Uvod u analizu šta-ako

Pomoću alatki za analizu šta-ako u programu Excel možete da koristite nekoliko različitih skupova vrednosti u nekim formulama da biste istražili sve različite rezultate.

Na primer, možete da izvršite analizu šta-ako da biste sastavili dva budžeta od kojih svaki pretpostavlja različit određeni nivo prihoda. Odnosno možete da navedete rezultat koji želite da formula da, a zatim da odredite koji skupovi vrednosti daju taj rezultat. Excel pruža nekoliko različitih alatki kako bi vam pomogao da izvršavate tip analize koji odgovara vašim potrebama.

Imajte na umu da je ovo samo pregled tih alatki. Postoje veze ka temama pomoći posebno za svaku alatku.

Analiza šta-ako jeste proces promene vrednosti u ćelijama da bi se videlo kako te promene utiču na rezultat formula na radnom listu.

Uz Excel se dobijaju tri tipa alatki za analizu šta-ako: Scenariji, Traženje cilja i Tabele podataka. Scenariji i tabele podataka uzimaju skupove ulaznih vrednosti i određuju moguće rezultate. Tabela podataka radi samo sa jednom ili dve promenljive, ali može da prihvati mnogo različitih vrednosti za te promenljive. Scenario može da ima više promenljivih, ali može da sadrži najviše 32 vrednosti. Traženje cilja funkcioniše drugačije od scenarija i tabela podataka jer ono uzima rezultat i određuje moguće ulazne vrednosti koje daju taj rezultat.

Pored te tri alatke možete da instalirate programske dodatke koji pomažu da izvršavate analizu šta-ako, kao što je programski dodatak „Rešavač“. Programski dodatak „Rešavač“ sličan je traženju cilja, ali može da sadrži više promenljivih. Možete da napravite i predviđanja pomoću pokazivača za popunjavanje i raznih komandi koje su ugrađene u Excel.

Za naprednije modele možete da koristite programski dodatak Analysis ToolPak.

Scenario je skup vrednosti koje Excel čuva i može da zameni automatski u ćelijama na radnom listu. Možete da napravite i sačuvate različite grupe vrednosti na radnom listu, a zatim da se prebacite na bilo koji od tih novih scenarija kako biste videli različite rezultate.

Na primer, pretpostavimo da imate dva scenarija budžeta: najnepovoljniji ishod i najpovoljniji ishod. Menadžer scenarija možete da koristite kako biste napravili oba scenarija na istom radnom listu, a zatim da biste se prebacivali sa jednog na drugi. Za svaki scenario navodite ćelije koje se menjaju i vrednosti koje se koriste za taj scenario. Kada se prebacite sa scenarija na scenario, ćelija rezultata se menja kako bi odrazila različite vrednosti promenljivih ćelija.

scenario najnepovoljnijeg ishoda

1. Promenljive ćelije

2. Ćelija rezultata

scenario najpovoljnijeg ishoda

1. Promenljive ćelije

2. Ćelija rezultata

Ako nekoliko osoba ima određene informacije u različitim radnim sveskama koje želite da koristite u scenarijima, možete da prikupite te radne sveske i objedinite njihove scenarije.

Kada napravite ili prikupite sve neophodne scenarije, možete da napravite izveštaj sa rezimeom scenarija koji obuhvata informacije iz tih scenarija. Izveštaj o scenariju prikazuje sve informacije o scenariju u jednoj tabeli na novom radnom listu.

izveštaj sa rezimeom scenarija u programu Excel

Napomena: Izveštaji o scenariju ne izračunavaju se ponovo automatski. Ako promenite vrednosti scenarija, te promene se ne prikazuju u postojećem izveštaju o rezimeu. Umesto toga morate da napravite novi izveštaj o rezimeu.

Ako vam je poznat rezultat koji želite da dobijete na osnovu formule, ali niste sigurni koje su ulazne vrednosti potrebne da bi ste dobili taj rezultat, možete da koristite funkciju Traženje cilja. Na primer, pretpostavimo da treba da pozajmite nešto novca. Znate koliko novca želite, trajanje vremenskog perioda tokom kog želite da otplaćujete pozajmicu i koliko možete da priuštite da platite svakog meseca. Traženje cilja možete da koristite da biste odredili koliku kamatnu stopu morate da obezbedite kako biste postigli cilj pozajmice.

Model sa isplatom zavisnom od stope kamate

Napomena: Traženje cilja radi sa samo jednom promenljivom ulaznom vrednošću. Ako želite da odredite više od jedne ulazne vrednosti, na primer iznos pozajmice i iznos mesečnog plaćanja za pozajmicu, umesto toga treba da koristite programski dodatak „Rešavač“. Dodatne informacije o programskom dodatku „Rešavač“ potražite u odeljku Priprema predviđanja i naprednih poslovnih modela i pratite veze u odeljku Takođe pogledajte.

Ako imate formulu koja koristi jednu ili dve promenljive, ili više formula koje svi koriste jednu zajedniиku varijantu, možete da koristite tabelu sa podacima da biste videli sve rezultate na jednom mestu. Korišćenje tabela sa podacima olakšava pregled opsega mogućnosti na prvi pogled. Pošto se fokusirate na samo jednu ili dve promenljive, rezultati se lako čitaju i delite u tabelarnom obrascu. Ako je omogućeno automatsko ponovno izračunavanje za radnu svesku, podaci u tabelama podataka automatski se ponovo izračunavaju; kao ishod, uvek imate nove podatke.

Tabela podataka sa jednom promenljivom

Tabela podataka ne može da sadrži više od dve promenljive. Ako želite da analizirate više od dve promenljive, možete da koristite scenarije. Iako je ograničena na dve promenljive, tabela podataka može da koristi koliko god želite različitih vrednosti promenljivih. Scenario može da ima najviše 32 različitih vrednosti, ali možete da napravite koliko god želite scenarija.

Ako želite da pripremite predviđanja, možete da koristite Excel da biste automatski generisali buduće vrednosti koje su zasnovane na postojećim podacima ili da biste automatski generisali ekstrapolirane vrednosti koje su zasnovane na izračunavanjima linearnog trenda ili trenda rasta.

Pomoću pokazivača za popunjavanje ili komande Grupe možete da popunite vrednosti u grupama koje pripadaju prostom linearnom trendu ili trendu eksponencijalnog rasta. Koristite funkcije radnog lista ili alatku za regresivnu analizu iz programskog dodatka Analysis ToolPak da biste proširili složene i nelinearne podatke.

Iako traženje cilja može da sadrži samo jednu promenljivu, možete da projektujete unazad kako biste dobili još promenljivih pomoću programskog dodatka „Rešavač“. Pomoću programskog dodataka „Rešavač“ možete da pronađete optimalnu vrednost za formulu u jednoj ćeliji – koja se zove ciljna ćelija – na radnom listu.

Programski dodatak „Rešavač“ radi sa grupom ćelija koje su povezane sa formulom u ciljnoj ćeliji. Programski dodatak „Rešavač“ prilagođava vrednosti u promenljivim ćelijama koje navedete – koje se zovu prilagodljive ćelije – kako bi dobio rezultat koji navedete iz formule ciljne ćelije. Možete da primenite ograničenja kako biste ograničili vrednosti koje programski dodatak „Rešavač“ može da koristi u modelu, a ograničenja mogu da upućuju na druge ćelije koje utiču na formulu ciljne ćelije.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Scenariji

Traženje cilja

Tabele podataka

Korišćenje programskog dodatka Solver za kapitalno budžetiranje

Korišćenje programa Solver za utvrđivanje optimalne mešavina proizvoda

Definisanje i rešavanje problema pomoću programskog dodatka „Rešavač“

Programski dodatak Analysis ToolPak

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Otkrivanje grešaka u formulama

Tasterske prečice u programu Excel

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×