Ćelije

Uvoz ili izvoz tekstualnih datoteka (.txt ili .csv)

Uvoz ili izvoz tekstualnih datoteka (.txt ili .csv)

Postoje dva načina za uvoz podataka iz tekstualne datoteke pomoću programa Excel: možete da ga otvorite u programu Excel ili da ga uvezete kao opseg spoljnih podataka. Da biste podatke iz programa Excel izvezli u tekstualnu datoteku, koristite komandu Sačuvaj kao i promenite tip datoteke iz padajućeg menija.

Postoje dva uobičajena formata tekstualnih datoteka:

 • Razgraničene tekstualne datoteke (. txt), u kojoj znak TABULATORA (ASCII znakovni kôd 009) obično odvaja svako polje teksta.

 • Tekstualne datoteke sa vrednostima razdvojenim zarezima (. csv), u kojima zarez (,) razdvaja svako polje teksta.

Možete da promenite znak za razdvajanje koji se koristi u razgraničenim i. csv tekstualnim datotekama. Ovo može biti neophodno da biste se uverili da operacija uvoza ili izvoza funkcioniše na željeni način.

Napomena: Možete da uvezete ili izvezete do 1.048.576 redova i 16.384 kolone.

Uvoz tekstualne datoteke tako što ćete je otvoriti u programu Excel

Tekstualnu datoteku koju ste kreirali u drugom programu možete da otvorite kao Excel radnu svesku pomoću komande Otvori . Otvaranjem tekstualne datoteke u programu Excel ne menja se format datoteke – to možete da vidite na naslovnoj traci programa Excel, gde će ime datoteke zadržati oznaku tipa tekstualne datoteke (na primer,. txt ili. csv).

 1. Idite u datoteku > Otvorite i potražite lokaciju koja sadrži tekstualnu datoteku.

 2. Na padajućoj listi tip datoteke izaberite stavku tekstualne datoteke u dijalogu Otvaranje .

 3. Pronađite tekstualnu datoteku koju želite da otvorite i dvaput kliknite na nju.

  • Ako je datoteka tekstualna datoteka (. txt), Excel pokreće čarobnjak za uvoz teksta. Kada završite sa koracima, kliknite na dugme Završi da biste dovršili operaciju uvoza. Više informacija o znakom za razgraničavanje i napredne opcije potražite u članku čarobnjak za uvoz teksta .

  • Ako je datoteka. csv datoteka, Excel automatski otvara tekstualnu datoteku i prikazuje podatke u novoj radnoj svesci.

   Napomena: Kada Excel otvori. csv datoteku, ona koristi trenutne podrazumevane postavke formata podataka da bi protumačila kako se uvozi svaka kolona podataka. Ako želite veću fleksibilnost u konvertovanju kolona u različiti formati podataka, možete da koristite čarobnjak za uvoz teksta. Na primer, oblikovanje kolone sa podacima u. csv datoteci može da bude MDY, ali podrazumevani format podataka u programu Excel je YMD ili želite da konvertujete kolonu sa brojevima koja sadrži glavne nule na tekst kako biste sačuvali početne nule. Da biste prisilili Excel da pokrene čarobnjak za uvoz teksta, možete da promenite oznaku tipa datoteke iz. csv u. txt pre nego što je otvorite ili možete da uvezete tekstualnu datoteku tako što ćete se povezati sa njom (više informacija potražite u sledećem odeljku).

Uvoz tekstualne datoteke povezivanjem sa njom (Power Query)

Možete da uvezete podatke iz tekstualne datoteke u postojeći radni list.

 1. Na kartici Podaci , u grupi & izaberite STAVKU iz teksta/csv.

 2. U dijalogu Uvoz podataka pronađite tekstualnu datoteku koju želite da uvezete i kliknite dvaput na nju i izaberite stavku Uvezi.

 3. U dijalogu pregled imate nekoliko opcija:

  • Izaberite stavku učita ako želite da učitate podatke direktno na novi radni list.

  • Druga mogućnost je da izaberete stavku učita ako želite da učitate podatke u tabelu, izvedenu tabelu/izvedeni grafikon, postojeći/novi Excel radni list ili jednostavno kreirate vezu. Takođe imate izbor dodavanja podataka u model podataka.

  • Izaberite stavku Transformiši podatke ako želite da učitate podatke u Power Query i uredite ga pre nego što ga postavite u Excel.

Ako Excel ne konvertuje određenu kolonu sa podacima u željeni format, možete da ih konvertujete kada ga uvezete. Više informacija potražite u članku konvertovanje brojeva uskladištenih kao tekst u brojeve i Konvertovanje datuma uskladištenih kao tekst u datume.

Izvoz podataka u tekstualnu datoteku tako što ćete je sačuvati

Excel radni list možete da konvertujete u tekstualnu datoteku pomoću komande Sačuvaj kao .

 1. Izaberite stavke Datoteka > Sačuvaj kao.

 2. Kliknite na dugme Potraži.

 3. U dijalogu Sačuvaj kao , u okviru Sačuvaj kao tip odaberite format tekstualne datoteke za radni list. na primer, kliknite na tekst (Razgraničeno tabulatorom) ili CSV (razgraničen zarezom).

  Napomena: Različiti formati podržavaju razne skupove funkcija. Više informacija o skupovima funkcija koje podržavaju različiti formati tekstualnih datoteka potražite u članku formati datoteka koji su podržani u programu Excel.

 4. Pronađite lokaciju na kojoj želite da sačuvate novu tekstualnu datoteku, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

 5. Pojaviće se dijalog, podsećajući vas da će samo aktuelni radni list biti sačuvan u novoj datoteci. Ako ste sigurni da je tekući radni list onaj koji želite da sačuvate kao tekstualnu datoteku, kliknite na dugme u redu. Druge radne listove možete da sačuvate kao odvojene tekstualne datoteke tako što ćete ponoviti ovu proceduru za svaki radni list.

  Možda ćete takođe videti obaveštenje ispod trake da se neke funkcije mogu izgubiti ako radnu svesku sačuvate u CSV formatu.

Više informacija o čuvanju datoteka u drugim formatima potražite u članku čuvanje radne sveske u drugom formatu datoteke.

Uvoz tekstualne datoteke povezivanjem sa njom

Možete da uvezete podatke iz tekstualne datoteke u postojeći radni list.

 1. Kliknite na ćeliju u koju želite da stavite podatke iz tekstualne datoteke.

 2. Na kartici Podaci , u grupi Uzmi spoljne podatke kliknite na dugme iz teksta.

 3. U dijalogu Uvoz podataka pronađite tekstualnu datoteku koju želite da uvezete i kliknite dvaput na nju i izaberite stavku Uvezi.

  Izvršite uputstva u čarobnjaku za uvoz teksta. Izaberite pomoć Slika dugmeta na bilo kojoj stranici čarobnjaka za uvoz teksta da biste dobili više informacija o korišćenju čarobnjaka. Kada završite sa koracima u čarobnjaku, kliknite na dugme Završi da biste dovršili operaciju uvoza.

 4. U dijalogu Uvoz podataka uradite sledeće:

  1. U okviru gde želite da postavite podatke?uradite nešto od sledećeg:

   • Da biste vratili podatke na izabranu lokaciju, izaberite stavku postojeći radni list.

   • Da biste vratili podatke u gornji levi ugao novog radnog lista, izaberite stavku novi radni list.

  2. Opcionalno kliknite na dugme Svojstva da biste postavljene opcije osvežavanja, oblikovanja i rasporeda za uvezene podatke.

  3. Kliknite na dugme U redu .

   Excel stavlja opseg spoljnih podataka na lokaciju koju navedete.

Ako Excel ne konvertuje kolonu sa podacima u željeni format, možete da konvertujete podatke nakon uvoza. Više informacija potražite u članku konvertovanje brojeva uskladištenih kao tekst u brojeve i Konvertovanje datuma uskladištenih kao tekst u datume.

Izvoz podataka u tekstualnu datoteku tako što ćete je sačuvati

Excel radni list možete da konvertujete u tekstualnu datoteku pomoću komande Sačuvaj kao .

 1. Izaberite stavke Datoteka > Sačuvaj kao.

 2. Pojaviće se dijalog Čuvanje kao.

 3. U polju Sačuvaj kao tip odaberite format tekstualne datoteke za radni list.

  • Na primer, kliknite na tekst (Razgraničeno tabulatorom) ili CSV (razgraničen zarezom).

  • Napomena: Različiti formati podržavaju razne skupove funkcija. Više informacija o skupovima funkcija koje podržavaju različiti formati tekstualnih datoteka potražite u članku formati datoteka koji su podržani u programu Excel.

 4. Pronađite lokaciju na kojoj želite da sačuvate novu tekstualnu datoteku, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

 5. Pojaviće se dijalog, podsećajući vas da će samo aktuelni radni list biti sačuvan u novoj datoteci. Ako ste sigurni da je tekući radni list onaj koji želite da sačuvate kao tekstualnu datoteku, kliknite na dugme u redu. Druge radne listove možete da sačuvate kao odvojene tekstualne datoteke tako što ćete ponoviti ovu proceduru za svaki radni list.

 6. Pojaviće se drugi dijalog, podsećajući vas da radni list možda sadrži funkcije koje ne podržavaju formati tekstualnih datoteka. Ako ste zainteresovani samo za čuvanje podataka radnog lista u novoj tekstualnoj datoteci, kliknite na dugme da. Ako niste sigurni i želite da saznate više o tome koje formate tekstualnih datoteka ne podržavaju Excel funkcije, izaberite stavku pomoć za više informacija.

Više informacija o čuvanju datoteka u drugim formatima potražite u članku čuvanje radne sveske u drugom formatu datoteke.

Način na koji promenite znak za razdvajanje kada se uvezete razlikuje se u zavisnosti od toga kako uvozite tekst.

 • Ako koristite & pretvorite > podataka iz teksta/csv, kada izaberete tekstualnu datoteku i kliknete na dugme Uvezi, odaberite znak koji ćete koristiti sa liste u okviru razgraničavanje. Možete odmah da vidite efekat novog izbora u pregledu podataka, tako da možete sigurno da izaberete željeni izbor pre nego što nastavite.

 • Ako koristite čarobnjak za uvoz teksta da biste uvezli tekstualnu datoteku, možete da promenite znak za razgraničavanje koji se koristi za operaciju uvoza u okviru 2. U ovom smeru možete da promenite način na koji se obrađuju uzastopni znakovi za razgraničavanje, kao što su uzastopni navodnici.

  Više informacija o znakom za razgraničavanje i napredne opcije potražite u članku čarobnjak za uvoz teksta .

Kada sačuvate radnu svesku kao. csv datoteku, podrazumevani znak za razdvajanje lista (znak razgraničavanje) je zarez. To možete da promenite u drugi znak za razdvajanje pomoću postavki Windows regiona.

 1. U operativnom sistemu Microsoft Windows 10, kliknite desnim tasterom miša na dugme Start , a zatim izaberite stavku Postavke.

 2. Izaberite stavku vreme & jeziku, a zatim kliknite na dugme region u levom oknu.

 3. Na glavnom tabli, u okviru regionalne postavkeizaberite stavku dodatni datum, vreme i regionalne postavke.

 4. U okviru regionizaberite stavku Promena datuma, vremena ili brojeva.

 5. U dijalogu region , na kartici Oblikovanje izaberite stavku dodatne postavke.

 6. U dijalogu Prilagođavanje formata , na kartici brojevi otkucajte znak koji će se koristiti kao novi znak za razdvajanje liste .

 7. Dvaput kliknite na dugme U redu.

 1. U operativnom sistemu Microsoft Windows kliknite na dugme Start i izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. U okviru sat, jezik i regionizaberite stavku Promeni format datuma, vremena ili broja.

 3. U dijalogu region , na kartici Oblikovanje izaberite stavku dodatne postavke.

 4. U dijalogu Prilagođavanje formata , na kartici brojevi otkucajte znak koji će se koristiti kao novi znak za razdvajanje liste .

 5. Dvaput kliknite na dugme U redu.

Napomena:  Kada promenite znak za razdvajanje liste za računar, svi programi koriste novi znak kao znak za razdvajanje liste. Možete da se vratite na podrazumevani znak tako što ćete slediti istu proceduru.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Uvoz podataka iz spoljnih izvora podataka (Power Query)

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×