Umetanje objekta u programu Word ili Outlook

U zavisnosti od verzije programa Word ili Outlook koju koristite, u Word dokument ili e-poruku možete umetnuti različite objekte (kao što su PDF datoteke, Excel grafikoni ili radni listovi ili PowerPoint prezentacije) u Word dokument ili e-poruku tako što ćete ih povezati ili ugrađiti. Da biste umetnuli objekat, na kartici Umetanje izaberite stavku Objekat.

Umetanje novog objekta

Da biste kreirali novu datoteku koja je umetnuta u Word dokument ili e-poruku:

 1. U dijalogu Objekat izaberite karticu Kreiranje novog, a zatim izaberite opciju sa liste Tip objekta.

  Create New tab in the Object dialog box

  Otvara se podrazumevani program za taj tip datoteke u kojem možete da unesete bilo koji tekst ili podatke koje želite. Kada zatvorite program, dodati sadržaj ili promene pojavljuju se u Word dokumentu ili e-poruci.

 2. Ako želite da se nova datoteka pojavi kao ikona na koju može da se klikne, a ne kao prva stranica nove datoteke, izaberite stavku Prikaži kao ikonu. Ako je izbor u ovom polju za potvrdu izabran, možete odabrati drugu ikonu tako što ćete kliknuti na dugme Promeni ikonu.

Saveti: 

 • Informacije u odeljku Rezultat se menjaju na osnovu izabranog tipa objekta i toga da li je izabrana stavka Prikaži kao ikonu. Koristite ove informacije da biste utvrdili šta želite da umetnete i kako želite da se pojavi.

 • Da biste uredili informacije u umetnutom objektu, kliknite dvaput na objekat.

 • U programu Outlook, opcija Prikaži kao ikonu dostupna je samo ako oblikujete e-poštu kao RTF(oblikovanje teksta > Oblikovanje > Format poruke > obogaćeni tekst).

Povezivanje ili ugljavanje postojeće datoteke

Da biste povezali ili ugojli objekat koji je već kreiran:

 1. U dijalogu Objekat izaberite karticu Kreiranje od datoteke, a zatim kliknite na dugme Potraži da biste pronašli datoteku koju želite da umetnete.

  Kartica "Kreiranje od datoteke" u dijalogu "Objekat"

 2. Da biste se povezao sa izvornom datotekom umesto da je umetnete u Word dokument ili e-poruku, izaberite stavku Poveži sa datotekom.

 3. Ako želite da se umetnuta datoteka pojavi kao ikona na koju može da se klikne, a ne kao prva stranica datoteke, izaberite stavku Prikaži kao ikonu. Ako je izbor u ovom polju za potvrdu izabran, možete odabrati drugu ikonu tako što ćete kliknuti na dugme Promeni ikonu.

  Savet: Informacije u odeljku Rezultat se menjaju u zavisnosti od toga da li su izabrane stavke Poveži sa datotekom i Prikaži kao ikonu. Koristite ove informacije da biste utvrdili šta želite da umetnete i kako želite da se pojavi.

Ugrađeni objekti nasmereni u povezane objekte

Ugrađeni objekti postaju deo Word datoteke ili e-poruke i, kada ih umetnete, oni više nisu povezani sa bilo kojim izvornim datotekom.

Povezani objekti mogu da se ažuriraju ako se izvorna datoteka izmeni. Povezani podaci skladište se u izvornu datoteku. Word datoteka ili e-poruka (odredišna datoteka) skladišti samo lokaciju izvorne datoteke i prikazuje prikaz povezanih podataka. Koristite povezane objekte ako je veličina datoteke ograničena.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×