Unos promena u postojeći izvor podataka u programskom dodatku Power Pivot

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Nakon što kreirate vezu sa spoljnim izvorom podataka u modelu podataka, možete da koristite programski dodatak Power Pivot da biste promenili:

 • Informacije o vezi – uključujući datoteku, feeda, ili baze podataka koristi kao izvor, njena svojstva ili druge opcije specifične za dobavljač veze.

 • Tabele i mapiranja kolone.

 • Uklonite upućivanja na kolone koje se više ne koriste.

 • Tabela, prikaza ili kolona dobijate iz spoljnog izvora podataka. Pogledajte članak Filtriranje podataka koje uvozite u Power Pivot.

Opcije za rad sa izvorima podataka se razlikuju u zavisnosti od tipa izvora podataka. Ova procedura koristi jednostavnu Access bazu podataka.

Sledite ove korake:

 1. U prozoru programskog dodatka Power Pivot izaberite stavke Početak > Veze > Postojeće veze.

 2. Izaberite trenutnu vezu sa bazom podataka i kliknite na dugme Uredi.

  U ovom primeru Čarobnjak za uvoz tabele se otvara na stranici na kojoj se konfiguriše Access baza podataka. Dobavljač i svojstva se razlikuju za različite tipove izvora podataka.

 3. U dijalogu Uređivanje veze kliknite na dugme Potraži da biste pronašli drugu bazu podataka istog tipa, ali pod drugim imenom ili na drugoj lokaciji.

  Čim promenite datoteku baze podataka, pojaviće se poruka u kojoj se navodi da morate da sačuvate i osvežite tabele da biste mogli da vidite nove podatke.

 4. Kliknite na dugme Sačuvaj > Zatvori.

 5. Kliknite na karticu Početak > i u grupi Preuzmi spoljne podatke > kliknite na dugme Osveži > Osveži sve.

  Tabele se osvežavaju pomoću novog izvora podataka, ali uz originalne izbore podataka.

  Napomena: Ako vezu sa izvorom podataka je kreirana u radnu svesku u programu Excel 2010, možda nećete moći da biste ažurirali veze u programu Excel 2013. Više informacija potražite u odeljku „Nije moguće ažurirati vezu sa izvorom podataka” u nadogradnja Power Pivot modela podataka na Excel 2013.

Kada promenite izvor podataka, kolone u tabeli u okviru vašeg modela i one u izvoru više neće imati isto ime, iako sadrže slične podatke. Time se narušava mapiranje – informacije koje vežu kolone jednu za drugu – između kolona.

Sledite ove korake:

 1. U Power Pivot prozoru izaberite karticu Dizajn > u grupi Svojstva > kliknite na dugme Svojstva tabele.

 2. Ime trenutne tabele se prikazuje u polju Ime tabele . Okvir za Ime izvora sadrži ime tabele u spoljnom izvoru podataka. Ako kolona su imenovane drugačije u izvoru i u modelu, možete da odete napred i nazad između dva skupa imena kolona tako što ćete izabrati izvorne ili Model.

 3. Da biste promenili tabelu koja se koristi kao izvor podataka, za Ime izvora izaberite drugu tabelu u odnosu na trenutnu.

 4. Promenite mapiranja kolona ukoliko je potrebno:

  • Da biste dodali kolone koje postoje u izvoru, ali ne postoje u modelu, potvrdite izbor polja za potvrdu pored imena kolone. Stvarni podaci će biti učitani u model prilikom sledećeg osvežavanja.

  • Ako pojedine kolone u modelu više nisu dostupne u trenutnom izvoru podataka, pojaviće se poruka u oblasti za obaveštenja u kojoj će biti navedene nevažeće kolone. Ne morate ništa više da radite.

 5. Kliknite na dugme Sačuvaj da biste primenili promene na radnu svesku.

  Kada sačuvate trenutni skup svojstava tabele, sve kolone koje nedostaju će automatski biti uklonjene i biće dodate nove kolone. Pojaviće se poruka u kojoj se navodi da morate da osvežite tabele.

 6. Kliknite na dugme Osveži da biste učitali ažurirane podatke u model.

Da biste promenili bilo koju izvornih podataka koje možete da povežete sa radnom sveskom, koristite alatke u Power Pivot da biste uredili informacije o vezi ili ažurirali definiciju tabela i kolona koje se koriste u vašim podacima Power Pivot .

Evo promena koje možete da izvršite u postojećim izvorima podataka:

Veze

Tables

Kolone

Uređivanje imena baze podataka ili servera

Promena imena izvorne tekstualne datoteke, unakrsne tabele ili feeda podataka

Promena lokacije izvora podataka

Za relacione izvore podataka, promena podrazumevanog ili početnog kataloga

Promena metoda potvrde identiteta ili akreditiva koji se koriste za pristup podacima

Uređivanje naprednih svojstava za izvor podataka

Dodavanje ili uklanjanje filtera za podatke

Promena kriterijuma filtera

Dodavanje ili uklanjanje tabela

Promena imena tabela

Uređivanje mapiranja između tabela u izvoru i tabela u radnoj svesci

Izbor različitih kolona iz izvora

Promena imena kolona

Dodavanje kolona

Brisanje kolona iz radne sveske (ne utiče na izvor podataka)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×