Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Beležnice koje kreirate u programu OneNote omogućavaju vam da prikupite i zadržite sve vrste informacija na jednom mestu. Umetanje informacija iz drugih izvora predstavlja odličan način da uštedite vreme. Umesto da ponovo kucate informacije ili da se oslanjate na veze ka dokumentima i datotekama koje mogu da postanu nedostupne kada ste van mreže, možete da prenesete potrebni sadržaj direktno u OneNote – kao prilog ili otisak koji možete da komentarišete.

Prilaganje datoteke

Prilaganje datoteke (na primer, Microsoft Word dokumenta) na stranicu u programu OneNote postavlja kopiju te datoteke u beleške. Datoteka će se pojaviti kao ikona na koju možete da kliknete dvaput da biste otvorili i uredili sadržaj datoteke.

 1. U programu OneNote, kliknite bilo gde na stranici gde želite da umetnete datoteku.

 2. Izaberite stavke Umetanje > Prilog datoteke.

  Umetanje datoteke u beleške kao prilog

 3. U dijalogu Izbor dokumenta za umetanje izaberite datoteku koju želite da priložite, a zatim kliknite na dugme Umetni.

 4. Ako budete upitani za dodatne opcije, izaberite stavku Priloži datoteku.  

  Kopija datoteke se umeće na trenutnu stranicu i prikazuje kao ikona koju možete otvoriti.

Priložene datoteke se skladište kao deo povezane beležnice. Ako premestite beležnicu na drugu lokaciju, sve umetnute datoteke se premeštaju sa njom. 

Važno: OneNote prilaže samo statičke snimke izvornih dokumenata ili datoteka koje umećete u beleške – on ne održava vezu sa izvornom datotekom. Promene koje izvršite na kopiji u programu OneNote neće se prikazati u originalu. A unos izmena neće ažurirati kopiju.

Moguće je ugraditi dva tipa Microsoft Office datoteka u OneNote koje održavaju odnos između svojih ugrađenih verzija i izvornih datoteka: možete da dodate Excel unakrsnu tabelu na stranicu ili dodate Visio dijagram na stranicu.

Umetanje datoteke kao otiska

Umetanje datoteke kao otiska postavlja sliku njenog sadržaja na stranicu u programu OneNote. Ne možete da uređujete otiske kao obične beleške, pa su oni dobar izbor ako želite da zadržite originalno oblikovanje. Umetnuti otisci funkcionišu kao umetnute slike. Možete da im promenite veličinu i da ih premestite bilo gde na stranici.  Možete da dodate beleške ili komentare na sliku i čak i da kopirate tekst iz otiska datoteke i nalepite ga kao tekst koji se može uređivati.

 1. U programu OneNote, kliknite bilo gde na stranici gde želite da umetnete otisak datoteke.

 2. Izaberite stavke Umetanje > Otisak datoteke.

 3. U dijalogu Izbor dokumenta za umetanje izaberite datoteku koju želite da umetnete, a zatim kliknite na dugme Umetni

Napomena: Ako želite da umetnete dokument zaštićen lozinkom, moraćete da unesete tačnu lozinku pre nego što se dokument odštampa u programu OneNote.

Kopiranje teksta iz otiska datoteke

Možete da izdvojite tekst iz otiska datoteke i da ga nalepite u beleške. To je korisno ako želite da izvršite promene u tekstu ili ako želite da kopirate neki deo teksta u e-poruku ili neku drugu datoteku, kao što je Word dokument.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na sliku i zatim uradite sledeće:

  • Izaberite stavku Kopiraj tekst sa ove stranice otiska da biste kopirali samo tekst iz trenutno izabrane slike (stranice).

  • Izaberite stavku Kopiraj tekst sa svih stranica otiska da biste kopirali tekst iz svih slika (stranica).

 2. Kliknite na mesto gde želite da nalepite kopirani tekst, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+V.

Napomena:  Efikasnost prepoznavanja teksta programa OneNote zavisi od kvaliteta izvornog oblikovanja u dokumentu ili datoteci koje ste umetnuli. Prilikom lepljenja teksta koji ste kopirali iz slike ili otiska datoteke, uvek ga pregledajte da biste se uverili da je izbor ispravno prepoznat.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Prilaganje dokumenta ili datoteke

Da biste zadržali kopiju bilo kog dokumenta ili datoteke kao dela beležaka, možete da je priložite stranici beležnice. Ako kliknete dvaput na ikonu priloga, dokument ili datoteka će se otvoriti u odgovarajućem programu (na primer, prilog Word dokumenta će se otvoriti u programu Microsoft Office Word ako je on instaliran na računaru).

 1. U meniju Umetanje izaberite stavku Datoteke.

 2. U dijalogu Izbor datoteke ili skupa datoteka za umetanje idite na lokaciju datoteke koju želite da umetnete i izaberite je. (Da biste izabrali više datoteka, pritisnite i zadržite taster CTRL dok birate dodatne datoteke.)

 3. Kliknite na dugme Umetni. Kopija datoteke se umeće na trenutnu stranicu i prikazuje se kao ikona na koju možete kliknuti dvaput da biste otvorili ili prikazali dokument ili datoteku.

Napomena: OneNote prilaže kopiju izvornog dokumenta ili datoteke. OneNote ne održava vezu sa izvornom datotekom. Ako se izvorna datoteka kasnije ažurira, te promene se neće pojaviti u kopiji koju ste priložili.

Vrh stranice

Umetanje dokumenta ili datoteke kao otiska

Kada želite da umetne informacije iz drugih datoteka na računaru bez prilaganja datoteka ili povezivanja sa njima, možete da umetnete sliku ili „otisak“ informacija pomoću OneNote upravljačkog programa štampača. Umesto stvarnog štampanja datoteke na papiru, upravljački program štampača šalje otisak u beležnicu elektronskim putem. Otisak možete da postavite bilo gde na stranici. Ne možete da otvorite i uredite otisak kao da je izvorna datoteka, ali možete da kopirate tekst iz otiska i nalepite ga bilo gde radi uređivanja. Takođe možete komentarisati slike otiska pomoću dodatnih beležaka tako što ćete kucati ili pisati preko njih.

 1. U meniju Umetanje izaberite stavku Datoteke kao otisci.

 2. U dijalogu Izbor dokumenta za umetanje idite na lokaciju datoteke koju želite da umetnete i izaberite je. (Da biste izabrali više datoteka, pritisnite i zadržite taster CTRL dok birate datoteke.)

 3. U zavisnosti od tipa datoteke koju umećete, OneNote će pokušati da pokrene izvorni program za datoteku, a zatim da odštampa njen sadržaj direktno na trenutnoj stranici beležnice kao sliku.

Napomena:  Ako pokušavate da umetnete dokument koji je zaštićen lozinkom, morate uneti ispravnu lozinku da bi dokument mogao da se umetne u OneNote. 

Premeštanje slike otiska datoteke na stranici

Svaka stranica umetnutog dokumenta ili datoteke podrazumevano se postavlja u beleške kao odvojena slika. Umetnute slike otiska možete da premestite gde god želite.

 1. Izaberite sliku tako što ćete pomeriti pokazivač preko nje, a zatim izabrati isprekidanu plavu ivicu ili regulator slike pored slike.

 2. Kliknite i prevucite sliku na novu lokaciju.

Kopiranje teksta sa slike otiska datoteke

Za razliku od većine programa, OneNote vam omogućava da kopirate tekst iz umetnute slike „otiska“ i nalepite ga negde drugde radi uređivanja.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na sliku otiska, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Izaberite stavku Kopiraj tekst sa ove stranice otiska da biste kopirali samo tekst sa trenutno izabrane slike otiska.

  • Izaberite stavku Kopiraj tekst sa svih stranica otiska da biste kopirali tekst sa svih stranica umetnute slike otiska.

 2. Idite na stranicu u beležnici (ili u drugi program) gde želite da nalepite tekst, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+V da biste ga nalepili.

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×