Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije XIRR u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje stopu dobiti do roka dospeća (internu kamatnu stopu) za planirane novčane tokove koji ne moraju da budu u pravilnim vremenskim razmacima. Koristite funkciju IRR da biste izračunali internu kamatnu stopu za periodične novčane tokove.

Sintaksa

XIRR(vrednosti, datumi, [procena])

Sintaksa funkcije XIRR ima sledeće argumente:

 • Vrednosti    Obavezno. Niz novčanih tokova koji odgovaraju datumima planiranih isplata. Prva isplata je opcionalna i odgovara troškovima ili isplatama koja se vrše na početku investicionog perioda. Ako prva vrednost predstavlja troškove ili isplatu, to mora biti negativna vrednost. Sve sledeće isplate se diskontuju na godišnjem nivou, pri čemu godina ima 365 dana. Niz vrednosti mora da sadrži najmanje jednu pozitivnu i jednu negativnu vrednost.

 • Datumi    Obavezno. Datumi planiranih isplata koji odgovaraju isplatama novčanih tokova. Datumi se mogu pojaviti u bilo kom redosledu. Datume treba unositi pomoću funkcije DATE, ili kao rezultat drugih formula ili funkcija. Na primer, koristite DATE(2008,5,23) za 23. maj 2008. Do problema može doći ako se datumi unesu kao tekst. .

 • Procena    Opcionalno. Broj za koji pretpostavljate da je najbliži rezultatu koji daje XIRR.

Primedbe

 • Microsoft Excel skladišti datume kao sekvencijalne serijske brojeve tako da se oni mogu koristiti u izračunavanjima. Podrazumevano, 1. januar 1900. ima serijski broj 1, a 1. januar 2008. ima serijski broj 39448 zato što dolazi 39.448 dana nakon 1. januara 1900.

 • Decimalni deo brojeva u datumima se odseca.

 • Funkcija XIRR očekuje najmanje jedan pozitivan i jedan negativan tok novca; u suprotnom, funkcija XIRR #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako neki broj u datumima nije važeći datum, funkcija XIRR #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako neki broj u datumima preovladava početnog datuma, funkcija XIRR #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako vrednosti i datumi sadrže različit broj vrednosti, funkcija XIRR #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • U većini slučajeva ne morate da obezbedite pretpostavku za izračunavanje XIRR funkcije. Ako je pretpostavka izostavljena, pretpostavljena vrednost će biti 0,1 (10 procenata).

 • Funkcija XIRR je veoma srodna funkciji XNPV (funkcijom neto sadašnje vrednosti). Stopa dobiti koju je izračunala funkcija XIRR je kamatna stopa koja odgovara vrednosti XNPV = 0.

 • Excel koristi iterativnu tehniku za izračunavanje funkcija XIRR. Korišćenjem promenljive stope (počevši od procene), funkcija XIRR prolazi kroz izračunavanje dok ne bude rezultat tačan sa 0,000001 procenata. Ako funkcija XIRR ne može da pronađe rezultat koji funkcioniše nakon 100 pokušavanja, funkcija #NUM! greške. Stopa se menja dok:

  Jednačina

  gde je:

  • di = i-ti ili poslednji datum isplate.

  • d1 = 0-ti datum isplate.

  • Pi = i-ta ili poslednja isplata.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

Vrednosti

Datumi

-10.000

01.01.2008.

2.750

01.03.2008.

4.250

30.10.2008.

3.250

15.02.2009.

2.750

01.04.2009.

Formula

Opis (rezultat)

Rezultat

=XIRR(A3:A7; B3:B7; 0,1)

Interna kamatna stopa (0,373362535 ili 37,34%)

37,34%

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×