Zaštita radnog lista

Da biste sprečili druge korisnike da slučajno ili namerno menjaju, pomeraju ili brišu podatke na radnom listu, možete da zaključate ćelije na Excel radnom listu, a zatim da zaštitite radni list. Izgovorite da posedujete radni list izveštaja o statusu tima u kojem želite da članovi tima dodaju podatke samo u određene ćelije i da ne mogu da menjaju bilo šta drugo. Pomoću stavke zaštita radnog lista možete da učinite da se samo određeni delovi lista uređuju i da korisnici neće moći da menjaju podatke u bilo kom drugom regionu na listu.

Važno: 

 • Zaštita nivoa radnog lista nije namenjena kao bezbednosna funkcija. On jednostavno sprečava korisnike da izmene zaključane ćelije unutar radnog lista.

 • Zaštita radnog lista nije ista kao zaštita Excel datoteke ili radne sveske lozinkom. Više informacija potražite u članku ispod.

Izbor elemenata ćelija koje želite da zaključate

Evo šta možete da zaključate u nezaštićenim listu:

Napomena: ActiveX kontrole, kontrole obrasca, oblici, grafikoni, SmartArt, mini-grafikoni, linkovi, vremenske ose, koje su već zaključane kada ih dodate u unakrsnu tabelu. Ali brava će funkcionisati samo kada omogućite zaštitu listova. Više informacija o tome kako da omogućite zaštitu na listovima

Omogućavanje zaštite radnog lista

Zaštita radnog lista je proces u dva koraka: prvi način je da otključate ćelije koje drugi mogu da uređuju, a zatim možete da zaštitite radni list ili bez nje.

1. prvi: otključajte sve ćelije koje treba uređivati

 1. U Excel datoteci izaberite karticu radnog lista koju želite da zaštitite.

 2. Izaberite ćelije koje drugi mogu da uređuju.

  Savet: Možete da izaberete više, nesusedne ćelije tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera CTRL + levi klik.

 3. Kliknite desnim tasterom miša bilo gde u listu i izaberite stavku Oblikuj ćelije (ili koristite kombinaciju tastera CTRL + 1, ili Command + 1 na Mac računaru), a zatim idite na karticu Zaštitai opozovite izbor.

  Kartica "Zaštita" u dijalogu "Oblikovanje ćelija"

2.2: Zaštita radnog lista

Zatim izaberite radnje koje korisnici treba da preuzmu na listu, na primer Umetanje ili brisanje kolona ili redova, uređivanje objekata, sortiranje ili korišćenje automatskog filtera, da biste imenovali nekoliko. Pored toga, možete da navedete i lozinku za zaključavanje radnog lista. Lozinka sprečava da se druge osobe uklanjaju zaštita radnog lista – ona mora da se unese da bi se uklonio Zaštita lista.

Navedeni su koraci za zaštitu opisa.

 1. Na kartici Redigovanje izaberite stavku zaštiti listu.

  Slika glavne trake programa Excel
 2. Na listi Dozvoli svim korisnicima ovog radnog lista izaberite elemente koje korisnici mogu da promene.

  Dijalog „Zaštita lista“

  Opcija

  Omogućava korisnicima da

  Biranje zaključanih ćelija

  Premestite pokazivač na ćelije za koje je zaključano polje potvrđeno na kartici Zaštita u dijalogu " Oblikovanje ćelija ". Korisnicima je podrazumevano dozvoljeno da biraju zaključane ćelije.

  Biranje otključanih ćelija

  Premestite pokazivač na ćelije za koje je zaključano polje neprovereno na kartici Zaštita u dijalogu " Oblikovanje ćelija ". Korisnicima je podrazumevano dozvoljeno da biraju otključane ćelije i mogu pritisnuti taster TAB da bi se premeštali sa jedne na drugu otključanu ćeliju na zaštićenom radnom listu.

  Oblikuj ćelije

  Promenite neke od opcija u dijalozima Oblikovanje ćelija ili Uslovno oblikovanje. Ako ste pre zaštićenog radnog lista prijavili uslovno oblikovanje, oblikovanje i dalje se menja kada korisnik unosi vrednost koja ispunjava drugačiji uslov.

  Oblikovanje kolona

  Koristite bilo koje komande za oblikovanje redova, uključujući promene visine redova ili skrivanje redova (kartica Početak, grupa Ćelije, dugme Oblikuj).

  Oblikovanje redova

  Koristite bilo koje komande za oblikovanje kolona, uključujući promene širine kolona ili skrivanje kolona (kartica Početak, grupa Ćelije, dugme Oblikuj).

  Umetni kolone

  Umetanje kolona.

  Umetni redove

  Umetanje redova.

  Umetanje hiperveza

  Umetanje novih hiperveza, čak i u otključane ćelije.

  Izbriši kolone

  Brisanje kolona.

  Napomena: Ako je Brisanje kolona zaštićeno i Umetanje kolona nije zaštićeno, korisnik može da umetne kolone, ali ne može da ih izbriše.

  Izbriši redove

  Brisanje redova.

  Napomena: Ako je Brisanje redova zaštićen i Umetanje redova nije zaštićen, korisnik može da umetne redove, ali ne može da ih izbriše.

  Sortiranje

  Koristite bilo koje komande za sortiranje podataka (kartica Podaci, grupa Sortiranje i filtriranje).

  Napomena: Bez obzira na ovu postavku, korisnici ne mogu da sortiraju opsege koji sadrže zaključane ćelije na zaštićenom radnom listu.

  Korišćenje automatskog filtera

  Koristite padajuće strelice da biste promenili filter za opsege kada je primenjeno automatsko filtriranje.

  Napomena: Korisnici ne mogu da primenjuju ili uklanjaju automatski filter na zaštićenom radnom listu, bez obzira na ovu postavku.

  Korišćenje izveštaja izvedene tabele

  Oblikovanje, promena rasporeda, osvežavanje ili drugačije, menjanje izveštaja izvedene tabele ili kreiranje novih izveštaja.

  Uređivanje objekata

  Izvršavanje neke od sledećih radnji:

  • Izvršite promene na grafičke objekte, uključujući mape, ugrađene grafikone, oblike, okvire za tekst i kontrole koje niste otključali pre nego što ste zaštitili radni list. Na primer, ako radni list ima dugme koje pokreće makro, možete kliknuti na dugme da biste pokrenuli makro, ali ne možete da izbrišete dugme.

  • Izvršite promene, na primer oblikovanje, na ugrađeni grafikon. Grafikon nastavlja da se ažurira kada promenite njegove izvorne podatke.

  • Dodajte ili uredite beleške.

  Uređivanje scenarija

  Prikažite scenarije koji su skriveni, menjate scenariji koje ste sprečili promenama i brišete ove scenarije. Korisnici mogu promeniti vrednosti u promenljivim ćelijama ukoliko one nisu zaštićene i da dodaju nove scenarije.

 3. Opcionalno, unesite lozinku u lozinku za uklanjanje zaštite polja i kliknite na dugme u redu. Ponovo unesite lozinku u dijalogu potvrda lozinke i kliknite na dugme u redu.

  Važno: 

  • Koristite jake lozinke koje kombinuju velika i mala slova, brojeve i simbole. Slabe lozinke ne kombinuju ove elemente. Lozinke treba da sadrže 8 ili više znakova. Fraza za prolaz koja koristi 14 ili više znakova je bolja.

  • Veoma je važno da zapamtite lozinku. Ako je zaboravite, Microsoft je ne može preuzeti.

Opcija " Zaštita listova " na traci se menja kada je radni listu zaštićen. Da biste prikazali ovu opciju, kliknite na karticu Redigovanje na traci i u promenamapogledajte članak Uklanjanje zaštite listova.

Slika glavne trake programa Excel

Slika glavne trake programa Excel

Da biste poništili zaštitu opisa, slijedite ove korake:

 1. Idite na radni list koji želite da uklonite.

 2. Idite na stavke > informacije odatoteci > zaštitite > Uklanjanjepolja za zaštitu ili na kartici Redigovanje > promene > Uklanjanjepolja.

 3. Ako je spisak zaštićen lozinkom, unesite lozinku u dijalogu Razzaštite listova i kliknite na dugme u redu.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Zaštita i bezbednost u programu Excel

Zaštita Excel datoteke

Zaštita radne sveske

Zaključavanje ili otključavanje određenih oblasti zaštićenog radnog lista

Zaključavanje ćelija u cilju zaštite

Prikazivanje ili skrivanje formula

Zaštita kontrola i povezanih ćelija na radnom listu

Kopiranje i lepljenje u zaštićenom radnom listu

Video: Zaštita radnih svezaka i radnih listova (Excel 2013)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×