Zaštita od phishing prevara i drugih oblika prevare na mreži

Ovaj članak opisuje šta je to phishing, kako da prepoznate phishing prevare i koje su najbolje prakse koje možete primeniti da ne biste postali žrtva prevare na mreži.

Za više informacija o mreži bezbednosti na mreži posetite Microsoft centar za bezbednost i sigurnost.

Phishing (izgovara se: fišing) je tehnika prevare na mreži koju koriste kriminalci da bi vas naveli da otkrijete svoje lične informacije, što lopovu omogućava da:

 • Se prijavi za kredit i dobije ga u vaše ime.

 • Isprazni vaš nalog u banci i naplati troškove do limita vaših kreditnih kartica.

 • Ukloni novac sa vaših računa.

 • Koristi kopiju vaše debitne kartice da podigne novac bilo gde u svetu.

Prevara se verovatno priprema kada se od vas traži da:

 • Nepoznatom izvoru otkrijete lične informacije.

 • Proverite informacije o nalogu uz pretnju da će se on obustaviti.

 • Prodate stavku uz obećanje cene koja je mnogo veća od vrednosti te stavke.

 • Direktno donirate novac.

Savet: Koristite kreditne kartice prilikom kupovine na mreži. Ako je kartica kompromitovana, obično je lakše prijaviti lažnu naplatu sa kreditne kartice nego prilikom drugih načina plaćanja.

Više informacija o karakteristikama phishing prevara

Nažalost, kako su phishing napadi sve veštiji, prosečna osoba može veoma teško da utvrdi da li je e-poruka ili veb lokacija zlonamerna. Zato su phishing prevare tako rasprostranjene i uspešne za kriminalce. Na primer, mnoge lažne e-poruke i veb lokacije povezane su sa stvarnim logotipima preduzeća poznatih brendova. Zato izgledaju legitimno. Sledi nekoliko stvari koje možete uraditi da biste se bolje zaštitili:

 • Zahtevi za ličnim informacijama u e-poruci     Politika većine legitimnih preduzeća je da se lične informacije ne traže putem e-pošte. Budite veoma nepoverljivi kad poruka od vas traži lične informacije, čak i ako možda izgleda valjano.

 • Zapovedni način izražavanja     Obraćanje u phishing e-porukama obično je učtivog i prikladnog tona. Obično pokušava da vas navede da odgovorite na poruku ili kliknete na vezu uključenu u poruci. Da bi povećali broj odgovora, ljudi pokušavaju da kreiraju utisak hitnosti kako biste odmah odgovorili bez razmišljanja. Prevarantske e-poruke obično nisu personalizovane, iako su valjane poruke od vaše banke ili preduzeća za e-trgovinu uglavnom personalizovane.

 • Prilozi     Mnoge phishing prevare od vas traže da otvorite priloge koji mogu zaraziti vaš računar virusom ili špijunskim softverom. Ako se špijunski softver preuzme na računar, on može snimati pritiske na tastere koje koristite za prijavljivanje na lične naloge na mreži. Svi prilozi koje želite da prikažete trebalo bi prvo da se sačuvaju, a zatim skeniraju pomoću ažuriranog antivirusnog programa pre nego što ih otvorite. Da bi pomogao u zaštiti računara, Outlook automatski blokira određene tipove priloga koji mogu raširiti viruse. Ako Outlook otkrije sumnjivu poruku, prilozi bilo kog tipa datoteke u poruci blokiraju se.

 • Lažne ili sumnjive veze     Osobe koje kreiraju phishing poruke toliko su vešte u kreiranju obmanjujućih veza da je nemoguće za prosečnu osobu da prepozna da li je veza legitimna. Uvek je najbolje da u veb pregledaču otkucate veb adresu za koju znate da je ispravna. Isto tako, ispravnu veb adresu možete sačuvati u fascikli Omiljene lokacije pregledača. Nemojte kopirati i lepiti veb adrese iz poruka u pregledač. Bezbednosna upozorenja pojavljuju se u sledećim situacijama:

  • Otvoren vam je dokument i kliknete na vezu ka veb lokaciji sa adresom koja ima potencijalno prevarantsko ime domena.

  • Otvorite datoteku sa veb lokacije sa adresom koja ima potencijalno prevarantsko ime domena. Pojavljuje se bezbednosno obaveštenje. Pročitajte obaveštenje i napravite željeni izbor.

  • Zatim možete odabrati da li ćete nastaviti sa posetom te veb lokacije. U ovoj situaciji preporučuje se da u bezbednosnom obaveštenju kliknete na dugme Ne. Ova funkcionalnost pomaže u zaštiti od zloupotrebe homografskih sličnosti.

  • Ako filter za neželjenu poštu ne smatra poruku bezvrednom, ali smatra da je ona phishing, poruka se ostavlja u prijemnom sandučetu, ali su sve veze u poruci onemogućene i nije moguće koristiti funkcionalnosti Odgovori i Odgovori svima.

  • Ako filter za neželjenu e-poštu smatra da je poruka bezvredna i phishing, poruka se automatski šalje u fasciklu „Neželjena e-pošta“. Sve poruke poslate u fasciklu „Neželjena e-pošta“ konvertuju se u format čistog teksta i sve veze su onemogućene. Pored toga, onemogućene su funkcionalnosti Odgovori i Odgovori svima. Info traka vas obaveštava o ovoj promeni u funkcionalnosti.

  • Ako kliknete na onemogućenu vezu u phishing poruci, prikazuje se dijalog Bezbednosne postavke programa Outlook. Napravite željeni izbor.

 • Maske veza     Iako veza na koju treba da kliknete može da sadrži puno ime stvarnog preduzeća ili samo jedan njegov deo, ona može biti „maskirana“. To znači da vas veza koju vidite ne vodi do te adrese već do neke druge, obično prevarantske veb lokacije. Ako zadržite pokazivač na vezi u Outlook poruci, otkriće se druga numerička internet adresa. Ovo bi kod vas trebalo da izazove sumnju. Imajte u vidu da čak i veza u polju sa žutom pozadinom može da bude prevarantska i da izgleda kao pouzdana veb adresa.

 • Homografi     Homograf je reč koja se isto piše kao neka druga reč, ali ima drugačije značenje. U slučaju računara, zloupotreba homografskih sličnosti je veb adresa koja liči na poznatu veb adresu, ali je zapravo izmenjena. Svrha prevarantskih veb lokacija koje se koriste u phishing prevarama je u tome da vas navedu da kliknete na vezu.

Savet

Ako dobijate upozorenje phishingu, verovatno je u toku potencijalna phishing prevara. Postoji mnogo načina na koje to može da se desi koji su navedeni ispod; Microsoft koristi algoritme, sisteme bodovanja i mašinsko učenje za otkrivanje signala i upozoravanje na phishing napade. Možete da saznate više o tome kako da prijavite poruke ispod.

Savet: Ako ovo upozorenje dobijete za e-poruke od pošiljaoca u kog imate poverenja i potvrdili ste da upozorenja predstavljaju lažnu uzbunu, dodajte pošiljaoca na spisak sigurnih pošiljalaca u programu Outlook. Više informacija potražite u sledećem odeljku.

Ako verujete pošiljaocu možete ih dodati na spisak sigurnih pošiljalaca u programu Outlook.

 1. Izaberite stavke Neželjeno > Opcije neželjene e-pošte.

  Meni „Neželjeno“ u programu Outlook 2013
 2. U dijalogu Opcije neželjene e-pošte izaberite stavku Sigurni pošiljaoci.

 3. Kliknite na dugme Dodaj i unesite adresu e-pošte ili ime domena.

  Ponovite za sve dodatne adrese koje želite da dodate.

 4. Kliknite na dugme U redu.

Poruke sa adresa na listi sigurnih pošiljalaca ne bi trebalo da se označava kao potencijalna phishing poruka.

 • Obrazujte se     Posetite lokaciju Microsoft centar za bezbednost i sigurnost da biste dobili informacije o zaštiti kućnog računara putem članaka, informacija i bezbednosnih programa.

 • Nadgledajte transakcije     Pregledajte potvrde porudžbina, izvode kreditnih kartica i izveštaje iz banke.

 • Korišćenje kreditnih kartica za transakcije na internetu     U većini lokalnih standarda, lična odgovornost je znatno ograničena.

Više informacija o sopstvenoj zaštiti

Koristite sledeće najbolje prakse da biste izbegli prevaru na mreži:

 • Nikada ne odgovarajte na e-poruke u kojima se traže vaše lične informacije     Smatrajte sumnjivim sve e-poruke od preduzeća ili osobe koji od vas traže lične informacije ili one koje vam šalju lične informacije i traže da ih ažurirate ili potvrdite. Umesto toga upotrebite broj telefona iz jednog od izveštaja da biste pozvali preduzeće. Nemojte da pozivate broj naveden u e-poruci. Slično tome, nemojte nikad dobrovoljno da ponudite lične informacije nekome ko vam uputi neželjeni poziv.

 • Nemojte da klikćete na veze u sumnjivim e-porukama     Nemojte da kliknete na vezu u sumnjivoj poruci. Veza možda nije pouzdana. Umesto toga posetite veb lokacije tako što ćete otkucati njihove URL adrese u pregledaču ili pomoću veze u meniju Omiljene lokacije. Nemojte da kopirate i lepite veze iz poruka u pregledač.

 • Nemojte da šaljete lične informacije u standardnim e-porukama     Obične e-poruke nisu šifrovane pa njihovo slanje podseća na slanje razglednice. Ako morate da koristite e-poruke za lične transakcije, koristite Outlook da biste digitalno potpisali i šifrovali poruke pomoću S/MIME bezbednosti. Usluge i programi MSN, Microsoft Hotmail, Microsoft Outlook Express, Microsoft Office Outlook Web Access, Lotus Notes, Netscape i Eudora podržavaju S/MIME bezbednost.

 • Poslujte samo sa preduzećima koja poznajete i kojima verujete     Koristite dobro poznata, afirmisana preduzeća sa reputacijom kvalitetne usluge. Poslovna veb lokacija uvek treba da ima izjavu o privatnosti koja posebno navodi da preduzeće neće prosleđivati vaše ime i podatke drugim osobama.

 • Uverite se da veb lokacija koristi šifrovanje     Veb adresi treba da prethodi oznaka „https://“ umesto uobičajene oznake „http://“ na traci Adresa u pregledaču. Isto tako, kliknite dvaput na ikonu katanca na statusnoj traci pregledača da biste prikazali digitalne certifikate za tu lokaciju. Ime koje u certifikatu sledi iza stavke Izdato treba da se podudara sa lokacijom na kojoj mislite da se nalazite. Ako sumnjate to nije prava veb lokacija, odmah je napustite i prijavite. Nemojte da sledite uputstva koja ona prikazuje.

 • Nadgledajte transakcije     Pregledajte potvrde porudžbina, izvode kreditnih kartica i izveštaje iz banke kada ih primite da biste se uverili da su vam naplaćene samo napravljene transakcije. Pozovite broj prikazan na izvodu naloga i odmah prijavite sve nepravilnosti na vašim nalozima. Korišćenjem samo jedne kreditne kartice za kupovinu na mreži olakšaćete praćenje transakcija.

 • Korišćenje kreditnih kartica za transakcije na internetu     U većini lokalnih standarda, vaša lična odgovornost u slučaju da neko ugrozi vašu kreditnu karticu je znatno ograničena. Nasuprot tome, ako koristite direktno dugovanje sa bankovnog računa ili debitnu karticu, lično ste često odgovorni za ukupno stanje na računu. Pored toga, za upotrebu na internetu preporučuje se kreditna kartica sa niskim kreditnim ograničenjem zato što to ograničava količinu novca koju lopov može da ukrade u slučaju da dođe do ugrožavanja kartice. Neki veliki izdavači kreditnih kartica mogu ponuditi klijentima opciju kupovine na mreži pomoću virtuelnih jednokratnih brojeva kreditnih kartica koji ističu za mesec dana ili dva meseca. Ako je ova usluga dostupna u vašoj zemlji ili regionu, vaša banka vam može obezbediti detalje o kratkotrajnim virtuelnim brojevima kreditnih kartica.

Ako mislite da ste primili zlonamernu e-poruku, možete prijaviti problem i priložiti sumnjivu poruku. Prijavljivanje sumnjivih poruka vlastima pomaže u borbi protiv krađe identiteta.

Prosleđivanje e-poruke kao priloga u programu Outlook 2016, Outlook 2013 ili Outlook 2010

 1. Izaberite, ali ne otvarajte poruku koju želite da prijavite.

 2. Na kartici Početak, u grupi Odgovor izaberite stavku Još.

 3. Kliknite na dugme Prosledi kao prilog.

 4. U redu Za otkucajte e-adresu preduzeća ili organizacije kojima prijavljujete sumnjivu poruku.

 5. Kliknite na dugme Pošalji.

Prosleđivanje e-poruke kao priloga u programu Windows pošta

 1. Izaberite, ali ne otvarajte poruku koju želite da prijavite.

 2. U meniju Poruka izaberite stavku Prosledi kao prilog.

 3. U redu Za otkucajte e-adresu preduzeća ili organizacije kojima prijavljujete sumnjivu poruku.

 4. Kliknite na dugme Pošalji.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×