Pređi na glavni sadržaj

Uvod u biblioteke

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Biblioteka je mesto na lokaciji na kojem, zajedno sa članovima tima, možete da kreirate, skupljate, ažurirate datoteke i upravljate nima. U svakoj biblioteci je prikazana lista datoteka i ključne informacije o datotekama, što pomaže osobama da koriste datoteke u zajedničkom radu.

Biblioteke možete da prilagodite na nekoliko načina. Možete da kontrolišete kako se dokumenti prikazuju, prate, kako se njima upravlja i kako se kreiraju. Osim praćenja verzija, možete da pratite i njihov broj i tip, kao i da odredite ko može da vidi dokumente pre nego što su odobreni.

Možete da birate između nekoliko tipova biblioteka, zavisno od tipova datoteka koje želite da skladištite i planiranog načina njihovog korišćenja.

Biblioteka deljenih dokumenata se kreira za vas kada sistem Microsoft Windows SharePoint Services kreira novu lokaciju. Tu biblioteku možete odmah da koristite, da je prilagodite ili da kreirate druge biblioteke.

Rad sa bibliotekama i njihova upotrebna vrednost za vašu grupu mogu da se poboljšaju korišćenjem sledećih mogućnosti:

 • Kreiranje i upravljanje prikazima     Možete da upotrebite prikaz da biste videli one stavke iz biblioteke koje su vama najznačajnije ili koje najbolje odgovaraju određenoj nameni. Sam sadržaj biblioteke se ne menja, ali se datoteke organizuju ili filtriraju tako da mogu lakše da se pronalaze i da se pregledaju na adekvatniji način.

 • Zahtevanje odobravanja datoteka     Možete da navedete da je neophodno odobravanje dokumenta. Dokumenti ostaju u stanju čekanja sve dok ih ne odobri ili odbaci osoba koja za to ima dozvolu. Možete da kontrolišete koje grupe korisnika mogu da vide dokument pre nego što je odobren.

 • Praćenje verzija     Ako morate da zadržite prethodne verzije datoteka, biblioteke mogu pomoći da pratite, skladištenje i vraćanje u prethodno stanje datoteke. Možete odabrati da pratite sve verzije na isti način. Ili možete da odaberete da imenujete nekim verzijama glavnih, kao što je dodavanje novog poglavlja ručnog i verziju, kao što su rešavanje pravopisnu grešku. Pomoć pri upravljanju prostora za skladištenje, opcionalno možete da odaberete broj koji želite da uskladištite druge verzije.

  Na primer, turistička agencija može da koristi biblioteku dokumenata kojom upravlja datotekama. Dok članovi tima razvijaju novi predlog prodaje, oni prate međuverzije datoteke. Ako u jednoj verziji naprave grešku, mogu da vrate prethodnu verziju. Kada završe predlog, mogu da kreiraju glavnu verziju, koju će zatim objaviti da bi je odobrilo pravno odeljenje i njihov rukovodilac. Kada je datoteka odobrena, mogu da je pregledaju i ostali službenici preduzeća.

 • Zahtevanje odjavljivanja datoteka     Kada ste zahteva odjavljivanje datoteke, uverite se da je samo jedna osoba datoteku možete urediti dok se da je potvrđen izbor. Koje zahtevaju da budu proverene dokumenti sprečava više osoba da prave izmene u isto vreme, koje možete da kreirate pri uređivanju i da dovede do zabunu. Zahtevanje odjavljivanja takođe može pomoći da podseti članovima tima da dodate komentar prilikom prijavljivanja datoteke, tako da možete lakše da pratite šta se promenilo u svakoj od verzija.

 • Obaveštavanje o promenama     Biblioteke u sistemu Windows SharePoint Services 3.0 podržavaju RSS tehnologiju, tako da članovi vaše grupe mogu automatski da dobijaju ispravke. RSS omogućava da na konsolidovanoj lokaciji primate i pregledate ispravke, odnosno feedove, sa vestima i informacijama. Takođe možete da kreirate obaveštenja, koja će vas, putem e-pošte, izveštavati kada dođe do promena datoteka.

 • Uređivanje datoteka van mreže     Ako vam više odgovara da radite na datotekama na vašem čvrstom disku i koristite aplikaciju kompatibilnu sa sistemom Windows SharePoint Services 3.0, kao što je Microsoft Office 2007, datoteke možete da odjavite i da radite van mreže.

 • Rad sa bibliotekama iz programa za e-poštu     Korišćenjem programa za e-poštu kompatibilnog sa sistemom Windows SharePoint Services 3.0, kao što je Microsoft Office Outlook 2007, važne informacije možete da nosite sa sobom. Vaše datoteke možete da čitate, uređujete i pretražujete van mreže, iz vašeg programa za e-poštu.

 • Lako kopiranje dokumenata     Datoteku lako možete da pošaljete na drugo mesto na Windows SharePoint Services 3.0 lokaciji. Možete odabrati da, kada ažurirate originalni dokument, budete upitani da li želite da ažurirate datoteku i na ostalim mestima.

 • Definisanje tipova sadržaja     Ako vaša grupa radi sa nekoliko tipova datoteka, kao što su radni listovi, prezentacije i dokumente, možete da proširite funkcionalnost vaše biblioteke tako što ćete omogućiti i definisati više tipova sadržaja. Tipovi sadržaja dodaju fleksibilnost i doslednost većem broju biblioteka. Svaki tip sadržaja možete da navedete predložak i tok posla procesa.

  Na primer, sektor prodaje može da ima predloške izveštaja o prodaji, standardne dokumente, budžete i prezentacije. Svaki predložak sadrži logotip i poslovni cilj preduzeća. Željeni predložak može da se izabere prilikom kreiranja nove datoteke iz biblioteke dokumenata.

 • Preciziranje jedinstvenih dozvola     Možete da precizirate jedinstvene dozvole za biblioteku, ili čak za datoteku unutar biblioteke.

 • Kreiranje tokova posla     Biblioteka dokumenata ili tip sadržaja može da koristi tokove posla koje je vaša organizacija definisala za poslovne procese, na primer, upravljanje odobravanjem i redigovanjem dokumenata.

Tip biblioteke koju koristite zavisi od vrste datoteka koje delite:

 • Biblioteke dokumenata     Za većinu tipova datoteka, uključujući dokumente i unakrsne tabele, koristite biblioteku dokumenata. Iako neki tipovi datoteka su blokirani iz bezbednosnih razloga, možete da skladištite druge vrste datoteka u biblioteci dokumenata. Kada radite sa programima koji su kompatibilni sa sistemom Windows SharePoint Services, možete da kreirate te datoteke iz biblioteke. Na primer, vaš marketing tim možda imate svoju biblioteku za planiranje materijal, vesti i publikacije.

 • Biblioteka slika     Da biste delili kolekciju digitalnih fotografija ili grafike, koristite biblioteku slika. Iako slike mogu biti uskladištene u drugim tipovima SharePoint biblioteka, biblioteke slika imaju nekoliko prednosti. Na primer, iz biblioteke slika možete da biste prikazali slike u projekciji slajdova, možete preuzeti slike na računaru, i uređivanje slike sa grafičkim programima koji su kompatibilni sa sistemom Windows SharePoint Services. Razmislite o kreiranju biblioteke slika ako vaš tim koristi mnogo grafike, kao što su logotipi i poslovne slike, ili ako želite da uskladištite slike sa timskih događaja ili pokreće proizvoda.

 • Biblioteka Wiki stranica     Da biste kreirali kolekciju povezanih wiki stranica, koristite biblioteku wiki stranica. Wiki omogućava osobama da sakupite rutinsko informacije u formatu koji je lak za kreiranje i izmenu. Možete da dodate u biblioteku wiki stranice koje sadrže slike, tabele, hiperveze i interne veze. Na primer, ako vaš tim kreira wiki lokaciju za projekat, lokacija može da sadrži savete i trikove u grupi stranica koji se povezuju sa jedni drugima.

 • Biblioteka obrazaca     Ako treba da upravljate grupom poslovnih obrazaca zasnovanih na XML, koristite biblioteku obrazaca. Na primer, vaša organizacija možda ćete želeti da koristite biblioteku obrazaca za izveštaje o troškovima. Podešavanje biblioteke obrazaca zahteva u XML uređivaču ili programu za dizajniranje XML koji je kompatibilan sa sistemom Windows SharePoint Services, kao što je Microsoft Office InfoPath.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×