Uputstva za organizovanje i oblikovanje podataka na radnom listu

Microsoft kancelarija Excel sadrži veliki broj funkcija koje olakšavaju upravljanje podacima i analiziranje podataka. Da biste iskoristili sve prednosti tih funkcija, važno je da organizujete i oblikujete podatke u radnoj svesci radni list prema sledećim uputstvima.

U ovom članku

Uputstva za organizaciju za podatke

Stavljanje sličnih stavki u istu kolonu    Dizajnirate podatke tako da svi redovi imaju slične stavke u istoj koloni.

Čuvanje opsega podataka odvojenim    Ostavite bar jednu praznu kolonu i jedan prazan red između srodnog opsega podataka i drugih podataka na radnom listu. Excel možete lakše da otkrijete i izaberete opseg kada sortirate, filtrirate ili umećete automatske podzbirove.

Postavljanje kritičnih podataka iznad ili ispod opsega    Izbegavajte postavljanje kritičnih podataka sa leve ili desne strane opsega zato što podaci mogu biti skriveni kada filtrirate opseg.

Izbegavanje praznih redova i kolona u opsegu    Izbegavajte postavljanje praznih redova i kolona unutar opsega podataka. Uradite to da biste osigurali Excel lakše da otkrijete i izaberete srodni opseg podataka.

Prikazivanje svih redova i kolona u opsegu    Uverite se da su svi skriveni redovi ili kolone prikazani pre nego što napravite promene u opsegu podataka. Kada redovi i kolone u opsegu nisu prikazani, podaci se mogu nenamerno izbrisati. Više informacija potražite u temi Skrivanje ili prikazivanje redova i kolona.

Vrh stranice

Uputstva za format podataka

Korišćenje oznaka kolona za identifikovanje podataka    Napravite oznake kolona u prvom redu opsega podataka primenom drugog formata na podatke. Excel zatim možete da koristite ove oznake za kreiranje izveštaja i za pronalaženje i organizovanje podataka. Koristite font, poravnavanje, oblikovanje, šaru, ivicu ili stil korišćenja velikih slova za oznake kolona koje se razlikuju od formata koji dodeljujete podacima u opsegu. Oblikujte ćelije kao tekst pre nego što otkucate oznake kolona. Više informacija potražite u temi Načini oblikovanja radnog lista.

Korišćenje ivica ćelija za razliku podataka    Kada želite da razdvojite oznake od podataka, koristite ivice ćelija – a ne prazne redove ili presudne linije – da biste umetnuli linije ispod oznaka. Dodatne informacije potražite u temi Primena ili uklanjanje ivica ćelije na radnom listu.

Izbegavajte razmake na samom putu ili na mestu da biste izbegli greške    Izbegavajte umetanje razmaka na početku ili kraju ćelije za uvlačenje podataka. Ovi dodatni razmaci mogu da utiču na sortiranje, pretraživanje i format koji se primenjuje na ćeliju. Umesto da kucate razmake za uvlačenje podataka, možete da koristite komandu Povećaj uvlačenje unutar ćelije. Dodatne informacije potražite u temi Položaj podataka u ćeliji.

Proširivanje formata podataka i formula    Kada dodate nove redove podataka na kraj opsega podataka, Excel proširi dosledno oblikovanje i formule. Tri od pet prekucanih ćelija moraju da koriste isti format kako bi taj format bio produžen. Sve prethodno formule moraju biti dosledne da bi se formula produžila. Dodatne informacije potražite u temi Automatsko popunjavanje podataka u ćelijama radnog lista.

Korišćenje oblikovanja Excel za rad sa srodnim podacima    Kontinuisani opseg ćelija na radnom listu možete da pretvorite u tabelu Excel tabelu. Podacima koji su definisani tabelom može se upravljati nezavisno od podataka izvan tabele, a određene funkcije tabele možete koristiti za brzo sortiranje, filtriranje, ukupnu vrednost ili izračunavanje podataka u tabeli. Funkciju tabele možete da koristite i za kombinovanje skupova srodnih podataka organizovanjem podataka u više tabela na jednom radnom listu. Dodatne informacije potražite u Excel tabela.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×