Zaštita lozinkom u programu OneNote je osmišljena da vam pomogne da beleške sačuvate od radoznalih očiju. Bez obzira da li koristite OneNote za beleške sa časova u školi, beleške sa sastanka na poslu, lični dnevnik ili blog kod kuće ili lične informacije o sebi ili prijateljima i porodici, lozinke igraju ključnu ulogu u kontroli pristupa tim beleškama.

Privatne beleške možete sačuvati od radoznalih očiju tako što ćete zaštititi odeljak beležnice u programu OneNote pomoću lozinke. Kada je odeljak zaštićen lozinkom, sve stranice u njemu su zaključane dok ne unesete tačnu lozinku.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na karticu odeljka koji želite da zaštitite i odaberite stavku Zaštiti lozinkom ovaj odeljak.

  Snimak ekrana kako da zaštitite odeljak lozinkom u programu OneNote 2016.

 2. U oknu zadatka Zaštita lozinkom odaberite stavku Postavi lozinku.

 3. U dijalogu Zaštita lozinkom otkucajte željenu lozinku u polje Unesite lozinku.

 4. Potvrdite lozinku tako što ćete je ponovo otkucati u polju Potvrda lozinke, a zatim kliknite na dugme U redu.

Napomena: Pažljivo odaberite lozinku. Ako je zaboravite, niko neće moći da vam otključa beleške (čak ni Microsoft tehnička podrška).

Zaključavanje zaštićenih odeljaka u beležnici

Ako ste primenili lozinke na više odeljaka u beležnici, možete sve da ih zaključate u isto vreme.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na karticu bilo kog zaštićenog (ali trenutno otključanog) odeljka, a zatim odaberite stavku Zaštiti lozinkom ovaj odeljak.

 2. U oknu zadatka Zaštita lozinkom kliknite na dugme Zaključaj sve.

Promena lozinke za zaštićeni odeljak

 1. Kliknite desnim tasterom miša na karticu odeljka čiju lozinku želite da promenite i odaberite stavku Zaštiti lozinkom ovaj odeljak.

 2. U oknu zadataka Zaštita lozinkom odaberite stavku Promeni lozinku. (Ako ova opcija nije dostupna, to znači da odeljak nema lozinku.)

 3. U dijalogu Promena lozinke otkucajte važeću lozinku u polje Stara lozinka.

 4. Otkucajte novu lozinku u polje Unesite novu lozinku.

 5. Potvrdite lozinku tako što ćete je otkucati u polju Potvrda lozinke, a zatim kliknite na dugme U redu.

Uklanjanje lozinke iz zaštićenog odeljka

 1. Kliknite desnim tasterom miša na karticu odeljka čiju lozinku želite da uklonite i odaberite stavku Zaštiti lozinkom ovaj odeljak.

 2. U oknu zadataka Zaštita lozinkom odaberite stavku Ukloni lozinku. (Ako ova opcija nije dostupna, to znači da odeljak nema lozinku.)

 3. U dijalogu Uklanjanje lozinke otkucajte aktuelnu lozinku, a zatim kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Podešavanje opcija za zaštitu lozinkom

Odeljci zaštićeni lozinkom koje ste otključali opet će se automatski zaključati ako ne radite u njima. Možete prilagoditi vremenski period i podesiti druge opcije koje se tiču načina na koji se zaštita lozinkom primenjuje na zaštićene odeljke.

 1. Odaberite stavke Datoteka > Opcije.

 2. U dijalogu Opcije programa OneNote kliknite na dugme Više opcija.

 3. U okviru Lozinke na desnoj strani, uradite nešto od sledećeg:

  • Potvrdite izbor u polju za potvrdu Zaključaj odeljke zaštićene lozinkom nakon navedenog perioda neaktivnosti, a zatim izaberite željeno vreme da biste zaključali odeljke beležnice posle određenog vremena.

  • Potvrdite izbor u polju za potvrdu Zaključaj odeljke zaštićene lozinkom odmah nakon što se premestim na neki drugi odeljak da biste zaključali odeljke beležnice odmah pošto završite rad u njima.

  • Potvrdite izbor u polju za potvrdu Omogući dodatnim programima da pristupaju odeljcima koji su zaštićeni lozinkom kada su otključani da biste beleške u odeljcima zaštićenim lozinkom privremeno učinili dostupnim drugim programima.

 4. Kliknite na dugme U redu da biste primenili željene postavke.

Važne napomene u vezi sa lozinkama:

 • Lozinke se mogu primeniti samo na odeljke beležnica, ali ne i na čitave beležnice.

 • U lozinkama se razlikuju mala i velika slova. Proverite da li je taster Caps Lock isključen pre nego što napravite ili unesete lozinku.

 • OneNote koristi šifrovanje radi obezbeđivanja odeljaka zaštićenih lozinkom. Ako zaboravite lozinku, niko neće moći da otključa beleške umesto vas (čak ni Microsoft tehnička podrška). Zato budite pažljivi prilikom dodele i promene lozinki za odeljke beležnica.

 • Odeljci zaštićeni lozinkom nisu uključeni u pretrage beležnice. Da biste uključili zaštićeni odeljak u pretragu, potrebno je da prvo otključate odeljak.

 • Oznake beležaka korišćene na bilo kojoj od stranica u okviru zaštićenog odeljka nisu uključene u rezime oznaka beležaka osim ako se zaštićeni odeljak prvo ne otključa.

Vrh stranice

Ovaj članak sadrži

Zašto koristiti lozinke u programu OneNote?

Najčešći scenariji za korišćenje lozinke u kontroli pristupa informacijama u beležnicama uključuju sledeće:

Lična privatnost    Vaša beležnica može da sadrži namenski odeljak ili fasciklu koja sadrži lične podatke, kao što je kućna adresa, brojevi telefona, JMBG, brojevi bankovnih računa i kreditnih kartica, akreditive za prijavljivanje na veb sajtove i slične informacije. U današnje vreme porasta krađe identiteta, ostavljanje tog tipa informacija nezaštićenim predstavlja rizik. OneNote šifruje zaštićene odeljke kako bi vam pomogao u zaštiti ličnih informacija.

Fleksibilna bezbednost    Ako koristite OneNote za dokumentovanje svog života u školi, na poslu i kod kuće, verovatno želite da podesite zasebne odeljke za svaki od njih. U zavisnosti od toga kako želite da delite informacije sa drugima, možete da dodelite različite lozinke različitim odeljcima.

Bezbedna mobilnost    Za razliku od lozinke računara koja kontroliše pristup računaru, ali ne štiti pojedinačne datoteke uskladištene na njemu, zaštita lozinkom u programu OneNote ostaje uz vašu datoteku beležnice. To vam pomaže da obezbedite odeljke beležnice, čak i ako je datoteka beležnice iskopirana na drugi računar ili server datoteka ili u slučaju gubitka ili krađe laptop računara ili Tablet PC-ja.

Vrh stranice

Postavljanje ili uklanjanje zaštite lozinkom

Primena lozinke na odeljak

Da biste sprečili neovlašćeni pristup beleškama, možete da primenite lozinku na određene odeljke beležnice.

 1. Kliknite na karticu odeljka na koji želite da primenite lozinku.

 2. Na meniju Datoteka, kliknite na dugme Zaštiti ovaj odeljak lozinkom.

 3. U oknu zadatka Zaštita lozinkom kliknite na dugme Postavi lozinku.

 4. U dijalogu Zaštita lozinkom otkucajte željenu lozinku u polje Unesite lozinku.

 5. Potvrdite lozinku tako što ćete je otkucati u polju Potvrda lozinke, a zatim kliknite na dugme U redu.

Kada radite u odeljku u beležnici koji je zaštićen lozinkom, on ostaje otključan tokom vremenskog perioda koji možete da navedete. Da biste povećali bezbednost, možete da podesite opciju za zaključavanje zaštićenih odeljaka odmah nakon što se premestite na neki drugi odeljak ili kada zatvorite OneNote. Kada je zaštićeni odeljak zaključan, potrebna je ispravna lozinka da biste videli i uređivali odeljak. Lozinku za odeljke u beležnici možete lako da promenite ili uklonite.

Važno: 

 • Koristite jake lozinke koje kombinuju velika i mala slova, brojeve i simbole. Slabe lozinke ne kombinuju ove elemente. Jaka lozinka: Y6dh!et5. Slaba lozinka: House27. Lozinke treba da sadrže 8 ili više znakova. Bolja je fraza za prolaz od 14 ili više znakova.

 • Veoma je važno da zapamtite lozinku. Ako je zaboravite, Microsoft je ne može preuzeti. Skladištite lozinke tako što ćete ih zapisati na bezbednom mestu odvojeno od informacija koje one štite.

 • Lozinke razlikuju mala i velika slova. Uverite se da je taster CAPS LOCK isključen kada prvi put unosite lozinku.

 • Pristup odeljcima sa lozinkama se ograničava nakon perioda neaktivnosti koji možete da navedete ili kada izađete iz programa OneNote.

 • Odeljci zaštićeni lozinkom nisu uključeni u pretrage beležnice. Da biste u pretragu beležnice uključili zaštićeni odeljak, morate da otključate odeljak pre nego što počnete da pretražujete beleške.

 • Zastavice beležaka korišćene stranicama u okviru zaštićenog odeljka nisu uključene u rezime zastavice beležaka osim ako se zaštićeni odeljci ne otključaju.

 • Drugi ne mogu da pristupe odeljcima zaštićenim lozinkom tokom sesije deljenja uživo, čak i ako je odeljak otključan tokom sesije. Da biste uključili zaštićeni odeljak u sesije deljenja uživo, morate prvo da uklonite zaštitu lozinkom u odeljku, a zatim da pokrenete sesiju deljenja uživo ili da joj se pridružite.

 • Audio i video zapisi se skladište kao zasebne datoteke u beležnici i na njih ne možete da primenite lozinke.

Vrh stranice

Promena lozinke za odeljak

Ako je lozinka za bilo koji odeljak u beležnici ugrožena ili ako želite periodično da menjate sve lozinke radi dodatne bezbednosti, lako možete da promenite postojeću lozinku za bilo koji odeljak u beležnici.

 1. Kliknite na karticu odeljka čiju lozinku želite da promenite.

 2. Na meniju Datoteka, kliknite na dugme Zaštiti ovaj odeljak lozinkom.

 3. U oknu zadatka Zaštita lozinkom kliknite na dugme Promeni lozinku.

  Napomena: Ako ova opcija nije dostupna, znači da lozinka trenutno nije primenjena na izabrani odeljak.

 4. U dijalogu Promena lozinke otkucajte važeću lozinku u polje Stara lozinka.

 5. Otkucajte novu željenu lozinku u polju Unesite novu lozinku.

 6. Potvrdite lozinku tako što ćete je otkucati u polju Potvrda lozinke, a zatim kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Uklanjanje lozinke iz odeljka

 1. Kliknite na karticu odeljka čiju lozinku želite da uklonite.

 2. Na meniju Datoteka, kliknite na dugme Zaštiti ovaj odeljak lozinkom.

 3. U oknu zadatka Zaštita lozinkom kliknite na dugme Ukloni lozinku.

  Napomena: Ako ova opcija nije dostupna, znači da lozinka trenutno nije primenjena na izabrani odeljak.

 4. U dijalogu Uklanjanje lozinke otkucajte aktuelnu lozinku, a zatim kliknite na dugme U redu.

Zaključavanje svih odeljaka zaštićenih lozinkom odjednom

Možete istovremeno da zaključate sve odeljke zaštićene lozinkom u beležnici.

 1. Na meniju Datoteka, kliknite na dugme Zaštiti ovaj odeljak lozinkom.

 2. U oknu zadatka Zaštita lozinkom kliknite na dugme Zaključaj sve.

Savet: Da biste brzo zaključali sve odeljke zaštićene lozinkom u beležnici, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + ALT + L.

Vrh stranice

Podešavanje opcija za zaštitu lozinkom

Kada otključate odeljke zaštićene lozinkom u beležnici, OneNote te odeljke drži dostupnim tokom određenog vremenskog perioda pre nego što ih ponovo zaključa. Taj vremenski period možete da navedete i možete da podesite prilagođene opcije za zaštitu lozinkom.

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije.

 2. Na listi Kategorija kliknite na stavku Lozinke.

 3. U okviru Lozinke, uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste zaključali odeljke beležnice posle određenog vremena, potvrdite izbor u polju za potvrdu Zaključaj odeljke zaštićene lozinkom nakon navedenog perioda neaktivnosti, a zatim u listi kliknite na željeno vreme.

  • Da biste zaključali odeljke beležnice odmah pošto završite rad u njima, potvrdite izbor u polju za potvrdu Zaključaj odeljke zaštićene lozinkom odmah nakon što se premestim na neki drugi odeljak.

  • Da biste beleške u odeljcima zaštićenim lozinkom privremeno učinili dostupnim drugim aplikacijama, potvrdite izbor u polju za potvrdu Omogući dodatnim aplikacijama da pristupaju odeljcima koji su zaštićeni lozinkom kada su otključani.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×