Zaštita OneDrive datoteka u ličnom trezoru

Zaštita OneDrive datoteka u ličnom trezoru

Stalna zaštita bilo koje datoteke, bilo gde

Nabavite Word, Excel i PowerPoint plus 1 TB prostora za skladištenje u usluzi OneDrive za pravljenje rezervnih kopija i zaštitu vaših datoteka.

Nadogradi odmah

Lični trezor je zaštićena oblast u OneDrive gde možete da uskladištite najvažnije ili osetljive datoteke i fotografije bez žrtvovanjem pogodnosti bilo kog mesta.

Vodimo vas kroz podešavanje ličnog trezora pomoću jakih metoda potvrde identiteta ili drugog koraka verifikacije identiteta, kao što su otisci prstiju, lice, PIN ili kôd koji vam je poslat putem e-pošte ili SMS-a. Datoteke zaključane u ličnom trezoru imaju dodatni sloj zaštite, koji ih čini bezbednijim u slučaju da neko pristupa vašem nalogu ili uređaju.

Fotografija Surface Book uređaja

Važno: 

 • Lični trezor je dostupan za OneDrive Home i lične planove, nije dostupan u usluzi OneDrive for Business ili poslovnim i školskim nalozima. Više informacija potražite u članku planovi ovde.

 • Lični trezor je dostupan izOneDrive na vebu, aplikaciji za mobilne uređaje i sa Windows 10 računara.

Lični trezor se automatski zaključava posle perioda neaktivnosti, a zatim treba da ga otključate da biste ponovo dobili podatke. Svi vaši dokumenti, fotografije i video zapisi u ličnom trezoru lako su pristupačni na sajtu onedrive.com, vašem računaru ili drugim podobnim uređajima.

Podešavanje OneDrive ličnog trezora

Lični trezor je specijalna fascikla u usluzi OneDrive koju štiti dodatni sloj bezbednosti. Moraćete da ga podesite zasebno na svakom uređaju na kojem želite da ga koristite.

 1. Kada prvi put vidite Lični trezor u usluzi OneDrive, videćete poruku u kojoj možete izabrati stavku Prvi koraci.

  Lični trezor – prvi koraci

  Ako ne vidite poruku ili ste je odbacili, idite u uslugu OneDrive i izaberite fasciklu Lični trezor.

 2. Pročitajte o ličnom trezoru i izaberite stavku dalje ili Nastavi (varira u zavisnosti od uređaja).

 3. U dijalogu Verifikacija identiteta, verifikujte informacije o svom nalogu i zabeležite svoju adresu e-pošte u slučaju da vam bude potrebna u sledećem koraku. Zatim izaberite stavku Verifikuj.

  Napomena: U OneDrive aplikaciji za mobilne uređaje od vas će se tražiti da se prijavite u OneDrive pre nego što vidite sledeći ekran.

 4. Odaberite metod verifikacije. Na primer, izaberite stavku Tekstualna poruka i pratite uputstva da biste sebi poslali tekstualnu poruku na telefon.

  Ako koristite tekstualnu poruku ili e-poštu, moraćete da pronađete tekstualnu poruku ili e-poruku i otkucate kôd koji vam je poslat.

  Napomena: Ako ne primate kôd, možda ćete morati da prilagodite informacije o nalogu. Na primer, uverite se da se broj mobilnog telefona popunjava za vaš nalog.

Otpremanje datoteka ili fascikli u lični trezor

Ako nemate pretplatu na Microsoft 365 Family ili Personal, možete da dodate samo tri datoteke u ličnom trezoru. Ako imate pretplatu, možete da dodate koliko god datoteka želite (do ograničenja skladišta).

 1. U usluzi OneDrive izaberite fasciklu Lični trezor.

  Snimak ekrana fascikle „Lični trezor“ u usluzi OneDrive

 2. Ako se to od vas zatraži, prijavite se pomoću izabranog metoda verifikacije identiteta. Na primer, izaberite stavku Tekstualna poruka i pratite uputstva da biste sebi poslali tekstualnu poruku na telefon.

 3. Izaberite stavku Otpremi.

 4. Izaberite datoteke koje želite da otpremite, a zatim izaberite stavku Otvori.

Saveti: 

 • Možete da koristite OneDrive aplikaciju za mobilne uređaje za skeniranje dokumenata, slikanje ili snimanje video zapisa, direktno u lični trezor, čuvajući ih van manje bezbednih područja na uređaju – kao što su snimci kamere. 

 • U pregledaču Google Chrome ili Microsoft Edge možete da otpremite fascikle pomoću opcije Fascikla u meniju Otpremanje, odnosno da prevučete fascikle na veb sajt.

Premeštanje datoteka u lični trezor

Datoteke koje se već nalaze u usluzi OneDrive možete da premestite u lični trezor.

 1. U usluzi OneDrive izaberite fasciklu Lični trezor.

 2. Ako se to od vas zatraži, prijavite se pomoću izabranog metoda verifikacije identiteta. Na primer, izaberite stavku Tekstualna poruka i pratite uputstva da biste sebi poslali tekstualnu poruku na telefon.

 3. Izaberite stavku Premesti iz.

 4. Izaberite datoteke koje želite da premestite u lični trezor, a zatim izaberite stavku Premesti stavke (ili prevucite stavke u otvoreni lični trezor).

Napomena: Ako nemate Microsoft 365 Family ili Personal pretplatu, možete da dodate maksimalno tri datoteke u lični trezor. Ako imate pretplatu, možete da dodate koliko god datoteka želite (do ograničenja skladišta).

Otključavanje ličnog trezora

Iz bezbednosnih razloga, lični trezor se automatski zaključava kada ga ne koristite aktivno. Možete da promenite koliko duge OneDrive čeka pre zaključavanja. Evo kako da ga otključate.

 1. U usluzi OneDrive izaberite fasciklu Lični trezor.

 2. Verifikujte identitet tako što ćete odabrati metod verifikacije. Na primer, izaberite stavku Tekstualna poruka i pratite uputstva da biste sebi poslali tekstualnu poruku na telefon.

  Ako koristite tekstualnu poruku ili e-poštu, moraćete da pronađete poslatu tekstualnu poruku ili e-poruku i otkucate kôd koji vam je poslat.

  Lični trezor može da se otključa pomoću aplikacije Microsoft Authenticator. Aplikaciji nije potreban pristup internetu da bi generisala pristupni kôd.

Zaključavanje ličnog trezora

 Lični trezor možete da zaključate u bilo kom trenutku.

 1. U usluzi OneDrive izaberite fasciklu Lični trezor.

 2. Izaberite ikonu Opcije ličnog trezora, a zatim izaberite stavku Zaključaj.

  Snimak ekrana zaključavanja ličnog trezora u usluzi OneDrive

Onemogućavanje ličnog trezora

Onemogućavanje ličnog trezora trajno briše sve datoteke koje se nalaze u vašem ličnom trezoru u trenutku onemogućavanja. Kasnije nećete moći da oporavite ove datoteke.

 1. U usluzi OneDrive izaberite stavke Postavke Postavke: ažuriranje profila, instaliranje softvera i njegovo povezivanje sa oblakom > Opcije, a zatim izaberite stavku Lični trezor u levom oknu za navigaciju.

 2. Izaberite klizač Onemogući lični trezor da biste onemogućili lični trezor.

 3. Ako ste sigurni da želite da onemogućite lični trezor i izbrišete sve datoteke i fascikle u ličnom trezoru, izaberite stavku Onemogući.

 4. Budući da onemogućavanje ličnog trezora briše datoteke i da nećete moći da ih vratite u prethodno stanje, još jednom vas pitamo. Ako ste sigurni, ponovo izaberite stavku Onemogući.

Najčešća pitanja

Videćete ikonu ličnog trezora u OneDrive fasciklama ili kada kliknete na ikonu OneDrive trake zadataka.

 • Windows 10 (verzija 1903 ili novije verzije)

 • Android 6 (ili novija)

 • iOS 11,3 (ili novija)

 • Veb pregledač sa najnovijom verzijom Microsoft Edge, Chrome ili Firefox. Za dodatnu bezbednost, koristite pregledač u privatnom ili Incognito režimu.

Lični trezor je zaštićenu oblast u usluzi OneDrive kojoj možete da pristupite samo pomoću jakog metoda potvrde identiteta ili pomoću drugog koraka verifikacije identiteta, kao što su otisak prsta, lice, PIN kôd, kôd iz aplikacije Microsoft Authenticator ili kôd koji vam je poslat putem e-pošte ili SMS poruke.

Saznajte više o verifikaciji u dva koraka.

Pošto je Vaš lični trezor bezbedna fascikla, on se pojavljuje kao prečica u okviru liste datoteka, a ne liste fascikli:

Prečica za OneDrive lični trezor

Videćete ga na listi fascikli u mobilnoj aplikaciji.

Da biste obezbedili privatnost, stavke ličnog trezora se ne pojavljuju u rezultatima pretrage.

Za vašu zaštitu, OneDrive lični trezor će se automatski zaključati posle određenog vremenskog perioda. To znači da će pristup datotekama ili reprodukciji video zapisa iz ličnog trezora prestati.

 • Na vebu vaš lični trezor će se zaključati posle 20 minuta neaktivnosti.

 • Na radnoj površini vaš lični trezor će se zaključati posle 20 minuta neaktivnosti, ali to možete da promenite tako što ćete otvoriti OneDrive postavke > naloga > ličnom trezoru i izabrati drugo trajanje

 • Na mobilnom uređaju, lični trezor će se zaključati posle 3 minuta neaktivnosti, ali to možete da promenite tako što ćete otići do mene > Postavke > ličnom trezoru > zaključavanje automatskog zaključavanja ili aktivnosti i izbor drugog trajanja.

Da (podleže normalnim ograničenjima OneDrive tipova datoteka). Lični trezor jednostavno predstavlja mesto u usluzi OneDrive sa dodatnim slojem bezbednosti.

Napomena: Svesni smo problema pri kojem stari Word dokumenti (npr. imedatoteke.doc) ne mogu da se otvore iz ličnog trezora. Word dokumenti sačuvani u najnovijem formatu su u redu.

Ne. Treba da premestite datoteku iz ličnog trezora da biste je delili. 

Ako nemate Microsoft 365 Family ili Personal pretplatu, možete da dodate maksimalno tri datoteke u lični trezor. Ako imate pretplatu, možete da dodate koliko god datoteka želite (do ograničenja skladišta).

Mobilni uređaji i OneDrive.com: Datoteke izbrisane iz ličnog trezora neće se videti u korpi za otpatke ako lični trezor nije otključan. Kada se lični trezor otključa, datoteke u korpi za otpatke će postati vidljive.

Windows 10: Datoteke izbrisane iz ličnog trezora pomoću računara trajno se brišu i neće se videti u vašoj korpi za otpatke. Međutim, datoteke možete da pronađete u OneDrive.com korpi za otpatke dok god su datoteke već otpremljene u OneDrive.

Ne. Onemogućavanje ličnog trezora trajno briše sve datoteke koje se nalaze u vašem ličnom trezoru u trenutku onemogućavanja.

Verifikacija u dva koraka je obavezna za dobijanje pristupa ličnom trezoru.

U ovom trenutku, lični trezor u operativnom sistemu Windows 10 ne štiti imena ili heševe datoteka u ličnom trezoru kada je trezor zaključan. OneDrive tim je svestan tog ograničenja i posvećeni smo tome da produžimo zaštitu tih atributa u budućem ažuriranju.

Kada je datoteka u ličnom trezoru u Windows aplikaciji otvorena, ime datoteke se može pojaviti na najnovijoj listi te aplikacije i na drugim lokacijama u operativnom sistemu Windows. Razmotrite otvaranje datoteka u ličnom trezoru na OneDrive.com da biste izbegli ovo ponašanje. 

Verifikacija u dva koraka korporacije Microsoft vam pomaže da se zaštitite tako što drugima oteža prijavljivanje na Microsoft nalog. Ona koristi dva različita oblika identiteta: lozinku i način kontaktiranja. Čak i ako neko drugi pronađe vašu lozinku, oni će biti zaustavljeni ako nemaju pristup vašim bezbednosnim informacijama. Ako uključite verifikaciju u dva koraka, dobićete bezbednosni kôd na e-poštu, telefon ili aplikaciju za potvrdu identiteta svaki put kada se prijavite na uređaju koji niste odredili kao pouzdani. Verifikacija u dva koraka se odnosi na sve aplikacije koje zahtevaju prijavljivanje pomoću Microsoft naloga. To može da bude mnogo sukoba za neke korisnike.

Lično trezor nudi mala trska i brzi pristup oblasti usluge OneDrive koja sadrži dodatan nivo bezbednosti za najvažnije datoteke. Više informacija potražite u članku: Kako da koristite verifikaciju u dva koraka

Ako već imate dva koraka Verifikacija na Microsoft nalogu, lični trezor dodaje još nekoliko bezbednosnih beneficija, uključujući:

 • Datoteke u ličnim sefovi se šifruju pomoću usluge BitLocker kada se koristi lokalno na RAČUNARU sa operativnim sistemom Windows 10

 • Datoteke u ličnom trezoru se ne skladište nezaštićene ili keširane na RAČUNARU, na uređaju ili u pregledaču

 • Deljenje datoteka u ličnom trezoru je blokirano, što znači da ne možete slučajno da delite datoteku iz ličnog trezora

 • Lični trezor se automatski zaključava posle niza minuta (automatsko zaključavanje intervala varira po uređaju i možete da ga konfigurišete)

Uređivanje Office dokumenata (Word, PowerPoint, Excel itd.) podržava samo na RAČUNARU ili na vebu.

U aplikaciji za mobilne uređaje možete da prikažete dokumente, ali treba da premestite dokument iz ličnog trezora da biste ga uredili.

Neki klijenti mogu da vide da lična fascikla trezora prikazuje tekst na pogrešnom jeziku. To je zbog razlike između vaših postavki za OneDrive i jezičke postavke računara.

Počeli smo da rasporedimo ispravku, ali postoje dva pristupačna rešenja:

 1. Promenite jezičke postavke Microsoft naloga za Microsoft nalog da bi se podudarale sa POSTAVKAMA jezika računara (pokrenite > Postavke > jezik za prikaz).

 2. Preimenovanje fascikle ličnog trezora:

  1. Prijavite se u OneDrive.com.

  2. Otključajte vašu privatnu fasciklu trezora .

  3. Odaberite stavku preimenovanje sa gornje trake sa menijima. Ovo će sinhronizovati jezičke postavke.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Na mreži

Pronađite pomoć na mreži
Pogledajte još stranica podrške za OneDrive i OneDrive za posao ili školu.
Za OneDrive aplikaciju za mobilne uređaje, pogledajte članak Rešavanje problema sa OneDrive aplikacijom za mobilne uređaje.

OneDriveAdministratori takođe mogu da pogledaju OneDrive Tech zajednicu, Pomoć za OneDrive za administratore.

Ikona „Podrška putem e-pošte“

Obratite se podršci putem e-pošte
Ako vam je i dalje potrebna pomoć, protresite mobilni uređaj dok ste u OneDrive aplikaciji ili pošaljite e-poruku OneDrive timu za podršku. Da biste se obratili OneDrive podršci sa PC ili Mac računara, kliknite na OneDrive ikonu na sistemskoj traci poslova ili traci sa menijima, zatim izaberite stavke Više > Pošalji povratne informacije > Nešto mi se ne dopada.

OneDriveAdministratori mogu da se obrate podršci za Microsoft 365 za preduzeća.

Forumi Office 365 zajednice

Imate povratne informacije?
OneDrive UserVoice je mesto za predloge funkcija koje želite da dodamo u OneDrive. Iako ne možemo da garantujemo određene funkcije ili termine, odgovorićemo na svaki predlog sa najmanje 500 glasova.

Idite na OneDrive UserVoice.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×