Upravljanje informacijama koje delite u modulu „Moja lokacija“ i profilu

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak opisuje načine deljenja informacija u modulu „Moja lokacija“ i profilu i obezbeđuje korake koji vam pomažu da upravljate količinom informacija koje delite.

Napomena: Ako ove informacije se ne podudaraju sa onim što vidite, posle nadogradnje usluge možda koristite Office 365. Pokušajte da Prikaz i podešavanje profila da biste pronašli informacije koje se odnose na vas.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Pregled

Deljenje informacija o sebi može da vam pomogne da se povežete sa drugima i napravite svoju poslovnu mrežu. Međutim, važno je da razumete tipove informacija koje delite, kao i koliko ih široko delite. Na primer, možda ćete želeti da delite lične informacije, kao što je broj mobilnog telefona, samo sa svojom radnom grupom ili svojim menadžerom, a ne sa svima u organizaciji.

Pored toga, trebalo bi da proverite da li vaša organizacija ima smernice za deljenje informacija. Na primer, organizacija može imati smernice za tipove informacija koje ne treba skladištiti na mreži ili može zahtevati proces odobravanja za neke tipove sadržaja.

Evo nekih osnovnih načina na koje se informacije dele u modulu „Moja lokacija“:

 • Sadržaj na mojoj lokaciji, uključujući dokumente, liste i blogove

 • Oznake i beleške koje primenjujete na stranice i dokumente

 • Predložene ključne reči i kolege koje ste odobrili, a koji se mogu koristiti za brzo ažuriranje vašeg modula „Moja lokacija“ kako biste mogli da stupite u kontakt sa drugima

 • Lične informacije, na primer kontakt informacije, interesovanja, odgovornosti, kolege i članstva na listama e-pošte iz profila i ispravke koje unosite u detalje profila

Imajte na umu da vaša organizacija može da prilagodi vašu lokaciju, na primer kontrolom tipa informacija koje možete da dodate ili prilagodite. Vaša organizacija takođe može da doda informacije na vašu lokaciju iz drugih izvora podataka, na primer iz baze podataka ljudskih resursa.

Vrh stranice

Deljenje sadržaja i upravljanje pristupu sadržaju na mojoj lokaciji

Vašoj lokaciji mog portala dolazi sa tri opcije već na mestu za deljenje dokumenata:

 • Deljeni dokumenti Koristite ovu biblioteku za skladištenje dokumenata koje želite da delite sa više osoba. U zavisnosti od načina na koji je vaša lokacija podešena, možete da uredite dozvole za biblioteku, kao i određene fascikle i stavke.

 • Privatni dokumenti Koristite ovu biblioteku za dokumente koje ne želite da delite sa drugim osobama. Skladištenje dokumenata u ovoj biblioteci može da bude korisno ako, na primer, često morate da pristupate nekom dokumentu sa različitih računara, ali ne nameravate da ga delite sa kolegama.

U zavisnosti od načina na koji je podešen modul „Moja lokacija“, možete da dodate i drugi sadržaj, na primer biblioteke, liste i lokaciju bloga da biste delili svoje ideje.

Dozvolama za te stavke možete da upravljate na sličan način kao što osobe upravljaju dozvolama za sadržaj na drugim lokacijama. Dozvole se mogu prilagoditi na nivou lokacije, kao i za liste, biblioteke, fascikle, određene dokumente i stavke liste.

Na kartici Sadržaj vašeg profila druge osobe takođe mogu da prikažu javne dokumente koje ste vi kreirali na drugim SharePoint lokacijama čiji ste član ako imaju dozvolu za prikazivanje tog sadržaja.

Vaša organizacija možda ima dodatne smernice za tipove dokumenata koje možete da skladištite na svojoj lokaciji.

Vrh stranice

Razumevanje dodavanja kolega i praćenja aktivnosti

Možete da pratite aktivnosti kolega, tako da možete da vidite kada su označavanje zanimljivo članak, objavite poruku nečije tabla sa beleškama ili promena zvanje. Njihove aktivnosti pojavljuju se hronološkim redosledom u feedu za vesti. Nasuprot tome, osobe u vašoj organizaciji može da doda kao kolegu i praćenje aktivnosti na svojim feedovima za vesti.

Druge osobe vas mogu dodati kao kolegu i pratiti vaše aktivnosti, bez obzira na to da li ste vi njih dodali kao kolege, i obrnuto. Ako vas interesuju aktivnosti tih osoba, možda ćete želeti da ih dodate kao kolege da biste i vi mogli da pratite njihove aktivnosti. Neke aktivnosti, kao što je primena ključne reči koju je neka druga osoba navela kao svoje interesovanje, mogu da se pojave u razmeni sadržaja diskusionih grupa svih osoba koje imaju dozvolu da prikažu vaš modul „Moja lokacija“.

U zavisnosti od toga kako je administrator podesio vaš modul „Moja lokacija“, možete promeniti aktivnosti koje se prikazuju u vašoj razmeni sadržaja diskusionih grupa tako što ćete urediti odeljak Željene postavke svog profila. Na primer, možete odabrati da li u razmeni sadržaja diskusionih grupa želite da primate obaveštenje kada neki kolega promeni timove ili napiše belešku na stranici nečijeg profila. Ove postavke ne menjaju vaše aktivnosti koje druge osobe mogu videti u svojim razmenama sadržaja diskusionih grupa.

U zavisnosti od toga kako je podešen vaš modul „Moja lokacija“, možete primati obaveštenja putem e-pošte kada vas neka osoba doda kao kolegu. Poruka vas obaveštava da vas je neko dodao kao kolegu i da prati vaše aktivnosti, ali vam ne pruža mogućnost da odbacite mogućnost te osobe da vas doda kao kolegu.

Ako ne želite da primite obaveštenje kada vas neka osoba doda kao kolegu, koristite sledeću proceduru:

 1. Uradite sledeće:

  • Ako već prikazujete nečijem profilu ili na stranicu na lokaciji mog portala, kliknite na dugme Moj profil. Moj profil

  • Ako prikazujete drugačijeg tipa stranice na SharePoint lokaciji, kliknite na svoje ime u gornjem desnom uglu Ime profila , a zatim kliknite na dugme Moj profil.

 2. Izaberite stavku Uredi moj profil.

 3. U odeljku Željene postavke, pored stavke Obaveštenja putem e-pošte opozovite izbor u polju za potvrdu Obavesti me kada me neko doda kao kolegu.

Vrh stranice

Rad sa oznakama, ocenama, beleškama i statusnim porukama

Oznake, beleške i statusne poruke predstavljaju način za otkrivanje informacija i povezivanje sa drugim osobama iz organizacije.

Oznake

Ako je administrator omogućio društveno označavanje, možete označiti sadržaj da biste ga lakše zapamtili, klasifikovali ili delili sa drugima. U mogućnosti ste da označite stranice i dokumente na SharePoint lokaciji, kao i na drugim intranet i Internet stranicama. Kada primenite oznaku, možete navesti da li će ona biti javna ili privatna.

Da bi korisnici lakše otkrili sadržaj koji ih interesuje, postoje razni načini da vide kada neko primeni javnu oznaku na sadržaj, pod uslovom da imaju dozvolu da prikažu taj sadržaj:

 • U mogućnosti ste da primate ispravke u svojoj razmeni sadržaja diskusionih grupa kada neki od kolega primeni oznaku na sadržaj za čije prikazivanje imate dozvolu. Vaše kolege takođe mogu videti kada vi primenite oznake na sadržaj za čije prikazivanje oni imaju dozvolu.

 • Ako ste dodali ključne reči u odeljku interesovanja profila, možete da vidite kad ljudi koriste te ključne reči kao oznake, koja obezbeđuje da imate dozvolu da biste prikazali sadržaj koji su označavanje. Na primer, ako pratite „fotografija” kao interesovanje, a neko koristi termin „fotografija” u javnim oznake, dobili vest u feedu za vesti.

 • Sa druge strane, druge osobe mogu videti kada vi koristite ključnu reč koju su oni dodali kao svoje interesovanje. Kada druge osobe prate neku ključnu reč kao interesovanje, nije neophodno da budu nečije kolege da bi primile ispravku kada neko označi sadržaj tom ključnom rečju ili deli zajedničko interesovanje.

 • Odeljak Nedavne aktivnosti vašeg profila prikazuje nedavna označavanja sadržaja koja ste izvršili ako osoba koja prikazuje vaš profil ima dozvolu za prikazivanje tog sadržaja. Ako osobe imaju dozvolu da prikažu vaš profil, mogu videti odeljak Nedavne aktivnosti bez obzira na to da li vas prate kao kolegu.

Vaše oznake se takođe pojavljuju u kolekciji oznaka, koja se ponekad naziva oblak oznaka, a koju druge osobe mogu pregledati u vašem profilu. Druge osobe takođe mogu pregledati više informacija o oznaci, kao što su nedavne aktivnosti u vezi sa oznakom, na primer, kada je neko primenio oznaku. Oznake koje vi primenite takođe mogu biti u interakciji sa poslovnim ključnim rečima kojima vaša organizacija centralno upravlja. Više informacija možete dobiti od osobe koja upravlja skupom termina i poslovnim ključnim rečima za vašu organizaciju.

Oznaku možete označiti kao javnu ili privatnu. Ako oznaku kreirate kao javnu oznaku, ali je nakon toga označite kao privatnu ili je kasnije izbrišete, to neće uticati na ispravku koju su druge osobe primile u svojim razmenama sadržaja diskusionih grupa kada je oznaka prvobitno kreirana. Početna ispravka o oznaci će se zadržati u razmenama sadržaja diskusionih grupa drugih osoba. Kada neku oznaku označite kao privatnu, korisnici više neće moći da pristupe URL-u ili dokumentu na koji se oznaka odnosi. Međutim, korisnici će i dalje moći da vide tekst oznake koju ste označili kao privatnu.

Ocene

Ako je funkcija za ocene omogućena u biblioteci, osobe sa dozvolom za pristup sadržaju mogu da ga ocene pomoću sistema zvezdica. U zavisnosti od načina na koji je biblioteka podešena, autor i osobe koje imaju dozvolu za prikazivanje sadržaja videće ukupan broj ocena za dokument, ali ne i detalje o osobama koje su primenile ocenu (na primer, korisnička imena se ne prikazuju pored ocena). Microsoft SharePoint Server ne skladišti korisnička imena, ali njima je moguće pristupiti iz programa i rešenja koja su kompatibilna sa sistemom SharePoint.

Ako su vas druge osobe dodale kao kolegu, oni će primiti ispravku u svojoj razmeni sadržaja diskusionih grupa kada ocenite sadržaj, pod uslovom da imate dozvolu za prikazivanje sadržaja. Oni mogu videti vezu ka sadržaju koji ste ocenili, kao i ocenu koju ste na njega primenili. Ispravka se pojavljuje i u odeljku „Nedavne aktivnosti“ profila koji mogu pregledati sve osobe koje imaju dozvolu za prikazivanje vašeg modula „Moja lokacija“ i sadržaja koji ste ocenili.

Beleške

O dokumentima i stranicama možete pisati beleške koje druge osobe mogu pregledati kada posete dokumente i stranice na koje su beleške primenjene. Takođe možete napisati beleške o profilima drugih osoba, kao i o vlastitom profilu.

Osobe koje prate vaše aktivnosti kao kolege primiće ispravku u svojoj razmeni sadržaja diskusionih grupa o beleškama koje pišete. Odeljak Nedavne aktivnosti u profilu prikazuje beleške koje ste nedavno napisali o raznim delovima sadržaja ako osoba koja prikazuje vaš profil ima pristup tom sadržaju.

Beleške koje objavljujete biće vidljive svima. Belešku možete urediti ili izbrisati kada je kreirate, ali to neće uticati na ispravku koju su druge osobe primile u svojim razmenama sadržaja diskusionih grupa ili koja se pojavila u odeljku Nedavne aktivnosti pri prvobitnom kreiranju beleške.

Statusne poruke

Svoje misli možete deliti putem kratke statusne poruke koja se pojavljuje pored vašeg imena i slike kada druge osobe posete vaš profil.

Osobe koje prate vaše aktivnosti kao kolege primiće ispravku u svojoj razmeni sadržaja diskusionih grupa kada promenite statusnu poruku. Ispravke statusne poruke se pojavljuju i u odeljku Nedavne aktivnosti profila. Statusnu poruku možete urediti ili izbrisati, ali to neće uticati na prvobitnu ispravku koju su druge osobe primile u svojim razmenama sadržaja diskusionih grupa odnosno koja se pojavila u vašem odeljku Nedavne aktivnosti.

Vrh stranice

Razumevanje predloga kolega i ključnih reči

U zavisnosti od načina na koji je podešen modul „Moja lokacija“ i od toga koji programi su instalirani, možete primiti predloge za kolege i ključne reči da biste se lakše povezali da drugim osobama i informacijama.

Ovih predloga mogu biti zasnovana na kako koristiti SharePoint kompatibilan programima, kao što su Microsoft Outlook 2010.

Funkcije SharePoint Server saradnike programskog dodatka u Outlook 2010, na primer, skenira fasciklu poslate e-pošta da biste potražili određenih imena i ključne reči i učestalost imena i ključne reči. Na listi je periodično ažurira i uskladištene na čvrstom disku.

Listu mogućih kolega možete videti na stranici „Dodavanje kolega“ svog profila na kojoj kolege možete odobriti ili odbiti.

Listu predloženih ključnih reči možete videti kada uređujete profil i ključne reči možete odobriti ili odbiti. Odobrene ključne reči se dodaju u odeljke Pitaj me o ili Interesovanja profila.

Upravljanje analizom poslatih poruka za predloge kolega i ključnih reči

Možda ćete saglasnosti imate e-pošte analizirali tako što ćete upravljati postavke u neki programi za e-poštu. Na primer, možete da koristite sledeću proceduru u Outlook 2010 da biste isključili analiza e-pošte. Ako koristite neki drugi program koji možete da ih analizirate šalju e-poštu za kolega i ključne reči predloge, pogledajte pomoć u programu.

 1. U Outlook 2010, kliknite na meni " datoteka ", a zatim kliknite na dugme Opcije.

 2. Izaberite stavku Više opcija i pomerite se do odeljka Ostalo.

 3. Opozovite izbor u polju za potvrdu Dozvoli analizu poslatih e-poruka radi identifikovanja osoba kojima obično šaljete e-poruke i tema o kojima obično diskutujete i otpremi ove informacije na podrazumevani SharePoint Server .

 4. Kliknite na dugme U redu.

Upravljanje time da li SharePoint Server šalje predloge za kolege i ključne reči u e-poruci

U zavisnosti od načina na koji je podešen modul „Moja lokacija“, putem e-pošte možete primati predloge za kolege i ključne reči koje biste mogli dodati. U mogućnosti ste da odaberete da ne primate ove e-poruke tako što ćete upotrebiti sledeću proceduru u sistemu SharePoint Server.

 1. Uradite sledeće:

  • Ako već prikazujete nečijem profilu ili na stranicu na lokaciji mog portala, kliknite na dugme Moj profil. Moj profil

  • Ako prikazujete drugačijeg tipa stranice na SharePoint lokaciji, kliknite na svoje ime u gornjem desnom uglu Ime profila , a zatim kliknite na dugme Moj profil.

 2. Izaberite stavku Uredi moj profil

 3. Pomerite se do odeljka Željene postavke i pored stavke Obaveštenja e-poštom opozovite izbor u polju za potvrdu Šalji mi predloge za nove kolege i ključne reči.

Vrh stranice

Upravljanje pristupom nekim informacijama iz profila

U zavisnosti od načina na koji je podešen vaš profil, možete koristiti kategorije privatnosti da biste naveli da samo određene osobe mogu da prikažu neke detalje vašeg profila, članstva na lokacijama i listama distribucije i liste vaših kolege. Na primer, možda ćete želeti da sve osobe koje mogu prikazati vaš profil vide sve Veb lokacije čiji ste član.

Napomena: Administrator može prilagoditi ili ograničiti vašu mogućnost da primenite kategorije privatnosti na detalje iz vašeg profila, listu članstava i listu kolega.

Detalji iz profila mogu sadržati neke informacije administratora, ali možda ćete moći da uredite postavke za osobe koje će videti neke lične detalje, kao što je broj ličnog telefona.

Stranica „Članstva“ vašeg profila sadrži listu lokacija i liste distribucije čiji ste članovi. U zavisnosti od načina na koji je podešen vaš modul „Moja lokacija“, možete primeniti kategoriju privatnosti na svako članstvo.

Vaše kolege obično obuhvataju članove vašeg tima, kao i druge osobe čije aktivnosti želite da pratite. Kolege možete organizovati u grupe, ali postavkom za osobe koje će videti vaše kolege možete upravljati samo tako što ćete primeniti sledeće kategorije privatnosti:

 • Svi

 • Moje kolege

 • Moj tim

 • Moj menadžer

 • Samo ja

Primena kategorija privatnosti na detalje profila, članstva i liste kolega

U mogućnosti ste da promenite kategorije privatnosti za detalje profila, članstva i listu kolega iz profila.

 1. Uradite sledeće:

  • Ako već prikazujete nečijem profilu ili na stranicu na lokaciji mog portala, kliknite na dugme Moj profil. Moj profil

  • Ako prikazujete drugačijeg tipa stranice na SharePoint lokaciji, kliknite na svoje ime u gornjem desnom uglu Ime profila , a zatim kliknite na dugme Moj profil.

 2. Da biste uredili neke detalje profila, u okviru naše slike, izaberite stavku Uređivanje profila.

 3. Da biste uredili članstva, izaberite stavku Članstva. Potvrdite izbor u polju za potvrdu pored članstava koje želite da promenite, a zatim kliknite na dugme Uredi članstva.

 4. Da biste uredili listu kolega, izaberite stavku Kolege, potvrdite izbor u poljima za potvrdu pored kolega čije postavke želite da promenite, a zatim kliknite na dugme Uredi kolege.

 5. Unesite željene promene, a zatim kliknite na dugme U redu.

Dodavanje kolega u tim

Postavku privatnosti Moj tim možete primeniti na neke detalje iz profila, članstva ili listu kolega ako želite da upravljate time ko će moći da im pristupi i prikaže ih. Na primer, neku stavku možete deliti samo sa svojim timom, a ne sa svim kolegama ili sa svima koji mogu pristupiti vašem profilu i prikazati ga.

Neku osobu možete dodati u svoj tim, pod uslovom da ona ima dozvole za prikazivanje vašeg modula „Moja lokacija“, bilo da je ta osoba iz vašeg odeljenja ili neka osoba iz drugog odeljenja sa kojom tesno sarađujete.

 1. Uradite sledeće:

  • Ako već prikazujete nečijem profilu ili na stranicu na lokaciji mog portala, kliknite na dugme Moj profil. Moj profil

  • Ako prikazujete drugačijeg tipa stranice na SharePoint lokaciji, kliknite na svoje ime u gornjem desnom uglu Ime profila , a zatim kliknite na dugme Moj profil.

 2. Izaberite stavku Kolege, izaberite kolegu kojeg želite da dodate u tim, a zatim kliknite na dugme Uredi kolege. Možete izabrati više kolega ako želite.

 3. U odeljku Dodavanje u grupu, u okviru Dodaj u moj tim kliknite na dugme Da.

 4. Kliknite na dugme U redu.

Savet: Kada dodate nove osobe kao kolege, možete ih dodati u tim pomoću postavke Dodaj u moj tim.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×