Umetanje skeniranog teksta ili slika u Word

Ako imate odštampani dokument ili sliku koju želite da umetnete u Word dokument, postoji nekoliko načina na koje možete to da uradite.

Napomena: Ako tražite uputstva o tome kako da povežete skener ili kopirku u operativnom sistemu Microsoft Windows, posetite Veb lokaciju za podršku proizvođaču za uređaj.

Umetanje skenirane slike u Word

Da biste skenirali sliku u Word dokumentu, možete da koristite skener, štampač sa više funkcija, fotokopirnik sa mogućnošću skeniranja ili digitalni fotoaparat.

 1. Skenirajte sliku ili snimite fotografiju slike pomoću digitalnog foto-aparata ili pametnog telefona.

 2. Sačuvajte sliku u standardnom formatu slike, kao što je .JPG, .PNG ili .GIF. Postavite je u fasciklu kojoj možete da pristupite na računaru.

 3. U Word postavite kursor na mesto na koje želite da umetnete skeniranu sliku i na kartici Umetanje na traci izaberite stavku slike.

  Ikona „Slike“ markirana je na kartici „Umetanje“.
 4. Izaberite skeniranu sliku iz dijaloga i kliknite na dugme Umetni.

  Izaberite sliku koju želite da umetnete u Word.

Umetanje skeniranog teksta u Word

Najbolji način za umetanje skeniranog dokumenta u Microsoft Word jeste putem upotrebe besplatne aplikacije Office Lens na pametnom telefonu ili tabletu. Ona koristi kameru uređaja kako bi uhvatila dokument i može da ga sačuva direktno u Word formatu kao dokument koji može da se uređuje. Besplatna je na iPad, iPhone, Windows Phone uređaju i Android uređaju.

Ako ne želite da koristite Office Lens, sledeća najbolja opcija je da skenirate dokument kao PDF pomoću softvera vašeg skenera, a zatim da otvorite tu PDF datoteku u Word.

 1. U programu Word izaberite stavke Datoteka > Otvori.

 2. Idite na lokaciju na kojoj je uskladištena PDF datoteka i otvorite je.

 3. Word otvara dijalog koji potvrđuje da će pokušati da uveze tekst PDF datoteke. Kliknite na dugme u redu da biste potvrdili, a Word će uvesti tekst. Word će se truditi da zadrži oblikovanje teksta iz PDF-a.

  Word potvrđuje da će pokušati da dinamički rasporedi sadržaj PDF datoteke koju ste otvorili.

Dodatne informacije potražite u članku Uređivanje sadržaja PDF datoteke u programu Word

Napomena: Tačnost prepoznavanja teksta zavisi od kvaliteta skeniranja i od jasnoće skeniranog teksta. Tekst napisan rukom retko se može prepoznati, tako da će skeniranje kucanog ili odštampanog teksta dati najbolje rezultate. Uvek pregledajte tekst kada ga otvorite u programu Word da biste proverili da li je tačno prepoznat.

Druga mogućnost je da skener ima aplikaciju koja omogućava optičko prepoznavanje znakova (OCR). Pogledajte dokumentaciju uređaja ili se obratite proizvođaču uređaja za više informacija.

Da li imate pitanje o programu Word na koje ovde nismo dali odgovor?

Postavite pitanje na forumu zajednice Word Answers

Pomozite nam da poboljšamo Word

Imate li predloge o tome kako možemo da poboljšamo Word? Posetite sajt Word User Voice i javite nam!

Takođe pogledajte

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×