Uklanjanje ili dozvoljavanje kružne reference

Uneli ste formulu, ali ne funkcioniše. Umesto toga, imate ovu poruku o "cirkularnoj preporukama". Milioni ljudi imaju isti problem i dešava se zato što formula pokušava da se izračuna i postoji funkcija sa imenom iterativ Calculation. Evo kako izgleda:

Formula koja uzrokuje cirkularnu referencu

Formula =D1+D2+D3 ne radi jer je smeštena u ćeliji D3 i pokušava da izračuna samu sebe. Da biste rešili problem, možete da premestite formulu u drugu ćeliju. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + X da biste isekli formulu, izaberite drugu ćeliju i pritisnite kombinaciju tastera CTRL + V da biste je nalepili.

Još jedna od uobičajenih grešaka jeste korišćenje funkcije koja uključuje upućivanje na samu sebe; na primer, ćelija F3 sadrži = SUM(A3:F3). Evo primera:

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Možete isprobati i neku od ovih tehnika:

 • Ukoliko ste upravo uneli formulu, počnite od te ćelije i proverite da li ste uputili na samu tu ćeliju. Na primer, ćelija A3 može sadržati formulu =(A1+A2)/A3. Formule poput =A1+1 (u ćeliji A1) takođe uzrokuju greške cirkularne reference.

Dok tražite grešku, proverite indirektne reference. Ovo se dešava kada u ćeliju A1 unesete formulu koja koristi drugu formulu iz ćelije B1 koja upućuje nazad na ćeliju A1. Ako ovo zbunjuje vas, zamislite onda šta tek radi programu Excel.

 • Ako ne možete da pronađete grešku, na kartici Formule kliknite na strelicu na dugmetu Provera grešaka, postavite pokazivač na stavku Cirkularne reference, a zatim kliknite na prvu ćeliju koja je navedena u podmeniju.

  Komanda Cirkularne reference

 • Pregledajte formulu u ćeliji. Ako ne možete da utvrdite da li ta ćelija predstavlja uzrok nastanka cirkularne reference, kliknite na sledeću ćeliju u podmeniju Cirkularne reference.

 • Nastavite sa pregledanjem i ispravljanjem cirkularne reference u radnoj svesci ponavljanjem koraka od 1. do 3. sve dok statusna traka više ne prikazuje „Cirkularne reference“.

Saveti    

 • Na statusnoj traci u donjem levom uglu biće prikazane Cirkularne reference, kao i adresa ćelije jedne cirkularne reference.

  Statusna traka prikazuje samo ‚‚Cirkularne reference“ bez adresa ćelija ako imate cirkularnu referencu u ostalim radnim listovima, a ne u aktivnom radnom listu.

 • Možete da se krećete između ćelija u cirkularnoj referenci tako što ćete dvaput kliknuti na strelicu za praćenje. Strelica pokazuje na ćeliju koja utiče na vrednost izabrane aktivne ćelije. Možete prikazati strelicu za praćenje ako kliknete na Formule, a zatim na Prati prethodne ćelije ili Prati zavisne ćelije.

  Prethodne ćelije

Saznajte o poruci upozorenja cirkularne reference

Kad Excel prvi put pronađe kružnu referencu, prikazaće poruku upozorenja. Kliknite na dugme U redu ili zatvorite prozor poruke.

Kada zatvorite poruku, Excel prikazuje nulu ili poslednju izračunatu vrednost u ćeliji. I sada ste verovatno rekli, "sačekaj, poslednju izračunatu vrednost?" Da. U nekoliko slučajeva, formula može uspešno da se pokrene pre nego što pokuša da se obračunava. Na primer, formula koja koristi funkciju IF može da funkcioniše dok korisnik ne unese argument (deo podataka koji formula treba da radi ispravno) koji uzrokuje da se formula izračuna. Kada se to desi, Excel će zadržati vrednost iz poslednjeg uspešnog izračunavanja.

Pokušajte ovo ako sumnjate da imate cirkularnu referencu u ćeliji koja ne pokazuje 0:

 • Kliknite na formulu u polju za formulu, a zatim pritisnite taster Enter.

Važno    Ukoliko kreirate više formula koje sadrže cirkularne reference, u većini slučajeva Excel neće ponovo prikazivati poruku upozorenja. Sledeća lista prikazuje neke, ali ne sve, slučajeve u kojima će se pojaviti poruka upozorenja:

 • Kada kreirate prvi slučaj cirkularne reference u bilo kojoj otvorenoj radnoj svesci

 • Kada uklonite cirkularne reference iz svih otvorenih radnih svezaka, a zatim kreirate novu cirkularnu referencu

 • Kada zatvorite sve radne sveske, otvorite novu radnu svesku, a zatim unesete formulu koja sadrži cirkularnu referencu

 • Kada otvorite radnu svesku koja sadrži cirkularnu referencu

 • Kada otvorite radnu svesku i kreirate cirkularnu referencu, a da pri tom nijedna druga radna sveska nije otvorena

Saznajte više o iterativnom izračunavanju

Nekada ćete možda hteti da koristite kružne reference zato što one uzrokuju ponavljanje funkcija – sve dok se ne ispuni određeni numerički uslov. Ovo može usporiti računar i zato su iterativna izračunavanja uglavnom isključena u programu Excel.

Ako niste upoznati sa iterativnim izračunavanjima, verovatno nećete želeti da čuvate neke cirkularne reference. Ako to uradite, možete da omogućite iterativnu izračunavanje, ali morate da odredite koliko puta će formula ponovo izračunavati. Kada uključite iterativna izračunavanja bez promene vrednosti za maksimalnu vrednost iteracija ili maksimalne promene, Excel prestaje da izračunava posle 100 ponavljanja ili nakon što se sve vrednosti u cirkularnoj prijavi promene u manje od 0,001 između iteracija, šta god da dodje prvi. Međutim, moguće je kontrolisati maksimalan broj iteracija i nivo prihvatljivih izmena.

 1. Ako koristite Excel 2010 ili noviju verziju, izaberite stavku Datoteka > Opcije > Formulae. Ako koristite Excel za Mac, kliknite na meni Excel, a zatim izaberite stavke Željene postavke > Izračunavanje.

  Ako koristite Excel 2007, kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta , izaberite stavku Excel opcije, a zatim izaberite kategoriju formule .

 2. U odeljku Opcije računanja potvrdite izbor Omogući iterativno izračunavanje. Na Mac računaru izaberite stavku Koristi iterativno izračunavanje.

 3. U polje Maksimalan broj iteracija upišite broj da biste podesili maksimalan broj iteracija koje Excel koristi pri računanju. Što je veći broj iteracija, to je programu Excel potrebno više vremena za izračunavanje radnog lista.

 4. U polje Maksimalna promena otkucajte najmanju vrednost potrebnu za nastavak iteracije. To je najmanja promena u bilo kojoj izračunatoj vrednosti. Što je taj broj manji, to je rezultat tačniji, a vreme potrebno programu Excel za izračunavanje radnog lista raste.

Iterativno izračunavanje može imati tri ishoda:

 • Rešenje se konverguje, što znači da je postignut stabilan krajnji rezultat. Ovo je poželjni uslov.

 • Rešenje se razilazi, što znači da se od ponavljanja do ponavljanja povećava razlika između aktuelnog i prethodnog rezultata.

 • Rešenje se prebacuje između dve vrednosti. Na primer, posle prvog ponavljanja rezultat je 1, posle sledećeg ponavljanja rezultat je 10, posle narednog ponavljanja rezultat je 1 i tako dalje.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Pronalaženje i ispravljanje grešaka u formulama

Tasterske prečice i funkcijski tasteri u programu Excel

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×