Pređi na glavni sadržaj

Zaštita datoteka u slučaju pada sistema

Desiće se. Struja nestaje. I ponekad, osobe slučajno zatvore datoteku bez čuvanja.

Ako ste već naišli na zatvaranje dokumenta i pojavljivanje okna zadatka Spasavanje dokumenta, pogledajte članak Oporavak Office datoteka.

U međuvremenu, evo nekoliko načina da izbegnete gubitak posla kada aplikacija odjednom prestane da radi.

Da biste izbegli gubitak rada kada se desi neočekivano, sačuvajte datoteke u usluzi OneDrive ili sistemu SharePoint i koristite Automatsko čuvanje da biste redovno sačuvali promene.

Važno: Ako ne koristite Automatsko čuvanje ili ako se datoteka ne skladišti u usluzi OneDrive ili sistemu SharePoint, dugme Sačuvaj je i dalje vaš najbolji prijatelj. Da biste se uverili da ne izgubite poslednji posao, izaberite stavku sačuvaj Slika dugmeta (ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL + S) često.

Kao dodatnu zaštitu, možete da podesite automatsko spasavanje u aplikaciji.

  1. Idite na stavke > datoteke > Sačuvaj.

  2. Uverite se da je potvrđen izbor u polju za potvrdu Sačuvaj informacije o automatskom spasavanju svakih x minuta.

  3. Proverite da li je potvrđen izbor u polju za potvrdu Zadrži poslednju verziju sistema automatski ako zatvorim bez čuvanja .

  1. Idite na stavke >datoteke > Sačuvaj.

  2. Uverite se da je potvrđen izbor u polju za potvrdu Sačuvaj informacije o automatskom spasavanju svakih x minuta.

  3. Proverite da li je potvrđen izbor u polju za potvrdu Zadrži poslednju verziju sistema automatski ako zatvorim bez čuvanja .

    Važno: Čak i ako ste podesili automatsko spasavanje, dugme " Sačuvaj " je i dalje vaš najbolji prijatelj. Da biste se uverili da ne izgubite poslednji posao, izaberite stavku sačuvaj Slika dugmeta (ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL + S) često.

Savet

Količina novih informacija koje spasena datoteka sadrži zavisi od toga koliko često Office program čuva datoteku za spasavanje. Na primer, ako se spasena datoteka sačuva samo na svakih 15 minuta, spasena datoteka neće sadržati preostalih 14 minuta rada pre otkazivanja napajanja ili se dogodio drugi problem. Da biste bili ekstra bezbedni, unesite mali broj u polje " minuti ", kao što je 5 ili 10. Na taj način nikada nećete izgubiti više od 5 ili 10 minuta rada.

Sa druge strane, ako želite da povećate Office brže, pokušajte da unesete veći broj u polje " minuti ", kao što je 20.

Saznajte više

Automatsko spasavanje čuva više od samih datoteka. Čuva vam i radni prostor (ako je moguće). Recimo da ste otvorili nekoliko unakrsnih tabela u programu Excel i dođe do nestanka struje. Kada ponovo pokrenete Excel, automatsko spasavanje pokušava ponovo da otvori unakrsne tabele, raspoređene na isti način i sa istim izabranim ćelijama kao ranije.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×