Upravljanje budžetom domaćinstva u programu Excel

Kreiranje plana budžeta za domaćinstvo može da bude naporno i teško, ali Excel može da vam pomogne da se organizujete i budete efikasni uz mnoštvo besplatnih i Premium predložaka za budžete.

Steknite dobar uvid

Starija žena dobija finansijsku pomoć od druge osobe

Svrha budžeta domaćinstva jeste da uporedite prihode u odnosu na rashode kako biste mogli da planirate dugoročne i kratkoročne ciljeve. Korišćenje unakrsne tabele može da vam pomogne da finansijski uspeh bude vaš prioritet tako što ćete kontrolisati troškove i uštedeti veće iznose!

Pametni novac sa parama u programu Excel

Novac u programu Excel može da vam pomogne da kontrolišete finansije. To je jedini predložak koji se bezbedno povezuje sa finansijskim institucijama za uvoz i sinhronizaciju naloga u Excel unakrsnu tabelu. Pratite finansije i nabavite personalizovane savete bez napuљtanja programa Excel.

Napomena: Novac u programu Excel je Premium predložak koji je dostupan u usluzi Microsoft 365 personal ili Family i trenutno je dostupan samo u sad.

> u programu Excel

Pregledač ne podržava video.

DEY sa ličnim obrascem budžeta

Preferirate da radite sami? Ovaj Excel predložak vam može pomoći da pratite mesečni budžet po prihodima i troškovima. Unesite troškove i prihode i svaka razlika se izračunava automatski, tako da možete da izbegnete minuse ili da pravite planove za sve predviđene viškove. Uporedite predviđene troškove sa stvarnim troškovima da biste usavršili veštine upravljanja budžetom tokom vremena.

> nabavite ovaj lični predložak budžeta

Savet: Praćenje mesečnih troškova
Uslužni programi, kreditne kartice i osiguranje se naplaćuju mesečno, tako da je najjednostavniji način da pratite troškove i da utvrdite koliko trošite mesečno.

Ne zaboravite „dodatke“

Pored računa za struju, imate li pretplatu na filmove ili igre? Šta je sa članstvom u teretani? Obavezno i to uzmite u obzir.

Savet: Obratite pažnju na promenljive troškove
Dok se računi za gas i telefon generalno ne menjaju puno iz meseca u mesec, ostali troškovi, kao što su odlazak na ručak ili kupovina odeće, mogu znatno da se razlikuju.

Kategorizujte troškove

Par pomoću laptop računara radi na svojim kućnim finansijama

Sada kada imate ukupnu ideju mesečnih troškova, vreme je da ih kategorizujete kako biste mogli da pregledate fiksne, promenjive i diskrecione troškove.

Fiksni troškovi

Fiksni troškovi ostaju isti iz meseca u mesec. Primeri uključuju hipoteku ili kiriju, zdravstveno osiguranje, plaćanje kola ili porez na kuću. Sve ove možete da vidite u kategoriji „fiksni troškovi“.

Savet: Promenljivi troškovi

Promenljivi troškovi su takođe prisutni i razlikuju se iz meseca u mesec. Ovakvi troškovi uključuju namirnice, održavanje auta, električnu energiju i snabdevanje vodom.

Diskrecioni troškovi

Diskrecioni troškovi mogu znatno da se razlikuju od meseca do meseca. Primeri obuhvatajuodlaske u restorane, pretplate za usluge striminga, članstvo u klubu, kablovsku i garderobu.

Definišite ciljeve

Mala biljka u tegli novčića na stolu

Kada budete znali koliki su vam prihodi u odnosu na rashode, možete početi da određujete prioritete za kratkoročne i dugoročne ciljeve.

Budžet za renoviranje kuće

Da li vam je veš mašina u kvaru? Da li su vaši ormarići pohabeni? Neophodna je popravka kupatila? Renoviranje kuće može da bude nepredvidljivo. Ne zaboravite da uključite ove troškove dok pratite finansijski cilj.

Budžet za> Home construction

Savet: Neka opcije venčanja budu otvorene

Dosledna procena finansija vam pomaže da otkrijete da li ste dovoljno uštedeli za kupovinu nekog proizvoda koji je od suštinskog značaja ili ja je samo „lepo imati“. Da li vam treba taj luk ruža za svadbu ili ga jednostavno želite? U svakom slučaju, uverite se da ste usklađeni sa svojim ciljevima.

> cvetni budžet venčanja

Plan za zabavu na fakultetu

Ako se držite fiksnih troškova, brže možete da postignete kratkoročne i dugoročne ciljeve. Međutim, možete da uključite i izvestan iznos u mesečni budžet za zabavu – promenljivi troškovi koje biste sigurno želeli da pratite dok pohađate koledž.

> mesečni budžet za koledz

Takođe pogledajte

Ostali predlošci budžeta

LinkedIn Learning: Kreiranje jednostavnog budžeta u programu Excel

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×