Uvod u Outlook datoteke sa podacima (.pst i .ost)

Kada dodate nalog e-pošte u Outlook, lokalna kopija informacija skladišti se na računaru. Ova funkcija vam omogućava da pristupite prethodno preuzetim ili sinhronizovanim e-porukama, informacijama o kalendaru, kontaktima i zadacima bez Internet veze.

Određeni tipovi naloga, kao što su POP nalozi, skladište informacije u Outlook datotekama sa podacima (. pst datoteke). Outlook 365 nalozi, Exchange nalozi, IMAP nalozi i Outlook.com nalozi skladište svoje informacije u vanmrežne Outlook datoteke sa podacima (. ost datoteke).

Outlook datoteka sa podacima (.pst)

Outlook datoteka sa podacima (.pst) sadrži poruke i druge Outlook stavke i čuva se na računaru. POP nalozi – što je uobičajen tip naloga koji možete da kreirate kada dodate nalog e-pošte od dobavljača Internet usluga (ISP) kao što je Xfinity ili na&T ili Koks – da preuzmete sve e-poruke sa poštanskog servera i sačuvate ih na računaru.

Savet: Ako Outlook datoteka sa podacima (.pst postane velika, može da uspori OneDrive sinhronizaciju i može da prikaže "obradu promena" ili "datoteka je u upotrebi". Saznajte Kako da uklonite Outlook. pst datoteke sa podacima iz usluge OneDrive.

Napomena: u programu Outlook 2013 i starijim VERZIJAMA, IMAP nalozi su takođe koristili Outlook datoteku sa podacima (. pst). U programu Outlook 2016 i Outlook za Microsoft 365, IMAP nalozi koriste vanmrežne Outlook datoteke sa podacima (. ost).

Takođe možete da koristite Outlook datoteku sa podacima (. pst) za pravljenje rezervne kopije ili izvoz stavki sa bilo kog tipa naloga e-pošte. Više informacija o pravljenju rezervne kopije e-poruka, kalendara, kontakata i zadataka zadatka potražite u članku izvoz ili pravljenje rezervne kopije e-pošte, kontakata i kalendara u Outlook. pst datoteku. Takođe možete da uvezete e-poruke, kalendar, kontakt i zadatke iz druge Outlook datoteke sa podacima (. pst). Više informacija o uvozu stavki potražite u članku uvoz e-pošte, kontakata i kalendara iz Outlook. pst datoteke.

Napomena: ne možete da uvezete iz vanmrežne Outlook datoteke sa podacima (. ost).

Budući da se ove datoteke čuvaju na računaru, one ne podležu ograničenjima veličine poštanskog sandučeta na serveru pošte. Premeštanjem stavki u Outlook datoteku sa podacima (.pst) na računaru, oslobađate prostor za skladištenje u poštanskom sandučetu na serveru pošte.

Kada se poruke ili druge Outlook stavke čuvaju u Outlook datoteci sa podacima (.pst), stavke su dostupne samo na računaru na kom je datoteka sačuvana.

Vanmrežna Outlook datoteka sa podacima (.ost)

Većina drugih tipova naloga, kao što su IMAP nalozi, Microsoft 365 nalozi, Exchange nalozi i Outlook.com nalozi koriste vanmrežni Outlook datoteku sa podacima (. ost) za skladištenje sinhronizovane kopije vaših informacija iz poštanskog sandučeta na lokalnom računaru. Kada se veza sa serverom pošte prekine, na primer, kada ste u avionu bez Wi-Fi ili ako se Internet veza prekine, i dalje možete da pristupite svim e-porukama, podacima iz kalendara, kontaktima i zadacima koji su prethodno preuzeti. Možete da čitate i komponujete poruke, kreirate zakazane obaveze i dodate kontakte. Međutim, e-poruke se neće slati i nijedna nova poruka neće biti preuzeta dok se Internet veza ne vrati.

Kada se veza vrati u prethodno stanje, promene se automatski sinhronizuju, a fascikle i stavke na serveru i na računaru su ponovo identične.

Outlook datoteka skladišta za grupisanje (. NST)

Kada prvi put pristupite grupi u programu Outlook, kreira se novi tip Outlook datoteke sa podacima. Ova datoteka ima produženje. NST i skladišti razgovore grupe i drugih lokalnih grupa. Sve ove informacije se sinhronizuju između računara i servera e-pošte, tako da ne postoji potreba za pravljenje rezervne kopije ove datoteke ili uvoz kada podesite Outlook na novom računaru. 

Lokacije datoteka

Najbrži način da otvorite fasciklu u kojoj su sačuvane Outlook datoteke sa podacima (. pst i. ost) jeste da uradite sledeće:

  1. U programu Outlook izaberite karticu Datoteka.

  2. U desnom oknu izaberite stavku Postavke naloga, a zatim stavku Postavke naloga.

    Postavke naloga

  3. Na kartici Datoteke sa podacima izaberite stavku, a zatim izaberite stavku Otvorite lokaciju fascikle.

Outlook datoteke sa podacima (. pst) kreirane pomoću Outlook 2013 ili Outlook 2016 se najčešće čuvaju na računaru u fascikli Dokumentart\outlook datoteke . Ako ste izvršili nadogradnju na Outlook na računaru koji je već imao datoteke sa podacima napravljene u programu Microsoft Office Outlook 2007 ili starijim verzijama, te datoteke se čuvaju na drugoj lokaciji u skrivenoj fascikli na disk jedinici:\Users\korisnik\AppData\Local\Microsoft\Outlook.

Savet: Ako Outlook datoteka sa podacima (.pst postane velika, može da uspori OneDrive sinhronizaciju i može da prikaže "obradu promena" ili "datoteka je u upotrebi". Saznajte Kako da uklonite Outlook. pst datoteke sa podacima iz usluge OneDrive.

Vanmrežna Outlook datoteka sa podacima (.ost) takođe se čuva na disk jedinici:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Outlook. Većina podataka ostaje na serveru, međutim, trebalo bi da napravite rezervne kopije svih stavki koje se čuvaju lokalno. Na primer, fascikle „Kalendar“, „Kontakti“ „Zadaci“ i ostale označene kao Samo lokalno.

Savet:  Informacije o skrivenim fasciklama u operativnom sistemu Windows potražite u Windows pomoći i podršci.

Srodne teme

Kreiranje Outlook datoteke sa podacima (. pst) za čuvanje informacija
Uvoz e-pošte, kontakata i kalendara iz Outlook. pst datoteke
Popravljanje Outlook datoteka sa podacima (. pst i. ost)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×