Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Korišćenje relacija

Pravljenje relacija jedan-prema-jedan

Fotografija Surface Book uređaja

Pokušajte!

Šta je to relacija "jedan-prema-jedan"?

Relacije "jedan na jedan" se često koriste za označavanje ključnih relacija kako biste dobili podatke koji su vam potrebni da biste pokrenuli posao.

Relacija "jedan-prema-jedan " je veza između informacija iz dve tabele, gde se svaki zapis u svakoj tabeli pojavljuje samo jednom. Na primer, možda postoji veza između zaposlenih i automobila koje oni voze. Svaki zaposleni se pojavljuje samo jednom u tabeli "Zaposleni", a svaki automobil se pojavljuje samo jednom u tabeli preduzeća preduzeća.

Možete da koristite jedan prema jedan odnos ako imate tabelu koja sadrži listu stavki, ali specifične informacije koje želite da snimite o njima razlikuju se po tipovima. Na primer, možda imate tabelu sa kontaktima u kojoj su neki ljudi zaposleni i druge osobe su podizvođači. Za zaposlene želite da saznate broj zaposlenog, njihovo proširenje i druge ključne informacije. Za podizvođače želite da znate ime preduzeća, broj telefona i stopu fakturisanja, između ostalog. U ovom slučaju, možete da kreirate tri odvojene tabele – kontakte, zaposlene i podizvođače – a zatim da kreirate relaciju "jedan na jedan" između tabela "Kontakti" i "Zaposleni" i relacionu vezu jedan prema jedan između kontakata i izvestuh tabela.

Kreiranje pregleda relacija "jedan prema jedan"

Možete da kreirate međusobne relacije povezivanjem indeksa (obično primarni ključ) u jednoj tabeli i indeksu u drugoj tabeli koji deli istu vrednost. Na primer:

Isečak ekrana koji prikazuje dve tabele koje dele ID

Najčešće je najbolji način da kreirate ovu relaciju da biste sekundarnu tabelu pronašli vrednost iz prve tabele. Na primer, u tabeli "Zaposleni" napravite polje "ID automobila" koje traže vrednost u indeksu ID-a automobila iz tabele preduzeća preduzeća. Na taj način nikada slučajno ne dodate ID koji ne postoji.

Važno: Kada kreirate relaciju "jedan-prema-jedan", pažljivo odlučite da li da primenite integritet referencijalnog podataka za relaciju.

Integritet referencijalnog podataka pomaže u pristupu podacima tako što će obrisati srodne zapise. Na primer, ako izbrišete zaposlenog iz tabele "Zaposleni", brišu se i podaci o beneficijama za tog zaposlenog iz tabele "pogodnosti". Ali, u nekim relacijama, kao što je ovaj primer, referencijalni integritet nema smisla: ako izbrišemo zaposlenog, ne želimo da se vozilo izbriše iz tabele Company automobili, zato što će auto i dalje pripadati preduzeću i dodeliti mu neko drugi.

Kreiranje koraka između 1 i 1

Kreirajte relaciju "jedan-prema-jedan" dodavanjem polja za pronalaženje u tabelu. (Da biste saznali kako, pogledajte članak pravljenje tabela i Postavljanje tipova podataka.) Na primer, da biste ukazali koji auto je dodeljen određenom zaposlenom, možete da dodate ID auta u tabelu zaposleni. Zatim, da biste kreirali relaciju između dva polja, koristite čarobnjak za pronalaženje:

  1. Otvorite tabelu.

  2. U prikazu dizajnadodajte novo polje, izaberite vrednost tip podataka , a zatim izaberite stavku čarobnjak za pronalaženje.

  3. U čarobnjaku je podrazumevana vrednost podešena da traћi vrednosti iz druge tabele, zato izaberite stavku dalje.

  4. Izaberite tabelu koja sadrži ključ (najčešće primarni ključ) koji želite da dodate u ovu tabelu, a zatim kliknite na dugme dalje. U našem primeru izabrali biste tabelu kompanijine aute.

  5. Na listi Izabrana polja Dodajte polje koje sadrži ključ koji želite da koristite. Izaberite stavku Dalje.

    Snimak ekrana čarobnjaka za pronalaženje
  6. Postavljanje redosleda sortiranja i, ako želite, promenite širinu polja.

  7. Na konačnom ekranu opozovite izbor u polju za potvrdu Omogućavanje integriteta podataka , a zatim izaberite stavku Završi.

Želite još?

Prvi koraci uz relacije tabela

Kreiranje, uređivanje ili brisanje relacije

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×