Uvod u Access

Upoznavanje sa objektima baze podataka

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Access pruža šest baze podataka, objekte u kombinaciji, vam pomoći da iskoristite punu podataka. Saznajte uloga koji se reprodukuje svaki objekat.

Tabele

Pristup organizuje informacije u tabelama: liste redova i kolona podseća na računovodstveni ili unakrsne tabele. Svaka tabela skladišti informacije o određenim tema, tako da većina baza podataka sadrži više od jedne tabele.

Isečci proizvodima, klijentima i porudžbinama tabela

Svaki red u tabeli koja se zove zapis, a svaka kolona koja se zove polja. Zapis sadrži određene informacije za određenu entitet, kao što su klijenta ili nalog. Polje je pojedinačna stavka informacije o toj entitet. U tabeli "Proizvodi", na primer, svaki red ili zapis sadrži informacije o jedan proizvod. Svaka kolona ili polje ima isti tip informacija o tom proizvodu, kao što su njeno ime ili cena. Ako već niste upoznati sa njima, naučite osnove baza podataka.

Upiti

Dobro dizajnirano baze podataka, podatke koje želite da predstavite kroz obrazac ili izveštaj je obično se nalazi u više tabela. Koristite upit da izvučete te informacije iz različitih tabela i da ih koriste za prikazivanje u obrazac ili izveštaj.

Upit može da bude zahtev za rezultate podataka iz baze podataka, ili ga možete koristiti za izvršavanje radnje nad podacima ili možda oba. Korišćenje upita za dobijanje odgovora na jednostavna pitanja, izračunavanja korišćenjem podataka, Kombinovanje podataka iz različitih tabela i dodavanje, promena ili brisanje podataka iz baze podataka.

Postoji mnogo tipova upita, ali su dva osnovna tipa:

Glavni tipovi upita

Korišćenje

Izaberite stavku

Da biste preuzeli podatke iz tabele ili izvršili izračunavanje.

Radnja

Dodavanje, promena ili brisanje podataka. Svaki zadatak ima određeni tip radni upit. Radni upiti nisu dostupne u Access Veb aplikacijama.

Obrasci

Obrasci su kao prikaz slučajevima u radnjama – su vam olakšavaju da biste prikazali ili da dođete do stavki baze podataka koju želite. Slično papira obrasce, Access obrazaca su objekti kroz koje vi ili drugi korisnici mogu dodavanje, uređivanje ili prikazali podatke uskladištene u Access bazu podataka na radnoj površini. Važno je da dizajnirate obrazac za upotrebu u vidu. Na primer, ako je za više korisnika, dobro dizajnirano obrasca pomaže vam da biste unos podataka tačan, brzo i efikasno.

Izveštaji

Izveštaji nude način za prikazivanje formatu, i sakupite informacije iz Access baze podataka. Na primer, kreirajte jednostavan izveštaj o brojevi telefona za sve kontakte ili izveštaja sa rezimeom na ukupnu prodaju preko različitih regiona i vremenske periode.

Izveštaji su korisni kada želite da predstavite informacije u bazi podataka da biste:

  • Prikazivanje ili distribuiranje rezimea podataka.

  • Arhiviranje snimaka podataka.

  • Obezbeđivanje detalja o pojedinačnim zapisima.

  • Kreiranje nalepnice.

Makroi

Makro je alatku koja vam omogućava da automatizujete zadatke i dodavanje funkcionalnost obrazaca, izveštaja i kontrola. Na primer, ako Dodavanje komandnog dugmeta u obrazac i povežete na dugme OnClick događaj za makro, zatim Izvršavanje komande svaki put kada se klikne na dugme.

Access pruža okruženje za dizajniranje će vam pomoći da kreirate makroe. U suštini, koristite pojednostavljeni programskom jeziku da biste napravili listu radnji da biste izvršili. Neke radnje zahtevati dodatne informacije, kao što su koje polje da biste prikazali popunite. Okruženje za dizajniranje olakšava kreiranje makroa, izaberite stavku sa liste radnji i popunite informacije.

Makroi se koriste za automatizovanje niza radnji, napravite promene na podatke u bazu podataka i još mnogo toga. Kroz u prikazu dizajna, makroi obezbeđuju podskup komandi koje su dostupne u programu Visual Basic for Applications (VBA). Većina osoba je lakše da biste napravili makroa da biste dodali funkcionalnost obrazaca, izveštaja i kontrola nego da napišu VBA kôd, ali možete uvek da konvertujete makroi VBA iz u prikazu dizajna.

Pretpostavimo da želite da otvorite izveštaj direktno iz jedne od obrasci za unos podataka. Dodavanje dugmeta u obrazac, a zatim kreirajte makro koji otvara izveštaj. Makro može biti samostalnog makroa (odvojena objekta u bazi podataka), koja zatim povezana sa OnClick događaj dugmeta ili makro možete ugraditi direktno u OnClick događaj samog dugmeta. U svakom slučaju, kada kliknete na dugme, makro se pokreće i otvara izveštaj.

Moduli

Moduli su VBA kôd koji pišete da biste automatizovali zadatke u aplikaciji, kao i da biste izvršili viša završetka funkcije. Pisanje modula VBA programskom jeziku. Modul je kolekcija deklaracija, izraza i procedura koji su uskladišteni zajedno kao jedinica.

Podaci ne zanimljivo – u stvari može biti smisla – dok radite sa njom. Pomoću programa Access, možete da strukturiranje i oblikovati podatke da joj date kontekstu koji vam omogućava da ne samo korisno, ali veoma neophodan. Tako što ćete unosite neki od šest Access komponenata ili objekata u bazi podataka, možete da olakšavaju unesite pronalaženje, vizuelizacija i u suprotnom upravljanje podacima.

Evo šest Access objekte možete da koristite za rad sa podacima.

Tabela skladištenje podataka. To su Okosnicu baze podataka. POLJE je najmanji deo podataka u bilo koju bazu podataka i polja su organizovane u kolone u tabeli. KOLEKCIJU polja obrazaca zapis, a zapisi su organizovane u redove u tabeli. Na ovaj način podataka polja i zapisa su precizno organizovane kao tabelu.

Upiti su pitanja podataka. „Koje su četvrti kvartal prodaje”? na primer. Upita možete da filtrirate podatke i izvršite matematičke operacije, kao što je izračunavanje zbirova ili popusti. Rezultati su raspoređena u tabeli. U zavisnosti od tipa upita, možete da dodate ili promenite podatke.

Obrasci dati bazu podataka konačni izgled. Oni mogu pomoći da brzo unesete podatke i navedite dugmad za kretanje kroz bazu podataka.

IZVEŠTAJI su kako rasporedi, destilisati, ili vizuelizacije podataka da biste bolje poklon ili da ih analizirate. Kada vam je potrebna je grafikon ili grafikon predstavljaju neke od podataka, možete da ga dodate u izveštaj.

MAKROI da automatizujete bazu podataka. Prave nešto što će se odigrati kad kliknete na dugme. Takođe možete da kreirate makro za izvršavanje zadataka koji se ponavljaju za vas.

MODULE takođe pomoći da automatizujete bazu podataka na veći način izvan makroe. Moćna zadatke možete da izvršite tako što ćete pisanje koda pomoću programa Visual Basic for Applications u modulima. Pomoću modula, u suštini kreirate prilagođeni programski dodatak za bazu podataka.

Sada kada ste predstavljeni u objekte baze podataka 6, hajde da ponovo Pogledajte naš primer i više informacija o PRIKAZIMA. Ono što vidite ovde je objekat tabela prikazuje u prikazu lista sa podacima. Zapamtite da je objekat baze podataka radite sa uvek u prikazu neku vrstu – ili prikaz za kreiranje objekta ili prikaz za korišćenje taj objekat.

Evo drugog primera. Ova tabela sada je otvoren u prikazu lista sa podacima. Možete da koristite karticu da biste lako prebacite u prikaz dizajna i videli mnoge opcije za kreiranje i menjanje tabele.

Ovaj obrazac je otvoren u prikazu OBRASCA, koju možete koristiti da biste brzo dodali podatke u osnovnoj tabeli. Možete da otvorite obrazac u prikazu rasporeda da biste dodali kontrole ili promenite obrazac. Ovo je mesto gde možete kreirate obrazac.

Isto je sa upitima. Podesite upit u prikazu dizajna. Zatim kada pokrenete upit, rezultati se prikazuju u prikazu lista sa podacima. Možete da i dalje i otvorite upit u SQL prikazu i promenite stvarni kôd ako treba da.

Neki prikazi uradite oba posla. Na primer, možete da dodate podatke u ovoj tabeli kao što biste očekivali. Da, ali možete da promenite dizajn tako što ćete dodati polja.

Sada znate šest tipovi objekata baze podataka programa Access i prikaze kojima možete da radite sa te objekte. Dok planirate bazu podataka, razmislite o tome šta želite da uradite sa podacima. Na kraju upotrebe podaci će vam pomoći da utvrdite koji se Access objekti će vam pomoći da najbolje ostvarite ciljeve.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×