Uključivanje teksta u formule

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Često čujemo da želite da olakšate razumevanje podataka, uključujući tekst u formulama, kao što je „2.347 prodatih jedinica“. Da biste uključili tekst u funkcije i formule, stavite ga pod dvostruke navodnike (""). Navodnici govore programu Excel da ima posla sa tekstom, a pod tekstom podrazumevamo sve znakove, uključujući brojeve, razmake i interpunkcijske znakove. Evo primera:

= A2 &” je prodao „& B2 &” jedinica”.

Recimo da u ovom primeru ćelije u koloni A sadrže imena, a ćelije u koloni B brojeve prodaje. Rezultat bi bio nešto poput ovog: Boris je prodao 234 jedinice.

Formula koristi ampersand znakove (&) za kombinovanje vrednosti u kolonama A i B sa tekstom. Obratite pažnju i na to da ćelija B2 nije pod navodnicima. Pod navodnicima je tekst koji se nalazi ispred i iza ćelije.

Evo drugog primera uobičajenih zadataka, dodavanje datuma u radnom listu. Koristi funkcije tekst i danas da biste kreirali frazu kao što su „Danas je petak, januar 20”.

= „Danas je” & TEXT (TODAY (), "dddd, mmmm dd.”)

Hajde da pogledamo kako ovo funkcioniše iznutra. Funkcija TODAY izračunava današnji datum, ali on prikazuje broj, kao što su 40679. Funkcija TEXT zatim konvertuje broj u čitljiv datum tako što ćete prvo promenite broj u tekst, a zatim upotrebiti „dddd, mmmm dd” da biste kontrolisali kako pojaviće se--„Petak, januar 20”.

Proverite da li ste stavili format datuma "ddd, mmmm dd" stavili pod dvostruke navodnike i obratite pažnju kako format koristi zareze i razmake. Formule obično koriste zareze za razdvajanje argumenata – delova podataka – koje moraju da pokrenu. Ali kada zareze posmatrate kao tekst, možete ih koristiti kadgod je potrebno.

Na kraju, formula koristi & za kombinovanje oblikovanog datuma sa rečima "Danas je". I ne zaboravite da stavite razmak posle "je".

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×