Pređi na glavni sadržaj

Uređivanje SVG slika u sistemu Microsoft Office 365

Microsoft Word, PowerPoint, Outlook i Excel za Microsoft 365 u operativnim sistemima Windows, Mac, Android i Windows mobilna podrška za umetanje i uređivanje prilagodljivih grafičkih grafika (. SVG) datoteke u dokumentima, prezentacijama, e-porukama i radnim sveskama.

Na iOS možete da uređujete SVG slike koje ste već umetnuli na drugu platformu.

Ovo je funkcija samo za pretplatnike Ova funkcija je dostupna samo za Microsoft 365 pretplatnikeza Windows klijente za računare.

Savet: SVG je otvoreni standard koji je uspostavljen 1999.

Više informacija o dodavanju SVG slike u datoteku potražite u članku Umetanje ikona u sistemu Microsoft Office

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste prilagodili izgled SVG slike u dokumentu. Da biste pristupili tim alatkama, kliknite na SVG sliku i na traci bi trebalo da se pojavi kontekstualna kartica Oblikovanje. Hajde da pogledamo neke od najkorisnijih opcija koje nudi kartica Oblikovanje.

 • Promena grafike – Ova opcija vam omogućava da izaberete drugu sliku kako biste njom zamenili trenutnu sliku.

 • Stilovi grafika – Ovo su primarne alatke za uređivanje izgleda slike.

  • Galerija sadrži kolekciju unapred definisanih stilova za konvertovanje slike u crtež u obliku linije ili promenu boje njene popune. U dolenavedenom primeru umetnut je logotip bicikla, a original je ceo crn. U galeriji stilova biram predložak koji ima crni obris i svetloplavu popunu kako bi se slagao sa temom preduzeća.

   Savet: Zadržite pokazivač miša iznad svakog grafičkog stila u galeriji da biste videli kako će slika izgledati ako odaberete taj stil. To je samo pregled. promene neće stupiti na snagu ako zaista ne kliknete na taj stil.

   Promena izgleda SVG slike u programu PowerPoint 2016 pomoću galerije stilova
  • Ako želite da promenite boju slike, a nijedan od stilova iz galerije nije baš ono što želite, opcija Popuna grafike omogućava vam da odaberete između stotina boja. Bilo koja boja koju odaberete primenjuje se na celu sliku. U dolenavedenom primeru biram logotip bicikla i primenjujem na njega crvenu popunu.

   Napomena: Ako želite da popunite pojedinačne delove SVG slike različitim bojama, trebalo bi da je prvo konvertujete u oblik. Ispod pogledajte uputstva kako da to uradite.

   Pipeta je naročito interesantna alatka. Kada je izaberete iz menija, ona menja kursor u pipetu koju prati mali okvir. Postavite pipetu na bilo koji objekat u dokumentu, na slajdu ili u radnom listu i mali okvir se ispunjava bojom tog objekta. Kliknite levim tasterom miša da biste potvrdili i izabrani SVG oblik popunjava se tom bojom. To je sjajan način da brzo uskladite boju oblika sa bojom druge stavke koju imate, kao što je logotip preduzeća. I da, to funkcioniše i sa bojama na umetnutim fotografijama.

   Korišćenje alatke „Efekti grafike“ za promenu boje SVG slike
  • Da biste promenili (ili uklonili) liniju oko SVG slike, odaberite stavku Kontura grafike. To vam omogućava da postavite boju ivice koja okružuje sliku. Ovde funkcioniše i alatka „Pipeta“ koja je opisana iznad.

  • Tražite način da SVG slikama date malo dodatnog stila? Efekti grafike pomažu vam da slikama dodajete efekte senke, sjajeve, 3D efekte i još mnogo toga. U dolenavedenom primeru biram senku u perspektivi kako bi slika izgledala malo trodimenzionalnije.

   Dodavanje efekata kao što su efekti senke SVG grafikama pomoću alatke „Efekti grafike“
 • Raspoređivanje – Ova grupa sadrži alatke koje su vam verovatno poznate ako ste radili sa drugim formatima slika u sistemu Office.

  • Alatke Postavi ispred ili Pošalji unazad možete da koristite da biste postavili sliku u slojeve na stranici. To je korisno ako želite da postavite druge objekte ispred (ili iza) slike.

  • Alatka Okno za izbor donekle olakšava izbor određenih stavki na složenoj stranici.

  • Opcija Poravnavanje olakšava postavljanje izabrane slike duž leve ivice, u sredini ili na ostalim poznatim mestima na stranici.

  • Ako imate više slika za koje želite da budu jedan objekat, izaberite prvi objekat, držite taster Ctrl i izaberite sve druge objekte, a zatim izaberite stavku Grupiši. Da biste ih razgrupisali, odaberite bilo koji objekat iz grupe, a zatim izaberite stavke Grupisanje > Razgrupiši.

  • Komanda Rotiraj olakšava vam da rotirate sliku ili da je preokrenete vertikalno ili horizontalno.

 • Veličina – Ovo su alatke za izrezivanje ili promenu veličine slike. Detalje o tome kako se koristi alatka „Izrezivanje“ potražite u članku Izrezivanje slike. Da biste koristili alatke za veličinu, samo navedite željenu visinu i/ili širinu u inčima.

Konvertovanje SVG slike u Office oblik

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo za Microsoft 365 pretplatnika pomoću Office aplikacija za stone računare u operativnom sistemu Windows ili Mac.

Pretvaranjem SVG slike ili ikone u Office oblik možete da rastavite SVG datoteku i uredite pojedinačne delove. Konverzija datoteke je prilično jednostavna; Samo kliknite desnim tasterom miša na sliku u dokumentu, radnoj svesci ili prezentaciji i izaberite stavku Konvertuj u oblik iz kontekstualnog menija koji se pojavljuje.

Ovo je kratak video u kojem vam Dag pokazuje kako se to radi.

Vaš pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Da biste uredili SVG sliku u sistemu Office za android, dodirnite stavku izbor SVG koji želite da uredite i kartica grafika treba da se pojavi na traci.

Izabrana je SVG slika koja prikazuje karticu "grafika" na traci

Napomena: Ako ne vidite traku, dodirnite ikonu "Uredi" Ikona „Uredi“ .

 • Stilovi – to je skupa unapred definisanih stilova koje možete da dodate da biste brzo promenili izgled svg datoteke.

 • Ako želite da promenite boju slike, a nijedan stil u galeriji nije baš ono što želite, Popuna omogućava vam da odaberete više stotina boja. Bilo koja boja koju odaberete primenjuje se na celu sliku. 

  Napomena: Ako želite da popunite pojedinačne delove SVG slike različitim bojama, trebalo bi da je prvo konvertujete u oblik. Trenutno morate da otvorite dokument u sistemu Office za Microsoft 365 u operativnom sistemu Windows.

 • Da biste promenili (ili uklonili) liniju u okviru SVG slika odaberite stavku Prikaz strukture. To vam omogućava da postavite boju ivice koja okružuje sliku.

 • Prelamanje teksta vam pomaže da kontrolišete kako tekst teиe oko slike u dokumentu.

 • Ako želite da naslađujete više objekata iznad svih drugih Rasporedi , možete da premestite izabranu sliku nagore ili nadole (napred ili nazad) u nizu.

 • Koristite alatku za Isecanje izrezivanja ako želite samo deo svg slike. Kada je izabrana slika, dodirnite stavku Izrezivanje , a zatim prevucite okvir da biste sliku smestili na željeni način. Kada završite, dodirnite stavku Izrezivanje

 • Veličina i pozicija neka odrede koliko velika slika treba da bude na stranici.

 • Koristite alatku " alternativni tekst " da biste dali slici tekst za osobe koje koriste čitače ekrana za čitanje dokumenta.

Da biste umetnuli SVG sliku u Windows mobilnoj aplikaciji, koristite umetanje> slikama kao sa bilo kojom drugom slikom.

Takođe imate neke alatke za uređivanje dostupne za SVG slike. Da biste počeli da dodirnete SVG sliku koju želite da uredite i trebalo bi da vidite karticu grafika na traci.

Kartica "grafika" u programu Word mob
 • Stilovi grafika – Ovo su primarne alatke za uređivanje izgleda slike. U Windows aplikacijama za mobilne uređaje prikazuju se kao galerija na levoj strani trake sa slikama .

 • Ako želite da promenite boju slike, a nijedan stil u galeriji nije baš ono što želite, Popuna omogućava vam da odaberete više stotina boja. Bilo koja boja koju odaberete primenjuje se na celu sliku. 

  Napomena: Ako želite da popunite pojedinačne delove SVG slike različitim bojama, trebalo bi da je prvo konvertujete u oblik. Trenutno morate da otvorite dokument u sistemu Office za Microsoft 365 u operativnom sistemu Windows.

 • Da biste promenili (ili uklonili) liniju u okviru SVG slika odaberite stavku Prikaz strukture. To vam omogućava da postavite boju ivice koja okružuje sliku.

 • Prelamanje teksta vam pomaže da kontrolišete kako tekst teиe oko slike u dokumentu.

 • Ako želite da uvećate više objekata iznad ili unazad , možete da premestite izabranu sliku nagore ili nadole u nizu. Imajte na umu da morate da podesite prelamanje teksta na nešto što nije u redu sa tekstom da bi ova dugmad bila omogućena.

 • Da biste rotirali sliku SVG, koristite regulator za rotiranje koji se pojavljuje iznad slike kada je izabrana. Kliknite i prevucite regulator oko slike da biste se rotirali. Ako želite da brzo okrenete 90 stupove ili okrenete vertikalno ili horizontalno, koristite komandu " Rotiraj " na traci.

 • Koristite alatku za Izrezivanje ako želite samo deo svg slike. Kada je izabrana slika, dodirnite stavku Izrezivanje , a zatim prevucite okvir da biste sliku smestili na željeni način. Kada završite, dodirnite stavku Izrezivanje

  Savet: Ako želite da opozovete izrezivanje štampe CTRL + Z ili kliknite na strelicu Opozovi radnju ka gornjem desnom delu prozora.

 • Veličina i pozicija neka odrede koliko velika slika treba da bude na stranici.

 • Koristite alatku " alternativni tekst " da biste dali slici tekst za osobe koje koriste čitače ekrana za čitanje dokumenta.

Imate pitanje, predlog ili komentar za Microsoft Office?

Pogledajte odeljak Kako da pošaljem povratne informacije o sistemu Microsoft Office?

Slušamo vas

Ovaj članak je poslednji put ažuriran 2018 5 . Ako vam je to pomoglo, a posebno ako niste, molimo vas da koristite kontrole povratnih informacija ispod da biste nam obavestili kako možemo da je poboljšamo.

Takođe pogledajte

Umetanje slika

Umetanje ikona

Animiranje slika, clip art kolekcija, teksta i drugih objekata

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×