Uvod u Office skripte u programu Excel

Automatizujte zadatke koji se ponavljaju pomoću Office skripti u programu Excel za Veb. Snimite radnje, a zatim ih reprodukujte kada god to želite. Možete i da uređujete skripte dok se tok posla menja. Office skripte se skladište u oblaku, što vam omogućava da ažurirate radne sveske po potrebi. 

Napomena: Pre nego što budete mogli da koristite Office skripte, administrator mora da im omogućite.

Kada snimate radnje sa snimačem radnje, kreira se scenarij. Ove radnje mogu da uključe unos teksta ili brojeva, biranjem ćelija ili komandi na traci ili u menijima, oblikovanje ćelija, redova ili kolona, oblikovanje podataka kao Excel tabele i tako dalje. Ono što vidite kada završite je čisti okno zadatka koje prikazuje opisnu listu svih koraka koje ste upravo preuzeli. Nije vam potrebno nikakvo iskustvo kodiranja za snimanje i pokretanje Office skripti. Ako odaberete da uređujete radnje, to možete da uradite iz uređivača kodova, gde možete da uredite Typeiskiri kôd za tekst. Saznajte sve o pisanju skripti sa editorom koda u zapisu, uređivanju i kreiranju Office skripti u programu Excel na vebu.

 • Aktivni Microsoft 365 nalog pretplate sa komercijalnom ili edukativno Microsoft 365 licencom koja ima pristup Microsoft 365 Office aplikacijama za stone računare. Ovo uključuje:

  • Microsoft 365 Apps za manje firme 

  • Microsoft 365 Business Standard

  • Microsoft 365 Apps za velika preduzeća

  • Office 365 ProPlus za uređaje

  • Office 365 Enterprise E3

  • Office 365 Enterprise E5

  • Office 365 A3

  • Office 365 A5

 • OneDrive za preduzeća.

 • Potvrda identiteta servera – kada prvi put pokrenete pisač skripti ili kôd koda, moraćete da utvrdite autentičnost sa serverom, tako da se scenariji mogu sačuvati u oblaku. Prijavite se na svoj Microsoft nalog kao i obično, kada vidite zahtevane dozvole , odaberite stavku prihvati da biste nastavili.

  Napomena: Kada se koristite ispravnu postavku u centru administracije, krajnji korisnici sa odgovarajućom licencom moći će da pristupe funkciji. Ova funkcija još uvek nije dostupna u Microsoft 365 za američku vladu i klijente sa boravkom podataka u jednom od novih lokalnih funkcija "centra podataka".

Prvi koraci

 1. Prvo izaberite karticu Automatizovanje na traci. Tako ćete otkriti dve primarne opcije u grupi Alatke za izvršavanje skripti : stavke Radnje i uređivač koda.

  Grupa "skript alatke" koja sadrži opcije za zapisivanje radnji ili prikaz uređivača koda.
 2. Da biste kreirali novi Office scenarij, pritisnite dugme Radnje zapisa , a zatim počnite da koristite korake koje želite da automatizujete. U ovom primeru uzimamo jednostavni opseg podataka, pretvaramo ga u Excel tabelu, dodavanjem kolone "Ukupna" i "Ukupno", i zavrљavamo tako što ćete oblikovati vrednosti kao valutu.

  Pre i posle slika Microsoft x3 koordinatne mreže podataka koje će se koristiti za kreiranje Office scenaria za konvertovanje u Excel tabelu sa redovima i kolonama sa ukupnom vrednošću, zatim oblikujte podatke kao valutu.
 3. Kada počnete da snimate novi Office tekst, videćete da je okno zadatka "radnje zapisa " otvoreno sa desne strane. Ovde ćete videti kratak opis radnji koje ćete preuzeti po redosledu. Kada završite sa koracima, kliknite na dugme Zaustavi .

  Kada snimite Office tekst, videćete opis onoga što svaki korak radi.
 4. Kada pritisnete dugme Zaustavi , okno "radnje zapisa" prikazaće dijalog koji će imenovati vaš tekst i odati mu opis. Excel podrazumevano prikazuje imena skripti "skripta 1", "skripta 2" i tako dalje. Međutim, moraćete da date smislena imena: u suprotnom, moraćete da iskopate svaku od njih da biste pronašli željeni. U ovom primeru smo nazvali tekst Kreiranje tabele w-Total. Imajte u vidu da je u redu da imate razmake u skriptima.

  Kada završite sa snimanjem Office scenaria, bićete upitani da unesete ime i opis.

Ponovno reprodukovanje Office scenaria

 1. Ako okno uređivača šifara nije već prikazano, možete je pokrenuti iz automatskih > alatki za izvršavanje skripti > uređivača koda.

  Slika uređivača koda Office skripti koji prikazuje sve Office skripte koje ste sačuvali.
 2. Kliknite dvaput na tekst koji želite da pokrenete, što će okno "kôd" pokrenuti sa vidljivim skriptom koda.

  Kada izaberete scenario sa liste skripti, on će se prikazati u novom oknu koje prikazuje i sama Typefrom kôd.

  Napomena: Ova tema ne razmatra uređivanje ili pisanje svog Typeskripti koda, ali možete da pregledate tehničku dokumentaciju naših Office skripti.

 3. Da biste pokrenuli kôd, kreirajte ili kopirajte originalnu tabelu na novom radnom listu, a zatim pritisnite > izvršite. Videćete kratko obaveštenje da je tekst pokrenut, koji će nestati kada se tekst dovrši.

 4. Druge opcije – ako kliknete na tri tačke (...) na desnoj strani okna uređivača kodova, videćete Kontekstualni meni. Ovde imate opciju za:

  Kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu da biste prikazali Kontekstualni meni, uključujući i opciju brisanja.

  • Pravljenje kopije scenaria

  • Brisanje teksta

  • Vrati se na poslednje sačuvano – možete da koristite ovu opciju ako ste izmenili scenarij koji ne želite da zadržite.

  • Detalji scenaria – ovo će vam pokazati opšte detalje o tekstu, kao što su opis i poslednji datum/vreme kada je izmenjen. Možete jednostavno da promenite opis tako što ćete kliknuti na njega.

  • Evidencija – ovo će pokazati istoriju scenarija.

  • Postavke uređivača – to vam omogućava da promenite temu uređivača, ime fonta, veličinu fonta itd. Verovatno ćete želeti da ostavite ove kao što je sve dok ne budete udobniji sa Office skriptama.

  • O -ovo vam pokazuje interne detalje o usluzi Office skripti. Ne treba da menjate niљta ovde.

Potencijalne greške

 • Važno je da znate da kada snimite Office tekst, Snimač skriptom snima gotovo svaku podržanu radnju koju uradite. Ako u nizu pravite grešku, na primer, kliknete na dugme na koje niste nameravali da kliknete, Snimač skriptom će ga snimiti. Rezolucija će ponovo snimiti celu sekvencu ili izmeniti sam kôd Typeisfrom. Zbog toga je najbolje da, kad god nešto zapisujete, zapišete proces sa kojim ste upoznati. Što lakše snimate sekvencu, to se efikasnije pokreće kada je ponovo reprodukujete.

 • Neke radnje mogu da budu dobre kada prvi put snimate tekst, ali ne uspe kada pokušate da ih reprodukujete. Na primer, u prethodnom primeru gde smo oblikovali neke probne podatke kao tabelu, naš kôd ne bi uspeo ako bismo pokušali da ga pokrenem u ažuriranoj tabeli zato što Excel ne dopušta da se tabele preklapaju. U ovom momentu, uređivač koda prikazaće poruku o grešci.

  Poruka o grešci "Uređivač kodova" koja navodi da je tekst pokrenuo greške. Pritisnite dugme evidentira da biste saznali više.

  Ako kliknete na dugme evidencija prikaza , prikazaće se kratka objašnjenja o grešci na dnu okna uređivača kodova.

  Više detalja za tekst koji se pokrenuo sa greškama.
 • Nepodržane funkcije – konstantno radimo na dodavanju podrške za više funkcija, ali u ovom trenutku nije podržana sve. Kada se to desi, videćete belešku u oknu radnje zapisa. Možete da ponovite kôd i to će jednostavno zanemariti korake koje nije mogao da snimi.

  Dijalog "racord" koji pokazuje kada nisu mogli da se snimaju određeni koraci.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Tehničke dokumentacije Office skripti

Snimanje, uređivanje i kreiranje Office skripti u programu Excel na vebu

Rešavanje problema sa Office skriptama

Uzorci skripti za Office skripte u programu Excel na vebu

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×