Uređivanje podataka u upitu

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Možete da naiđete situacijama gde nije moguće uređivanje podataka u upitu prikaz lista sa podacima da biste promenili podatke u osnovnoj tabeli. Ovaj članak vam pomaže da razumete kada možete da uređujete podatke upita, kada ne možete da uređujete podatke upita i kako da promenite dizajn upita, tako da možete da uredite njegov osnovnih podataka.

U ovom članku

Uvod

Kada otvorite upit u prikazu lista sa podacima, možete otkriti koji želite da uredite podatke. Možda ćete primetiti grešku ili možda vidite neke informacije koje je zastarela. U zavisnosti od toga kako je upit napravljen, možete da uredite podatke direktno u upit list sa podacima.

Ako pokušate da biste uredili podatke u listu sa podacima upita, ali se ništa ne događa, ili Windows reprodukuje zvuk i uređivanje se, ne možete da vršite uređivanje. Možda će biti predmet u koji upit samu nije dostupan za uređivanje, kao što su unakrsnog upita. Možda je slučaj da samo polje koje pokušavate da uredite nije dostupan za uređivanje – na primer, ako polje je na osnovu agregatne funkcije, kao što je prosek. U svakom slučaju, možda ćete moći da uradite nešto da biste omogućili uređivanje.

Pored uređivanja podataka upita u prikazu lista sa podacima, možete koristiti i za ažuriranje upita da biste ažurirali podatke u tabeli. Ovaj članak ne pokriva upita za ažuriranje.

Više informacija o upitima za ažuriranje potražite u članku Kreiranje i pokretanje upita za ažuriranje.

Obično kada želite da uredite podatke u prikazu lista sa podacima upita, želite promene koji će biti sačuvani u tabele na kojoj je zasnovan na upitu. Ako ne želite da promenite podatke u ovim tabelama, ali želite da uređujete podatke i sačuvate uređene podatke kada završite, možete da koristite upit za pravljenje tabele da prvo kreirate novu tabelu čije podatke možete da uredite. Upit za pravljenje tabele možete da koristite i da sačuvate rezultate upita koji ne dozvoli uređivanje kao novu tabelu, a zatim uredite podatke u novoj tabeli. Ovaj članak o načinu kreiranje i pokretanje upita za pravljenje tabele.

Više informacija o upitima za kreiranje tabele potražite u članku Kreiranje upita za kreiranje tabele.

Vrh stranice

Kada mogu da uredim podataka u upitu?

Uvek možete da uređujete podatke u upitu kada je upit zasnovan na jednoj ili dve tabele koje je odnos jedan-prema-jedan jedni drugima.

Napomena: Čak i kada možete da uređujete podatke u upitu, neka njegova polja možda neće biti dostupan za uređivanje. Tim slučajevima nalaze se u sledećem odeljku.

Vrh stranice

Kada ne mogu da uredim podataka u upitu?

Ne možete da uređujete podatke u upitu kada:

 • Upit je unakrsni upit.

 • Upit je SQL upit.

 • Polje koje pokušavate da uredite je izračunato polje. U ovom slučaju, možda ćete moći da uredite u druga polja.

 • Upit je zasnovan na tri ili više tabela i postoji više-na-jedan-prema-više veza.

  Napomena: Iako ne možete da uređujete listu sa podacima upita u ovom slučaju, možete da uređujete podatke u obrascu kada je svojstvo " RecordsetType " obrasca postavljeno na Dynaset (Nedosledno ispravke).

 • Upit sadrži odrednicu GROUP by.

Vrh stranice

Kako mogu da promenim upit tako da mogu da uređujem podatke?

Sledeća tabela navodi slučajeve kada ne možete da uređujete upit, parovi podataka pomoću metoda da biste listu sa podacima upita učinili dostupnim za uređivanje.

Ne možete da uređujete vrednosti u listu sa podacima upita kada:

Da biste napravili listu sa podacima upita dostupan za uređivanje:

Svojstvo " Jedinstvene vrednosti " upita postavljeno na da.

Podesite svojstvo " Jedinstvene vrednosti " upita na ne.

Pogledajte sledeći odeljak, postavite svojstvo "jedinstvene vrednosti" na ne, da biste saznali kako da biste postavili ovo svojstvo.

Upit sadrži povezane ODBC baza podataka tabela sa bez jedinstveni indeks ili Paradox tabelu bez primarni ključ.

Dodajte primarni ključ ili jedinstveni indeks povezanoj tabeli pomoću metoda koje pruža dobavljač povezane baze podataka.

Nemate dozvolu za ažuriranje podataka za osnovnoj tabeli.

Dodelite dozvolu za ažuriranje podataka.

Upit sadrži više od jedne tabele ili jednog upita i tabele ili upite ne pridružili spoj u prikazu dizajna.

Kreirajte odgovarajuća spajanja.

Pogledajte odeljak Kreiranje spajanja, da biste saznali kako da kreirate spajanja.

Baze podataka je otvorena samo za čitanje ili se nalazi na disk jedinicu samo za čitanje.

Zatvorite i ponovo ga otvorite bez izbora Otvori samo za čitanje; ili, ako bazu podataka se nalazi na disk jedinicu samo za čitanje, uklonite atribut samo za čitanje sa jedinice ili premestite bazu podataka na disk jedinici koja nije samo za čitanje.

Polja u zapisu koji pokušavate da ažurirate je izbrisano ili zaključano od strane drugog korisnika.

Sačekajte da se zapis otključa. Zaključan zapis može se ažurirati čim otključavanja. Sačekajte drugog korisnika da biste završili operaciju koja je zapis zaključan.

Upit je zasnovan na tabele sa odnos jedan-prema-višei spojena polja sa strane „više” nije polje izlaza. U ovom slučaju, podaci u spojena polja sa strane „jedan” nije moguće urediti.

Dodajte spojena polja sa strane „više” relacije polja za izlaz upita.

Pogledajte odeljak Dodavanje spojena polja sa strane „više” u polja za izlaz upita, da biste saznali kako da dodate polje pridruži se.

Spojena polja sa strane „više” (nakon što uredite podatke) je na strani „jedan” relacije.

Pritisnite kombinaciju Tastera SHIFT + F9 da biste primenili promene i osvežite upit.

Postoji prazno polje iz tabele na strani „jedan” relacije "jedan-prema-više", a spajanje je desni spoljni spoj.

Uverite se da li je vrednost u polju sa strane „jedan”. Možete da uredite spojena polja sa strane „više” samo ako je vrednost u polju sa strane „jedan”.

Koristite povezanu tabelu ODBC baze podataka, a ne za sve polja iz povezane tabele jedinstveni indeks su u rezultat upita.

Dodajte sva polja iz tabele ODBC jedinstveni indeks polja za izlaz upita.

Pogledajte odeljak Dodavanje jedinstveni indeks polja iz povezane ODBC tabele, da biste saznali kako da dodate polja.

Vrh stranice

Postavite svojstvo jedinstvene vrednosti bez

 1. Otvorite upit u prikazu dizajna.

 2. Ako list sa svojstvima nije otvoren, otvorite ga tako što ćete pritisnuti taster F4. Kliknite jednom u koordinatnoj mreži za dizajn upita da biste se uverili da list sa svojstvima prikazuje svojstva upita, a ne svojstva polja.

 3. Pronađite polje za svojstvo Jedinstvene vrednosti u listu sa svojstvima. Kliknite na polje pored nje, kliknite na strelicu u okviru i zatim kliknite na dugme više.

Kreiranje spojevi

 1. Otvorite upit u prikazu dizajna.

 2. Za svaku tabelu ili upit koji želite da se pridružite na drugi, prevucite spojena polja iz te tabele ili upita u odgovarajuće polje u tabeli ili upitu na kojoj želite da kreirate spoja.

Više informacija o kreiranju spajanja potražite u članku, Spajanje tabela i upita.

Dodajte spojena polja sa strane „više” u polja za izlaz upita

 1. Otvorite upit u prikazu dizajna.

 2. U dizajneru upita pronađite na spoj koji odgovara relevantne relacije jedan-prema-više.

 3. Kliknite dvaput na spojena polja iz strani „više” relacije "jedan-prema-više". Spojena polja se pojavljuje u koordinatnu mrežu polja, koja ukazuje da je sada polje izlaza.

Dodajte jedinstveni indeks polja iz povezane ODBC tabele

 1. Otvorite upit u prikazu dizajna.

 2. U dizajneru upita pronađite povezanu ODBC tabelu.

 3. Jedinstveni indeks polja imaće simbol ključa pored imena polja. Kliknite dvaput na svako polje koje nije već u koordinatnu mrežu polja. Svako polje se pojavljuje u koordinatnu mrežu polja, koja ukazuje da je sada polje izlaza.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×