje PostScript fontova (. PFB,. IT) ako je moguće. Neki korisnici prijavljuju da imate poteškoća da otvorite Office dokument koji ima umetnuti PostScript font.

Rešavanje problema

 • Da li ugrađivanje fonta i dalje ne funkcioniše?     Ne mogu svi TrueType fontovi biti ugrađeni. Kreatori fontova mogu da postave razne opcije za svoje fontove, uključujući: Neugrađivanje, pregled/štampanje, uređivanje i instalaciju. Da biste videli koji je nivo ugrađivanja instaliranog fonta, idite na aplikaciju " knjiga fontova " i kliknite na dugme "informacije" u gornjem levom delu. Klik na font prikazuje informacije o fontu u desnom oknu i za mnoge (ali ne za sve) fontove možete da pronađete informacije o tome da li font može da se ugrađuje.

  Aplikacija "knjiga fontova" koja prikazuje informacije o licenciranju za izabrani font.
 • Da li je veličina datoteke prevelika nakon ugrađivanja fontova?     Određeni fontovi mogu da budu veoma veliki u odnosu na druge, tako da ako je veličina datoteke zabrinutost, razmotrite korišćenje alternativnih fontova. Ako želite da uklonite ugrađivanje, možete da isključite postavku ugradi u dijalogu " željene postavke " (opisano u gorenavedenom postupku) i sačuvate datoteku. Zatim, kada zatvorite i ponovo otvorite datoteku, drugi font se zamenjuje za font koji je prethodno ugrađen. 

Zahtevi za ugrađene fontove

Zadatak, kontrolna lista, simbol planiranja

Odnosi se na

Čuvanje ugrađenih fontova u datoteci

PowerPoint za Microsoft 365, verzija 16,17
PowerPoint 2019 za Mac
Pronađite broj verzije sistema Office  

Ne možete da ugradite fontove u PowerPoint 2016 za Mac, ali ispravno pokazuje fontove koji su ugrađeni u datoteku savremenijim verzijama PowerPoint.

Druge Office 2016 za Mac aplikacije ne podržavaju ugrađene fontove.

Zahtevi za prikazivanje ugrađenih fontova

Zadatak, kontrolna lista, simbol planiranja

Odnosi se na

Prikaz ugrađenih fontova

PowerPoint 2016 za Mac, verzija 16,11
 Pronađite broj sistema Office

Takođe pogledajte

Nije moguće sačuvati neke od fontova sa prezentacijom

Preuzimanje i instaliranje prilagođenih fontova za korišćenje sa sistemom Office

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×