Vodič za dizajniranje izveštaja

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Pristup pruža sa brojem alatke koje vam pomažu da brzo napravite atraktivan, lako čitljivom izveštaje koji predstavljaju podatke na način koji najbolje odgovara potrebama njenih korisnika. Možete da koristite komande na kartici " Kreiranje " da biste kreirali jednostavan izveštaj pomoću jednog klika. Možete da koristite čarobnjak za izveštaje da biste kreirali izveštaj složeniju ili možete da kreirate izveštaj tako što ćete dodati svi podaci i oblikovanje elemenata sami. Koji god način koji odaberete, će verovatno menjate najmanje nekoliko dizajn izveštaja da biste prikazali podatke na način na koji želite. Ovaj članak govori o opšte procesa dizajniranja izveštaja i zatim vam pokazuje kako da dodate određenih elemenata u izveštaj.

U ovom članku:

Odlučite kako da napravite raspored u izveštaju

Korišćenje kontrola za poravnavanje podataka

Dodajte ili uklonite odeljke izveštaja ili stranice zaglavlja i podnožja stranice

Saveti za oblikovanje različitih tipova podataka

Odlučite kako da napravite raspored u izveštaju

Prilikom dizajniranja izveštaja, prvo morate razmotriti kako želite da podaci raspoređeni na stranici i način skladištenja podataka u bazi podataka. Tokom procesa dizajniranja čak i možda ćete otkriti da raspored podataka u tabelama ne dozvoljava vam da kreirate izveštaj koji želite. To može biti pokazatelj da tabele ne normalizovani – to znači da se podaci su uskladišteni u najefikasniji način.

Skica izveštaja

Ovaj korak nije neophodno – možda će vam to Access čarobnjak za izveštaje ili alatke za izveštaje (koji su dostupne na kartici Kreiranje , u grupi Izveštaji ) navedite odgovarajuće početne dizajna za izveštaj. Međutim, ako odlučite da dizajnirate izveštaj bez korišćenja ove alatke, možda će vam korisno da biste grubu skicu izveštaju na papiru tako što ćete za crtanje okvira gde svako polje ide i pisanje ime polja u svako polje. Alternativno, možete da koristite programe kao što je Word ili Visio da biste kreirali predљtampa izveštaja. Koji god način na koji koristite, obavezno uključite dovoljno redove koji ukazuju na to kako se ponavlja podatke.

completed form overlapping preliminary sketch

Na primer, možete koristiti red za informacije o proizvodu, a zatim više ponavljajućih redova za taj proizvod prodaje i na kraju reda ukupne vrednosti prodaje za proizvod. Zatim, niz ponavlja za sledeći proizvoda i tako dalje na kraju izveštaja. Ili, možda je vaš izveštaj jednostavnu listu podatke u tabeli, u tom slučaju skicu može da sadrži samo grupa redova i kolona.

Napomena: Ovu tehniku je veoma koristan ako dizajnirate izveštaj za neke druge osobe. U ovom slučaju, druge osobe da skrenete skicu pre nego što počnete sa radom.

Nakon što kreirate skicu, utvrdite koju tabelu ili tabele sadrže podatke koje želite da prikažete u izveštaju. Ako svi podaci se nalazi u jednoj tabeli, možete da zasnujete izveštaj direktno u toj tabeli. Češće, podatke koje želite da se skladišti u više tabela koje se moraju radi zajedno u upitu, pre nego što možete da ga prikažete u izveštaju. Upit može da bude ugrađen u svojstvu izvor zapisa izveštaja, ili možete da kreirate zasebnu, sačuvani upit i osnovu za izveštaj.

Odlučite koje podatke da biste postavili u svakom odeljku izveštaja

Svaki izveštaj ima jedan ili više odeljaka izveštaja. Jedan odeljak koji je prisutan u svakoj izveštaj je odeljak sa detaljima. Ovaj odeljak ponavlja jednom za svaki zapis u tabelu ili upit koji se zasniva na izveštaj. Druge odeljke često su opcionalni i ponovite manje i se obično koriste za prikazivanje informacija koje su uobičajene za grupe zapisa, na stranicu izveštaja ili ceo izveštaj.

Sledeća tabela opisuje gde se nalazi svaki odeljak i kako se obično koristi u odeljku.

Section

Lokacija

Tipična sadržaj

Odeljak zaglavlje izveštaja

Pojavljuje se samo jednom, na vrhu prve stranice izveštaja.

 • Naslov izveštaja

 • Logotip

 • Današnji datum

Odeljak Podnožje izveštaja

Pojavljuje se nakon poslednjeg reda sa podacima, iznad odeljku podnožje stranice na poslednju stranicu izveštaja.

Ukupne vrednosti u izveštaju (zbirova, broji, prosečne vrednosti i tako dalje)

Odeljak zaglavlja stranice

Pojavljuje se na vrhu svake stranice izveštaja.

 • Naslov izveštaja

 • Broj stranice

Odeljak podnožja stranice

Pojavljuje se na dnu svake stranice izveštaja.

 • Današnji datum

 • Broj stranice

Odeljak zaglavlja grupe

Pojavljuje se samo prethodne grupe zapisa.

Polje koje je koji se grupišu na

Odeljak podnožje grupe

Pojavljuje se samo kada grupe zapisa.

Grupišite ukupne vrednosti (zbirova, broji, prosečne vrednosti i tako dalje)

Za informacije o dodavanju ili uklanjanju izveštaj zaglavlja i podnožja odeljaka ili sekcija zaglavlja i podnožja stranica, pogledajte odeljak Dodavanje ili uklanjanje izveštaja ili stranice sekcija zaglavlja i podnožja u ovom članku. Možete da dodate grupu sekcija zaglavlja i podnožja pomoću okna " grupa, sortiranje i ukupno " u prikazu rasporeda ili prikazu dizajna.

Odlučite kako se raspoređuju detaljnih podataka

Većina izveštaji su raspoređeni u tabelarnom ili naslaganom rasporedu, ali Pristup omogućava vam da koristite bilo koji raspored zapisa i polja koja želite.

Tabelarni raspored    Tabelarni raspored je slično unakrsne tabele. Oznake su duž vrha i podatke koji je poravnat u kolonama ispod oznaka. Tabelarno se odnosi na izgled tabele podataka. Ovo je tip izveštaja, taj Pristup kreira kada kliknete na izveštaj u grupi " Izveštaji " kartice " Kreiranje ". Tabelarni raspored je dobra ako izveštaj ima relativno mali broj polja koja želite da prikažete u obliku jednostavne liste. Sledeća ilustracija prikazuje izveštaj o zaposlenima koji je kreiran pomoću tabelarni raspored.

Employees report in a tabular layout

Naslagani raspored    Naslagani raspored liči obrazac koji ćete popuniti kada otvorite računa u banci ili napravite povraćaj od prodavca na mreži. Svaki deo podataka ima oznaku i polja su naslagane jedne iznad drugih. Ovaj raspored je dobro za izveštaje koji ne sadrže previše polja da biste prikazali u obliku – to jest, širinu kolona bi premašuju širinu izveštaja. Sledeća ilustracija prikazuje izveštaj o zaposlenima koji je kreiran pomoću naslaganom rasporedu.

Employees report in a stacked layout

Napomena: U čarobnjaku za izveštaje, ovaj raspored se nazivaju stubasta raspored.

Mešovita rasporeda    Ne možete da mešate elemenata tabelarni i naslagani raspored. Na primer, za svaki zapis, možete neka polja u horizontalnom redu na vrhu odeljka sa detaljima raspoređivanje i rasporedite druga polja iz istog zapisa u jednu ili više naslaganih rasporeda ispod gornji red. Sledeća ilustracija prikazuje izveštaj o zaposlenima koji je kreiran pomoću mešovita rasporeda. ID, prezimena i imena polja su raspoređeni u tabelarni raspored kontrola i polja "radno mesto i telefon na poslu" su raspoređena u naslaganom rasporedu. U ovom primeru, linije koordinatne mreže se koriste za pružanje vizuelno razdvajanje polja za svakog zaposlenog.

Employees report that uses a mixed layout

Obostrano rasporeda    Ako koristite čarobnjak za izveštaje da biste kreirali izveštaj, možete odabrati da koristite obostrano raspored. Ovaj raspored koristi punu širinu stranice da biste prikazali zapise compactly moguće. Naravno, možete da postignete iste rezultate bez upotrebe čarobnjaka za izveštaje, ali to može biti mukotrpan proces za poravnavanje polja tačno. Sledeća ilustracija prikazuje izveštaj o zaposlenima koji je kreiran pomoću čarobnjaka za izveštaje za obostrano rasporeda.

Employees report that uses a justified layout

Obostrano raspored je dobar raspored ako prikaz veliki broj polja u izveštaju. U prethodnom primeru, ako koristite tabelarni raspored da biste prikazali iste podatke, polja proširivanje sa ivice stranice. Ako koristite naslaganom rasporedu, svaki zapis zauzima mnogo više vertikalni razmak koji gubi papira izveštaj teže čita.

Vrh stranice

Korišćenje kontrola za poravnavanje podataka

Rasporedi kontrola su vodiči koji možete da dodate u izveštaj dok je otvoren u prikazu rasporeda ili prikazu dizajna. Pristup automatski dodaje rasporedima kontrola kada koristite čarobnjak za izveštaje za kreiranje izveštaja ili kada napravite izveštaj tako što ćete kliknuti na dugme izveštaj u grupi " Izveštaji " kartice " Kreiranje ". Raspored kontrola je kao tabelu, svake ćelije od kojih može da sadrži oznaku, okvir za tekst ili bilo koji drugi tip kontrole. Sledeća ilustracija prikazuje u tabelarni raspored kontrola u izveštaju.

Osnovni tabelarni raspored kontrola

Narandžaste linije ukazuju na redovima i kolonama raspored kontrola i su vidljive samo kada je izveštaj otvoren u prikazu rasporeda ili prikazu dizajna. Rasporedi kontrola pomoći da postignete uniform poravnavanje podataka u redovima i kolonama, a one olakšavaju dodavanje, promena veličine ili uklonite polja. Pomoću alatki u grupama tabele i položaj na kartici " raspored " (dostupno u prikazu rasporeda ili prikazu dizajna), možete da promenite jedan tip raspored kontrola u drugi i možete da uklonite kontrole iz rasporeda tako da možete da postavite na kontroliše gde god želite u izveštaju.

Vrh stranice

Dodajte ili uklonite odeljke izveštaja ili stranice zaglavlja i podnožja stranice

Kao što je pomenuto ranije u ovom članku, zaglavlja i podnožja stranica su odeljke izveštaja koje možete da koristite da biste prikazali informacije koje su uobičajene za ceo izveštaj ili za svaku stranicu izveštaja. Na primer, možete da dodate podnožje stranice odeljka da biste prikazali broj stranice na dnu svake stranice, ili možete da dodate zaglavlje izveštaja odeljka da biste prikazali naslov za ceo izveštaj.

Dodavanje odeljaka izveštaja ili stranice zaglavlja i podnožja stranice

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na izveštaj koji želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Verifikujte odeljke koje se već nalaze u izveštaju. U odeljcima razdvojeni su znakom osenčeno horizontalne trake koja se zove odeljak birača. Oznaka na birač svakog odeljka ukazuje na to šta je to u odeljku direktno ispod njega.

  Izveštaj u prikazu dizajna

  Svaki izveštaj ima u odeljku sa detaljima i može da sadrži zaglavlje izveštaja, zaglavlja, podnožja stranice, i izveštaj podnožja stranice odeljaka. Pored toga, ako postoje nivoe grupisanja u izveštaju, možda ćete videti grupe zaglavlja ili podnožja (kao što su Datoteke kao zaglavlja prikazana na prethodnoj slici). Podrazumevano, grupa zaglavlja i podnožja stranica su imenovane pomoću ime polja ili izraz koji je osnova grupe. U ovom slučaju, polje za grupisanje zove „Zavedi kao”.

 3. Da biste dodali zaglavlje stranice i podnožja odeljaka ili odeljke izveštaja za zaglavlje i podnožje izveštaja, kliknite desnim tasterom miša bilo koju birač odeljka, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Zaglavlje/podnožje stranice ili Zaglavlje/podnožje izveštaja .

  Oprez: Ako je odeljak predstavljanje na izveštaj, Access vas upozorava da će izbrisati postojeći odeljak i kontrole koje ona sadrži.

  Sada možete da premeštanje postojećih kontrola ili dodajte nove kontrole nove odeljke.

Pristup uvek dodaje sekcija zaglavlja i podnožja stranice i izveštaja u paru. To jest, ne možete da dodate zaglavlja stranica ili izveštaj bez takođe dodati odgovarajuće odeljka za podnožje. Ako vam nije potrebna oba dela, ne možete izbrisati odeljak, ali možete da promenite veličinu odeljku nekorišćene visine nula (0) da biste izbegli dodati dodatni vertikalni razmak u izveštaj. Postavite pokazivač na dnu odeljka nekorišćene dok se ne pretvori dvosmerna strelica Double-sided arrow , a zatim prevucite pokazivač nagore dok ne odeljku je skrivena. Ako postoje li kontrole u odeljku, morate da ih izbrišete pre nego što možete da sakrijete u potpunosti u odeljku.

Uklonite odeljke izveštaja ili stranice zaglavlja i podnožja stranice

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na izveštaj koji želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Kliknite desnim tasterom miša bilo koju birač odeljka, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Zaglavlje/podnožje stranice ili Zaglavlje/podnožje izveštaja .

Ako uklanjate zaglavlja i podnožja par i ti odeljci sadrže kontrole, Pristup upozorava da izbrišete odeljke će takođe brisanje kontrole i da nećete moći da biste opozvali radnju. Kliknite na dugme da da biste uklonili odeljke i brisanje kontrole ili kliknite na dugme ne da biste otkazali operaciju.

Vrh stranice

Saveti za oblikovanje različitih tipova podataka

Kada napravite izveštaj pomoću alatke " izveštaj " (dostupno je na kartici Kreiranje , u grupi Izveštaji ) ili pomoću čarobnjaka za izveštaje, Pristup dodaje polja u izveštaj za vas i pravi koja najviše odgovaraju kontrole za prikazivanje Svako polje, na osnovu tipa podataka tog polja. Ako dodajete polja u izveštaj sebe, preporučeni metod je prevucite svako polje sa Liste polja u izveštaj. Kao pomoću čarobnjaka za izveštaje ili alatke za izveštaje , Pristup kreira koja najviše odgovaraju kontrolu za svako polje, u zavisnosti od tipa podataka tog polja. Za većinu tipova podataka koja najviše odgovaraju kontrole (podrazumevano) da biste koristili je okvir za tekst.

Sledeći odeljci pružaju savete o tome kako da oblikujete neke tipove specijalno slova podataka.

Polja sa više vrednosti    Podrazumevane kontrole za polje je kombinovanog okvira. To može da izgleda kao čudno izbor za kontrolu u izveštaju, zato što ne možete da kliknete na strelicu pored kombinovanog okvira u izveštaju. Međutim, u kontekstu izveštaja, kombinovanog okvira se ponaša kao okvira za tekst. Na strelicu vidljiv je samo u prikazu dizajna.

Ako polje sadrži više vrednosti, te vrednosti su razdvojene tačkom i zarezom. Ako na kombinovani okvir nije dovoljno široka za prikaz svih vrednosti u jedan red i svojstvo CanGrow kombinovanog okvira postavljeno na da, vrednosti prelomi u sledeći red. U suprotnom, vrednosti se zaokružuju. Da biste podesili svojstvo CanGrow za kontrolu, otvorite izveštaj u prikazu dizajna ili prikazu rasporeda, kliknite na kontrolu i zatim pritisnite taster F4 da biste prikazali list sa svojstvima za kontrolu. Svojstvo " CanGrow " se nalazi na kartici " Oblikovanje ", kao i sve kartice lista sa svojstvima za kontrolu.

Polja obogaćenog teksta    Podrazumevane kontrole za polja obogaćenog teksta je okvir za tekst. Ako okvir za tekst nije dovoljno široka za prikaz svih vrednosti u jedan red i svojstvo CanGrow okvir za tekst postavljeno na da, vrednosti prelomi u sledeći red. U suprotnom, vrednosti se zaokružuju. Da biste podesili svojstvo CanGrow za kontrolu, otvorite izveštaj u prikazu dizajna ili prikazu rasporeda, kliknite na kontrolu i zatim pritisnite taster F4 da biste prikazali list sa svojstvima za kontrolu. Svojstvo " CanGrow " se nalazi na kartici " Oblikovanje ", kao i sve kartice lista sa svojstvima za kontrolu.

Polje sa obogaćenim tekstom vam pomaže da oblikujete tekst u na različite načine. Na primer, nekoliko reči u polju može biti podvučen i nekoliko drugih reči u istom polju može da bude u kurziv. Možete, međutim, i dalje da postavite ukupne stil oblikovanja za okvir za tekst koji sadrži obogaćeni tekst. Oblikovanje teksta polje odnosi se samo na tekst koji ima nisu posebno oblikovane pomoću oblikovanje obogaćenog teksta.

Postavljanje oblikovanja stilova za okvir za tekst koji prikazuje polje sa obogaćenim tekstom

 1. Kliknite desnim tasterom miša na izveštaj u oknu za navigaciju, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz rasporeda .

 2. Izaberite okvir za tekst koji prikazuje polje obogaćenog teksta, a zatim na kartici Oblikovanje , u grupi Font izaberite stavku koju želite da primenite stil oblikovanja.

  Pristup primenjuje oblikovanje na ceo tekst u polju za obogaćeni tekst koji nije već ima taj tip (ali ne vrednost) za oblikovanje koje je primenjeno u prikazu koji podržava unos podataka, kao što je prikaz lista sa podacima za tabele ili upita ili prikaz obrasca za obrazac. Na primer, ako deo teksta u polje oblikovan fontom crvene boje i primenite plavom bojom fonta za tekst, Pristup uključuje sav tekst plavo osim za ono što je pojedinačno oblikovana kao crveno. Na primer, ako deo teksta u polje će biti oblikovana je veličina fonta 11 tačaka i primenite veličinu fonta 14 tačaka na okvir za tekst, Pristup primenjuje veličine fonta 14 tačaka sav tekst osim koji je pojedinačno oblikovana u 11 poin t.

  Polja priloga    Polja priloga koristite kontrolu specijalno koji ne koriste za bilo koji drugi tip podataka. Možete da priložite više datoteka u zapis pomoću jednog polja priloga, ali polje može da prikaže samo informacije o jedan prilog odjednom. Po podrazumevanim postavkama, kontrola priloga prikazuje ikona ili slike, u zavisnosti od tip datoteke priloga koji se trenutno prikazuje tako što ćete na kontrolu. Ako želite, možete da postavite svojstva za kontrolu priloga tako da svi priložene datoteke se prikazuju kao ikone ili tako da polje jednostavno prikazuje ikona spajalice i broj priloga. Pod pretpostavkom da se već koristite kontrolu priloga u izveštaju, možete da koristite sledeću proceduru da biste podesili svojstva kontrole za različite koristi kontrole.

Podešavanje svojstava prikaza za polje priloga

 1. Kliknite desnim tasterom miša na izveštaj u oknu za navigaciju, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz rasporeda .

 2. Kliknite na kontrolu priloga. Ako list sa svojstvima nije prikazan, pritisnite F4 da biste ga prikazali. Na listu sa svojstvima izaberite karticu Oblikovanje .

  Koristite sledeću tabelu kao vodič za podešavanje svojstava kontrole priloga.

  Svojstvo

  Postavka

  Prikaži kao

  • Slika/ikona prikazuje grafike kao slike i druge datoteke kao ikone. Ovo je podrazumevana postavka.

  • Ikona prikazuje sve datoteke kao ikone.

  • Spajalica prikazuje ikona spajalice praćen brojem priloga u zagradi.

  Podrazumevane slike

  Da biste podrazumevane slike se pojavljuju u kontrolu priloga kada postoje bez priložene datoteke, kliknite na dugme Dugme „Graditelj“ u polje za svojstvo, pronađite sliku, a zatim kliknite na dugme Otvori.

  Napomena: Podrazumevane slike se ne prikazuje ako svojstvo " Prikaži kao " postavljeno na spajalicu.

  Poravnavanje slike

  Sa liste izaberite željeno poravnavanje. Podrazumevana postavka je Centar. Prilagođavanje ova postavka može dovesti do neočekivanih rezultata, u zavisnosti od postavke svojstva Režim veličine slike .

  Režim veličine slike

  Ova postavka je dostupna samo ako je svojstvo Prikaži kao postavljeno na Ikonu/slike.

  • Klip prikazuje slike u njegove stvarne veličine. Na slici je skraćeni ako je prevelika za uklapanje unutar kontrole.

  • Razvlačenje se prostire sliku tako da ispuni celu kontrolu.

   Napomena: Ako kontrolu priloga nije potpuno iste veličine kao sliku, koristite ovu postavku će Distorziraj slika, čime se pojavljuju razvučeno horizontalno ili vertikalno.

  • Uvećavanje prikazuje što veća slika bez isečak ili iskrivljuje sliku. Ovo je podrazumevana postavka.

 3. Ako koristite kontrolu da biste prikazali grafike, tako da možete da vidite količinu detalja koje želite da podesite veličinu za kontrolu priloga.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×