Uvod u Uređivač upita (Power Query)

Uvod u Uređivač upita (Power Query)

Napomena: Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje su ovde navedene važi za obe. Da biste saznali više, pogledajte članak Preuzmi i prenesi u programu Excel 2016.

Uređivač upita se pojavljuje samo kada učitate, uređujete ili kreirate novi upit. Sledeći video prikazuje prozor uređivača upita koji se pojavljuje nakon uređivanja upita iz Excel radne sveske.

Da biste prikazali uređivača upita bez učitavanja ili uređivanja postojećeg upita radne sveske:

Iz odeljka " Uzmi spoljne podatke " na kartici Power Query na traci izaberite stavke iz drugih izvora > prazan upit.

Kako prikazati uređivač upita u programu Excel

Pomoću uređivača upita možete da se krećete, definišete i izvršavate operacije transformacije podataka iznad izvora podataka. Da biste otvorili dijalog Uređivanje uređivača upita , povežite se sa izvorom podataka i kliknite na dugme Uredi upit u oknu navigator ili kliknite dvaput na upit u oknu upiti radne sveske . Da biste se povezali sa izvorom podataka, pogledajte članak Uvoz podataka iz spoljnih izvora podataka.

Uređivač upita uključuje ove funkcije:

  1. Traka uređivača upita .

  2. Okno navigator koje vam omogućava da pregledate strukturirane izvore podataka da biste pronašli tabelu podataka koju želite da izvršite na upitu.

  3. Kontekstualni meniji su karakteristični za elemente u koordinatnoj mreži uređivača pregleda, kao što je kolona tabele.

  4. Pregled koordinatne mreže koja prikazuje pregled podataka iz rezultata svakog upita. Radite u okviru okna za pregled da biste oblikovali podatke i prerasporedili tabele u tabelu tema da bi se podudarale sa zahtevima za analizu podataka. Više informacija potražite u članku Oblikovanje podataka.

  5. Tabla sa postavkama upita, koja obuhvata svaki stepenik upita. Stepenik odgovara svim zadacima za preuzimanje podataka ili transformaciji podataka koji se mogu primeniti na upit. Više informacija o uređivanju koraka upita potražite u članku uređivanje svojstava koraka upita.

    Delovi uređivača upita

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×