Umetanje, uređivanje i prikaz polja u programu Word

Kodovi polja su korisni kao čuvari mesta za podatke koji se mogu menjati u dokumentu i možete ih koristiti za automatizovanje određenih aspekata dokumenta. Kodovi polja se umetnu za vas kada koristite Word funkcije kao što su brojevi stranica ili sadržaj, ali možete da umetnete kodove polja za druge zadatke kao što je izvršavanje izračunavanja ili popunjavanja sadržaja dokumenta iz izvora podataka.

Ovi koraci služe za umetanje bilo kog koda polja u programu Word. Listu svih kodova polja sa detaljnim informacijama o svakom članku pogledajte listu kodova polja u programu Word.

 1. Kliknite na mesto na koje želite da umetnete polje.

  Savet: Ako znate kôd polja za polje koje želite da umetnete, možete ga otkucati direktno u dokumentu, ali ne kucanjem znakova za uglaste zagrade. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + F9, a zatim otkucajte kôd u zagradama.

 2. Izaberite stavke Umetanje > Brzi delovi > Polje.
  Opcija „Umetni polje u meniju „Brzi delovi“.

 3. Sa liste Imena polja izaberite ime polja.

  Savet: Listu možete da filtrirate tako što ćete kliknuti na strelicu nadole na listi Kategorije.


  Dijalog „Polje“

 4. U okviru „Svojstva polja“, izaberite sva željena svojstva ili opcije i kliknite na dugme U redu.

Napomene: 

 • Da biste videli kodove za određeno polje u okviru Polje kliknite na dugme Kodovi polja. Za neka polja ovo dugme podrazumevano je uključeno.

 • Da biste ugnežde polje u drugo polje, prvo umetnite spoljni ili kontejner, polje (koraci 1-4 gorenavedene). Zatim postavite tačku umetanja unutar koda polja gde želite da umetnete unutrašnje polje i ponovite korake 2-4 gorenavedenog.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na polje, a zatim izaberite stavku Uredi polje.

 2. Promenite svojstva i opcije polja. Informacije o svojstvima i opcijama dostupnim za određeno polje potražite u članku Lista kodova polja u programu Word.

  Napomene: 

  • Za neka polja morate da prikazujete kôd polja da biste uredili polje: Pritisnite kombinaciju tastera ALT + F9.

  • Neka polja se uređuju u sopstvenim dijalozima umesto u dijalogu polje . Na primer, ako kliknete desnim tasterom miša na hipervezu, a zatim kliknete na dugme Uredi hipervezu, otvara se dijalog Uređivanje hiperveze .

Pritisnite kombinaciju tastera ALT + F9 da biste se prebacili između kodova polja i prikaza rezultata polja u dokumentu. Kada prikazujete kôd polja, sintaksa izgleda ovako:

{Opcijeimena poljaopcionalni prekidači}    

 • IME POLJA     Ovo je ime koje se pojavljuje na listi imena polja u dijalogu Polje.

 • Uputstva     Ovo su sva uputstva ili promenljive koje se koriste u određenom polju. Ne imaju sva polja uputstva. U dijalogu polja navedeni su kao Svojstva polja.

 • Parametri specifični za polje    Ovo su postavke koje se mogu isključiti i uključiti za određeno polje. Nemaju sva polja prekidača. U dijalogu polja navedeni su kao Opcije polja.

 • Opšti prekidači   Ovo su postavke koje upravljaju oblikovanjem rezultata polja, kao što su kapitalizacija teksta i datuma/vremena. U dijalogu polja navedeni su kao izbor oblikovanja . Detalje potražite u članku Oblikovanje rezultata polja.

Informacije o sintaksi za određeno polje potražite u članku Lista kodova polja u programu Word.

Napomena o bezbednosti: Pošto kodovi polja mogu da budu vidljivi svakome ko čita dokument, uverite se da informacije koje unesete u kodove polja nisu one koje želite da održite privatnim.

Word podrazumevano nesmetano prikazuje rezultate polja pomoću sadržaja dokumenta tako da neko ko čita dokument nije svestan da se deo sadržaja nalazi u polju. Međutim, polja mogu da se prikažu sa osenčenom pozadinom da bi se učinili vidljivijim u dokumentu.

 1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije. (U programu Word 2007 kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta , a zatim izaberite stavku Opcije programa Word.)

 2. Izaberite stavku Više opcija.

 3. U okviru Prikaži sadržaj dokumenta, na listi senčenja polja uradite nešto od sledećeg:

  • Da bi se polja isticala od ostatka sadržaja dokumenta, izaberite stavku uvek.

  • Da bi se polja nesmetano uklopili u sadržaj dokumenta, izaberite nikada.

  • Da biste korisnici programa Word znali da su kliknuli na polje, izaberite kada je izabrano.

   Kada je opcija senčenja polja postavljena na stavku kada je izabrana, polje prikazuje sivu pozadinu kada kliknete unutar polja. Međutim, sivo senčenje ne ukazuje na to da je izabrano polje. Kada izaberete polje dvostrukim klikom ili prevlačenjem miša, isticanje koje označava da se selekcija dodaje sivom senčenju.

Word podrazumevano automatski ažurira polja kada se dokument otvori. Na taj način će biti ažurirane informacije. Međutim, postoje situacije u kojima možda ne želite da se to dogodi. Na primer, možda ćete želeti da datum u zaglavlju prikazuje određeni datum, a ne da automatski ažurira u trenutni datum svaki put kada se dokument otvori.

Polja mogu da se ažuriraju tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na polje, a zatim kliknuti na dugme Ažuriraj ili tako što ćete kliknuti na polje, a zatim pritisnuti taster F9.

Da biste ručno ažurirali sva polja u glavnom telu dokumenta, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + A, a zatim pritisnite taster F9. Polja u zaglavljima, podnožjima ili okvirima za tekst moraju se ažurirati zasebno. Kliknite unutar okvira za zaglavlje, podnožje ili tekst, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + A, a zatim pritisnite taster F9.

Možete da zaključate polja da biste sprečili automatsko ili nenamerno ažuriranje polja.

Zaključavanje ili otključavanje određenog polja

Uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste zaključali polje tako da se rezultati polja ne ažuriraju, kliknite na polje, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL + F11.

 • Da biste otključali polje tako da rezultati mogu da se ažuriraju, kliknite na polje, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + F11.

Zaključavanje rezultata OBELEŽIVAČA, INCLUDETEXT i REF polja

Rezultati zaključavanja (\!) prekidač polja sprečava da se ažurira polje koje je uključeno u rezultat OBELEŽIVAČA, INCLUDETEXT ili REF ako se ne promeni rezultat polja na originalnoj lokaciji. Bez ovog prekidača, Word ažurira polja koja su uključena u ishod polja svaki put kada se ažurira polje "OBELEŽIVAČ", "INCLUDETEXT" ili REF.

Na primer, polje { INCLUDETEXT C:\\prodajna \Qtr4 prodaja. doc \! } Umeće sadržaj dokumenta "Qtr4 Sales. doc" koji sadrži polje "datum" i polje za ugradnju. Ako ažurirate polje INCLUDETEXT, \! prekidač sprečava da Word ažurira polja Datum i UGRAĐIVANJE u uključeni tekst, osim ako se oni ne ažuriraju u originalnom dokumentu ("Qtr4 Sales. doc"). Prekidač omogućava da se tekst umetnut pomoću polja INCLUDETEXT podudara sa tekstom u originalnom dokumentu.

Da biste ažurirali polja Datum i ugradili na obe lokacije, ažurirajte polja u originalnom dokumentu (Qtr4 Prodaja. doc), a zatim ažurirajte polje INCLUDETEXT.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×