Uvod u testiranje predložaka obrazaca

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Da biste se osigurali da su jednostavna za korišćenje obrazaca zasnovanih na predlošku obrasca i i da skupljaju ispravan tip podataka, trebalo bi da testirate predloške obrazaca pre nego što objavili ih kako bi korisnici mogli da popunite.

U ovom članku

Pregled

U zavisnosti od broja korisnika koji će biti popunjavaju obrasce zasnovane na predlošku obrasca i u zavisnosti od tipa podataka koje nameravate da prikupljate, testiranje predloška obrasca mogu da budu jednostavni kao Pregled predloška obrasca namenjenog malog tima ili obimna kao plann od formalno procesa koji sadrži probno okruženje za testiranje funkcionalnosti predloška obrasca za celo preduzeće. Da li vaš predložak obrasca namenjen za 10 ili 10 000 korisnika, testiranje predloška obrasca je i dalje važan deo procesa dizajniranja.

Testiranje predloška obrasca pre objavljivanja vam omogućava da uradite sledeće:

  • Obezbedite da obrasce zasnovane na predlošku obrasca prikupljanje ispravan tip podataka tako što ćete proveriti ispravno konfigurisano kontrole u predlošku obrasca.

  • Uverite se da sve opcije koje ste ugradili u predlošku obrasca radi ispravno.

  • Uverite se da vaši korisnici možete da kreirate i prosledite obrazac za novu ili izmenili postojeći obrazac zasnovan na predlošku obrasca.

  • Proverite da li neki kontrolisani kôd u predlošku obrasca funkcioniše kao što je predviđeno.

  • Uverite se da je obrasci konfigurisani sa različitim bezbednosnim postavkama funkcionišu kao što je očekivano.

Testiranje predloška obrasca obično počinje definisanjem probnom planu. Ako je vaš predložak obrasca namenjen za mala publiku, vaš plan testiranja možda jednostavnim napisanih beležaka za sebe. Ako vaš predložak obrasca će se koristiti za veliki broj osoba, plan testiranja je možda formalno dokument koji opisuje testiranja koja planirate da obavite, očekivane rezultate i kriterijume koje će se koristiti da biste odlučili kada je spreman za objavljivanje predloška obrasca.

Preporučuje se da kreirate plan testiranja u toku faze planiranja, pre nego što počnete dizajniranja predloška obrasca. Ako se planirani dizajn predloška obrasca promeni u fazi dizajn, u skladu sa tim treba da izmenite plan testiranja. Kada pišete plan testiranja, uverite se da li ste uključili nastavili tamo gde ste uneli ispravnu vrednost kojima nije uneta netačna vrednost da biste se uverili da samo tačne vrednosti čuvaju ili prosleđuju. U toku faze planiranja, kada odlučite da uključite polje, kontrolu ili funkciju u predlošku obrasca, možete da misle o ili zapisuje kako nameravate da testirate polja, kontrola ili funkciju. Na primer, ako planirate da dodate kontrolu u predložak obrasca koji će prihvatiti samo pozitivni brojevi od 1 do 31, vaš plan testiranja može da sadrži testove gde ćete uneti ispravnu vrednost, vrednost koja je veća ili manja od dozvoljenih vrednosti , i test gde ćete uneti znakove umesto brojeva.

U nekim slučajevima, možete odabrati da testirate funkcije i funkcionalnost tokom dizajniranja predloška obrasca. Na primer, možete odabrati da testirate proveru valjanosti podataka za kontrolu odmah nakon što je primenite, koristeći prozor za pregled. Ovo možete smanjiti stvarno testiranje vreme potrebno nakon što završite Dizajniranje predloška obrasca.

Kada završite Dizajniranje predloška obrasca, možete da počnete testiranje prema plan testiranja. Imajte u vidu probleme koji će vam biti tokom testiranja predloška obrasca. Međutim, pre nego što rešite problem, bi trebalo da utvrdite ako problem ima smisla rešavati u ovom trenutku. U zavisnosti od rasporeda primene predloška obrasca, možda ćete želeti da biste rešili probleme vezane za podatke, kao što su formule koje daju netačne rezultate, pre nego što rešite vizuelne probleme, kao što su boje predloška obrasca ili položaja kontrola. Nakon što ste rešili problem, trebalo bi da pokrenete iste testove ponovo da biste se uverili da je problem zaista rešen i da novi grešaka su uvedene.

Tokom ovog procesa testa, možda ćete odlučiti da su potrebne nove funkcije ili promene originalnog dizajna predloška obrasca. Pre nego što unesete ove promene, razmotrite cenu primene i testiranja ove nove funkcije. Razmotrite mogućnost da nove funkcije mogu uticati na stabilnosti postojećih funkcija. Svaki put kada dodate nove funkcije u predložak obrasca, treba da ažurirate vaš plan testiranja da uključite testiranje ove nove funkcije. Razmislite o sprovođenje ove nove funkcije kasnije ako primenu trošak će odlaganje planiranih primenu predloška obrasca.

Proces testiranja može biti kombinacija testiranja funkcionalnost i izgled obrasca, kao i testiranje proces kreiranja i prosleđivanja novog obrasca ili menjanje postojeći obrazac zasnovan na predlošku obrasca. Testiranje funkcija obrasca obuhvata proveru da li je ispravna podatke prikupljene u obrascu. Testiranje podataka može da sadrži testiranje Microsoft Office InfoPath funkcije primenjena u predlošku obrasca, kao što su uslovnog oblikovanja, validacije podataka i koda, kao i obezbeđivanje da predložak obrasca prikuplja ispravne podatke. Testirajte takođe proces kreiranja novog obrasca, prosleđivanja novog obrasca i menjanje postojećeg obrasca. Testiranjem podataka i procesa, uverite se da obrasce zasnovane na predlošku obrasca možete da prikupite i sačuvate ispravne podatke.

Vrh stranice

Testiranje opcija prikupljanja podataka

InfoPath pruža razne funkcije, kao što su uslovnog oblikovanja, validacije podataka, formula, pravila i koda, da biste se osigurali da korisnici unesu ispravne podatke u obrazac. Možete da testirate ove funkcije da biste se uverili da su ispravno konfigurisani pomoću pregleda predloška obrasca. Kada pregledate predložak obrasca, InfoPath otvara novi prozor za Pregled obrazac koji je zasnovan na predlošku obrasca koje možete koristiti da biste testirali ove funkcije.

Ako shvatite da koristite isti skup podataka da biste testirali vaš predložak obrasca više puta, možete sačuvati obrazac sa uzorkom podataka i zatim podesite predložak obrasca da koristi taj obrazac sa uzorkom podataka svaki put kada pregledate predložak obrasca. Ovo vas sprečava da unosite isti skup podataka svaki put kada pregledate predložak obrasca. Uzorak podataka možete da koristite da biste testirali da kontrola i polja u predlošku obrasca konfigurisan tako da biste prihvatili ispravne podatke, ili možete da sačuvate obrazac sa uzorkom podataka koji su neispravni da biste testirali da predložak obrasca reaguje na odgovarajući način kada se unesu Neispravni podaci.

Vrh stranice

Testiranje korisničkog iskustva

Da biste testirali proces koji će korisnici iskusiti kada popunite i prosledite obrazac zasnovan na predlošku obrasca, morate da objavite predložak obrasca test okruženju. Najboljem slučaju, test okruženju je slična na okruženje za proizvodnju gde će korisnicima pristup i popunjavaju obrasce zasnovane na predlošku obrasca. Na primer, ako je vaše okruženje za proizvodnju Microsoft Windows mreža kojom upravlja nekoliko servere koji koriste Microsoft Windows Server 2003 sa Microsoft SQL Server baze podataka, test okruženju trebalo bi da zasebna Windows mreža kojom upravlja na posebne servera. Nemojte obavljati testove u okruženju za proizvodnju jer testove može uticati na korisnike u tom okruženju ili podatke koji su uskladišteni na tim serverima.

U okruženju test možete da testirate proces kreiranja i prosleđivanja novog obrasca, menjanje postojećeg obrasca sa podacima i testiranje podataka se prosleđuje ispravne spoljnih izvora podataka. Test okruženju možete da koristite i da biste testirali nepredviđene situacije planove, kao što je radnja koju treba izvršiti ako server bude van mreže kada korisnik ima kreirane, ali još nije prosleđeno obrasca.

Savet: Još jedan način da biste testirali proces pristup, popunjavanje i prosleđivanja obrazaca je da biste pozvali neke tipične korisnike da koriste vaš predložak obrasca pre nego što unesete je dostupan za sve korisnike. Ovo vam omogućava da potvrdite da su lako da popune tako što ćete stvarni korisnici obrasce zasnovane na predlošku obrasca, a da korisnici mogu da kreirate i prosleđuju nove obrasce ili izmenite postojeće obrasce. Tokom tog perioda, možete da prikupite vredna povratne informacije na kako će korisnici zapravo koristiti vaš predložak obrasca, a zatim možete da izmenite predložak obrasca u skladu sa tim, na osnovu tih povratnih informacija. Na primer, neki korisnici mogu imati problema pri korišćenju određene kontrole, i možda nisu predviđene ovo ponašanje tokom dizajniranja predloška obrasca. Bez pokretanja testova pomoću potencijalnih korisnika, možda ćete otkriti ovo ponašanje samo kada primenite predložak obrasca.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×