Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak nudi predloge za smanjenje količine prostora koji OneNote i vaše beležnice zauzimaju na Windows PC, Mac ili mobilnom uređaju.

Pre nego što pokušate da izvršite dolenavedene korake, imajte na umu sledeće:

 • Ako su beležnice zasnovane na tehnologiji oblaka (sačuvane u usluzi OneDrive ili u usluzi SharePoint Online), možete da vratite prostor za skladištenje na računaru ili uređaju bez trajnog brisanja sadržaja beležnice.

 • Ako vam je isteklo prostora u usluzi OneDrive ili sistemu SharePoint, videćete grešku o "Premašena je kvota". Da biste rešili ovaj problem, pogledajte članak Otklanjanje 0xE0000796 (kvota je premašena) u programu OneNote.

 • Ako se beležnice čuvaju samo lokalno na čvrstom disku računara, moraćete trajno da izbrišete nepotrebne beležnice da biste povratili prostor za skladištenje. Informacije o tome kako to da uradite u programu OneNote 2016 potražite u članku Brisanje beležnice u programu OneNote za Windows.

Zatvorite neiskorišćene beležnice i ponovo pokrenite OneNote

Napomena:  Koraci u ovom odeljku rade sa programom OneNote za Windows 10, OneNote 2016, OneNote za Mac, OneNote za iOS i OneNote za Android.

Ako treba odmah da oslobodite lokalni prostor za skladištenje, zatvaranje bilo koje beležnice zasnovane na oblaku, a zatim ponovno pokretanje aplikacije ukloniće lokalno keširanu verziju tog sadržaja beležnice. Međutim, uverite se da ste prvo u potpunosti sinhronizovali takve beležnice sa OneDrive ili SharePoint nalogom pre nego što pokušate da ih zatvorite.

Zatim proverite da li su najnovije promene sačuvane u usluzi OneDrive ili SharePoint Online tako što ćete prikazati beležnicu u veb pregledaču. Da biste to uradili, izaberite stavku Deli prilikom prikazivanja beležnice koju želite da verifikujete. To vam omogućava da kreirate vezu koju možete da nalepite u okvir Adresa pregledača da biste beležnicu otvorili u programu OneNote za veb. Ako tamo vidite najnovije promene, onda znate da su beleške sačuvane u usluzi OneDrive ili sistemu SharePoint i da je beležnica bezbedna za zatvaranje.

Ako se najnovije beleške još uvek ne pojavljuju, možete ručno da nametnete sinhronizaciju tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na ime beležnice na listi Beležnice, a zatim izabrati stavku Sinhronizuj ovu beležnicu. Da biste nametnuli sinhronizaciju na Android uređaju, pogledajte članak Rešavanje problema sa sinhronizacijom u programu OneNote za iOS ili Android.

 1. U zavisnosti od verzije programa OneNote, uradite nešto od sledećeg:

  • Ako koristite OneNote za Windows 10, kliknite na dugme Prikaži beležnice Dugme „Prikaži beležnice“ , kliknite desnim tasterom miša na ime beležnice koju želite da zatvorite, a zatim izaberite stavku Zatvori ovu beležnicu.

  • Ako koristite OneNote 2016, kliknite na ime beležnice na kojoj trenutno radite. Na listi Beležnice kliknite desnim tasterom miša na ime beležnice koju želite da zatvorite, a zatim izaberite stavku Zatvori ovu beležnicu.

  • Ako koristite OneNote za Mac, kliknite na dugme Prikaži beležnice Dugme „Prikaži beležnice“, Pritisnite taster Control i kliknite na ime beležnice koju želite da zatvorite, a zatim izaberite stavku Zatvori ovu beležnicu.

  • Ako koristite OneNote za iOS, dodirnite dugme Prikaži beležnice Notebook back button for iOSdok ne vidite listu Beležnice. Dodirnite i zadržite ime beležnice koju želite da zatvorite , a zatim dodirnite ikonu Zatvori beležnicu koja se pojavljuje blizu levog ugla na dnu ekrana.

  • Ako koristite OneNote za Android, idite na listu Beležnice, dodirnite i zadržite ime beležnice koju želite da zatvorite, a zatim dodirnite stavku Zatvori ovu beležnicu.

 2. Izađite iz programa OneNote, a zatim ga ponovo pokrenite da bi promene slegle na snagu.

Savet: Ako vidite obaveštenje za odeljke na pogrešnom mestu, to znači da se deo sadržaja nije sinhronizovao sa uslugom OneDrive ili sistemom SharePoint. Odeljci na pogrešnom mestu će čuvati sadržaj keširan lokalno dok ponovo ne otvorite beležnicu i ne bude ponovo sinhronizovana ili je premestite na drugu lokaciju. U programu OneNote za Windows 10 možete i ručno da sinhronizujete beležnicu pre nego što pokušate da je zatvorite.

Sinhronizovanje datoteka i slika samo kada im pristupate

Napomena:  Koraci u ovom odeljku rade sa programom OneNote za Windows 10, OneNote 2016 i OneNote za iOS.

Zatvaranje beležnica zasnovanih na tehnologiji oblaka pomaže da oslobodite prostor kada vam je potreban, ali takođe možete da kažete programu OneNote da podrazumevano ne sinhronizuje datoteke, slike i drugi veliki sadržaj, tako da otvaranje novih beležnica zasnovanih na oblaku zauzima manje prostora na uređaju. Čim otvorite bilo koju stranicu, njen sadržaj se automatski preuzima ako imate internet vezu.

Da biste kontrolisali da li OneNote automatski sinhronizuje datoteke i slike, uradite sledeće:

 • U programu OneNote za Windows 10 kliknite na dugme Postavke i dodatne opcije Dugme „Postavke i dodatne opcije“, izaberite stavku Postavke, izaberite stavku Opcije, a zatim isključite opciju Sinhronizuj sve datoteke i slike.

 • U programu OneNote na iPhone ili iPad uređaju, pratite uputstva u članku Brže sinhronizovanje velikih beležnica u programu Microsoft OneNote.

 • U OneNote 2016 izaberite stavku Opcije > datoteka > Sinhronizuj, a zatim opozovite izbor opcije Preuzmi sve datoteke i slike.

Čim podesite ove željene postavke, OneNote više neće automatski preuzimati sve datoteke i slike za svaku stranicu u beležnici. Navigacija na određenu stranicu će reći programu OneNote da preuzme sadržaj, tako da ćete i dalje moći da pristupite beleškama sve dok imate internet vezu.

Napomena: Isključivanje automatskog preuzimanja datoteka i slika neće ukloniti sadržaj iz već otvorenih i preuzetih beležnica. Pored toga, ova postavka se odnosi samo na beležnice zasnovane na oblaku uskladištene u usluzi OneDrive ili u usluzi SharePoint Online.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×