Upućivanje telefonskog poziva

Podrška za Office 2010 završila se 13. oktobra 2020.

Izvršite nadogradnju na Microsoft 365 da biste radili bilo gde sa bilo kog uređaja i da biste nastavili da dobijate podršku.

Nadogradi odmah

Da biste komunikacioni program Microsoft Lync 2010 koristili za upućivanje i primanje telefonskih poziva potrebni su vam zvučnici i mikrofon, slušalice ili USB audio uređaj. Za pozivanje jednog ili više internih saradnika ili spoljnih kontakata (spoljnih partnera čije je preduzeće u savezu sa vašim preduzećem ili je povezano sa njim) možete da koristite spisak kontakata, ili možete da pozovete spoljni broj upisivanjem u polje za pretragu. Za više informacija o pronalaženju kontakata pogledajte članak Pretraga u programu Lync 2010.

Za međunarodne pozive treba da koristite standard E.164, tj. kôd države, kao što je 1 za Sjedinjene Američke Države, iza kojeg slede pozivni broj i broj pretplatnika.

Lync 2010 automatski prepoznaje vaše audio uređaje, ali možete da pogledateopcije Audio uređajda biste izabrali druge uređaje, prilagodili nivoe jačine ili proverili da li sve ispravno radi. Za više informacija pogledajte članak Postavke audio uređaja.

U ovom članku

Upućivanje poziva jednim klikom miša

Svaka osoba na spisku kontakata ima podrazumevani broj koji možete da pozovete tako da kliknete na dugme Pozovi desno od kontakta. Podrazumevani broj određuje se na jedan od dva načina:

 • Ako ste kontakt već pozivali, podrazumevani broj je broj koji ste poslednji put koristili.

 • Ako ranije niste pozivali kontakt, podrazumevani broj određen je konfiguracijom telefonije u organizaciji. Podrazumevana postavka najčešće je broj telefona na poslu kontakta ili Lync poziv (VoIP ili Voice over Internet Protocol poziv).

Da biste uputili audio poziv jednim klikom na taster miša, otvorite Lync, pronađite kontakt i na spisku kontakata ili u rezultatima pretrage uradite nešto od sledećeg:

 • Postavite pokazivač na kontakt i kliknite na dugme Pozovi.Da biste videli broj pre pozivanja, postavite pokazivač na dugme Pozovi i kratko pričekajte da se prikažu ime i broj telefona kontakta.

 • Postavite pokazivač miša na kontakt i na kontakt kartici koja se pojavila kliknite na dugme Pozovi.

Za video demonstraciju o tome kako da uputite poziv, pogledajte članak Video: upućivanje poziva.

Vrh stranice

Pozivanje alternativnog broja kontakta

Korisnici programa Lync mogu da objave opcionalne brojeve telefona i daju drugima dozvole odnosa privatnosti Radna grupaili Prijatelji i porodicakako bi mogli da pogledaju te brojeve.

 1. Na listi kontakata ili u rezultatima pretrage postavite pokazivač na kontakt i zatim kliknite na meni Poziv.

 2. Kliknite na broj koji želite ili kliknite na Novi broj da biste uneli novi broj.

Vrh stranice

Pozivanje više osoba

Lync omogućava da istovremeno pozovete više osoba tako da ih izaberete iz grupe.

 1. Na spisku kontakata ili u rezultatima pretrage pronađite grupu kojoj pripadaju osobe koje želite da pozovete. Ako je potrebno, razvijte grupu.

 2. Pritisnite i držite pritisnut taster CTRL i kliknite na ime svake osobe sa kojom želite da stupite u kontakt.

 3. Kliknite desnim tasterom miša bilo koji od izabranih kontakata i zatim izaberite stavku Pozovi.

Napomena:  Možete da pozovete sve kontakte iz grupe tako da na spisku kontakata ili u rezultatima pretrage pronađete grupu koju želite da pozovete i kliknete na dugme Pozovi .

Vrh stranice

Unos novog broja za pozivanje

U polje za pretragu možete da unesete broj koji želite da pozovete.

 1. U polje za pretragu unesite ili nalepite broj telefona koji želite da pozovete. Možete da unesete slova ili brojeve.

 2. U rezultatima pretrage kliknite dvaput na broj ili postavite pokazivač miša na njega i zatim kliknite na dugme Pozovi desno od broja.

Vrh stranice

Korišćenje tastature za biranje broja

Ako želite da pozovete osobu koja se ne nalazi na spisku kontakata, možete da unesete njen broj telefona korišćenjem tastature za biranje broja.

 1. U glavnom prozoru programa Lync kliknite na karticu Telefon.

 2. Na tastaturi za biranje broja unesite broj koji želite da pozovete i kliknite na Pozovi.

  Napomena:  U sistemima govorne pošte, konferencijskim pozivima i raznim drugim situacijama možda će se od vas tražiti da unesete PIN ili da izaberete opciju unošenjem broja. Te brojeve možete da unosite na tastaturi za biranje broja u prikazu Telefon ili tako što ćete kliknuti na dugme tastature za biranje broja u prozoru razgovora. Ako je Lync podešen da koristi stoni telefon, možete da koristite i njegovu tastaturu.

Vrh stranice

Direktno pozivanje govorne pošte korisnika

Možete da se povežete direktno sa govornom poštom kontakta, tako da kontakt pre toga ne čuje zvono. I kontakt, kao i vi, mora da ima instaliran Lync.

 • Na listi kontakata ili u rezultatima pretrage postavite pokazivač na kontakt, kliknite na meni Poziv i zatim kliknite na Govorna pošta

Vrh stranice

Dodavanje zvuka razgovoru putem razmene trenutnih poruka

Možete da pozivate kontakte dok razgovarate putem razmene trenutnih poruka tako da uradite nešto od sledećeg u prozoru razgovora:

 • Da biste pozvali kontakt sa kojim trenutno razgovarate putem razmene trenutnih poruka, kliknite na dugme Pozovi. Tako ćete pozvati kontakt na njegov podrazumevani broj telefona.

 • Da biste pozvali osobu sa kojom trenutno ne razgovarate ili da biste pozvali drugi broj osobe sa kojom razgovarate, kliknite na meni Poziv i zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na broj koji hoćete da pozovete.

  • Kliknite na Novi broj da biste naveli drugi broj koji treba pozvati.

Prozor razgovora ostaje otvoren i dodaje se zvuk. Prikazane su kontrole za zvuk, kao što su Jačina zvuka i Privremeno isključivanje.

Vrh stranice

Završavanje poziva

Kada završite sa pozivom obavezno pravilno prekinite vezu.

 • Kliknite na dugme Završi poziv.

  Napomena:  Ako ste dodali zvuk razgovoru putem razmene trenutnih poruka, završavanjem telefonskog poziva na ovaj način ne zatvara se prozor razgovora. Da biste u isto vreme završili i telefonski poziv i razgovor putem razmene trenutnih poruka, kliknite na dugme Zatvori u prozoru razgovora.

Vrh stranice

Upućivanje poziva u svojstvu delegata

Ako ste delegat za nekoga, na primer svog menadžera, možete da upućujete i primate pozive u njegovo ime.

 1. Na listi kontakata ili u rezultatima pretrage postavite pokazivač na kontakt koji želite da pozovete i zatim kliknite na meni Poziv. (To možete da uradite i na kontakt kartici.)

 2. U padajućoj listi na vrhu menija koji se pojavljuje kliknite na ime osobe u čije ime upućujete poziv.

 3. Kliknite na broj koji želite da pozovete ili kliknite na Novi broj da biste uneli novi broj.

U programu Microsoft Outlook 2010 padajuća lista delegata se ne prikazuje na kontakt karticama. Lync na spisku kontakata kreira grupu Osobe umesto kojih upravljam pozivima sa kontaktima čiji ste delegat.

Vrh stranice

Provera kvaliteta poziva

Kvalitet poziva svojih audio uređaja možete da proverite uz samo dva klika na taster miša:

 1. U donjem levom uglu glavnog prozora programa Lync kliknite na meni audio uređaja Izbor audio uređaja .

 2. Izaberite opciju Proveri kvalitet poziva.

Pomoću govorne procedure na telefonu snimićete poruku za testiranje koja će vam zatim biti reprodukovana. Da biste prilagodili parametre proverite i ponovite postavke u opcijama audio uređaja i ponovite test.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×