Zaštitite nalog i uređaje od hakera i malvera

Niko ne želi da postane žrtva hakera ili malvera. Koristite ovaj vodič kako bi vam pomogao da zaštitite naloge i uređaje.

Zaštitite naloge

Važno je da zaštitite naloge, bez obzira na to da li je u pitanju lični nalog, kao što je Microsoft nalog, ili poslovni ili školski nalog koji vam je napravio neko iz organizacije.

Preduzmite mere opreza sa osetljivim informacijama

Nemojte da šaljete e-poruke koje sadrže osetljive informacije kao što su lozinke, brojevi kreditnih kartica, brojevi pasoša ili drugih identifikacionih dokumenata koje izdaje vlada, kao što je matični broj socijalnog osiguranja ili drugi identifikacioni dokument u vezi sa porezom.

Obratite pažnju na prevare

Obratite pažnju na phishing napade koji pokušavaju da vas prevare da pružite osetljive informacije odnosno na to da ne kliknete na zlonamernu vezu ili prilog.

Neki primeri phishing prevara izgledaju kao poruke iz naizgled valjanog izvora kao što je banka ili zvanična institucija. Poruka traži da se prijavite pomoću adrese e-pošte i lozinke, ali to je zapravo lažni veb sajt. Druge prevare izgledaju kao e-poruke od nekoga koga poznajete ko traži da kliknete na vezu ili otvorite prilog.

Phishing poruke obično sadrže veze i priloge. Kada kliknete na vezu u poruci ili otvorite prilog, računar može da se zarazi ili napadač može da zadobije pristup vašem sadržaju.

Uradite sledeće ako primite e-poruku koja izgleda i najmanje sumnjivo:

 • Zadržite pokazivač miša iznad veze i potražite ime stvarnog veb sajta na koji vas veza šalje. Proverite da li je to zaista ono što očekujete, kao i da nije pogrešno napisano.

 • Potražite valjani veb sajt umesto da kliknete na vezu u poruci.

 • Ako primite poruku od nekoga koga poznajete, ali ona deluje pomalo neuobičajeno, to može da znači da su nalog e-pošte i spisak kontakata pošiljaoca ugroženi. Obratite se direktno pošiljaocu, opišite e-poruku koju ste upravo primili i pitajte ga da li je valjana.

Koristite dvostruku potvrdu identiteta

Dvostruka potvrda identiteta (2FA), poznata i kao verifikacija u dva koraka ili višestruka potvrda identiteta (MFA), predstavlja dodatni bezbednosni sloj koji obezbeđuje da samo vi pristupate nalogu. Kada je postavite, svaki put kada se prijavljujete na nalog sa nepoznatog računara ili drugog uređaja odnosno ako prvi put dodate nalog u neku aplikaciju ili uslugu, traži se da verifikujete da je to u redu. Poruka provere može da se pošalje putem aplikacije za potvrdu identiteta kao što je aplikacija Microsoft Authenticator na pametnom telefonu, tekstualne poruke, e-poruke poslate na alternativnu adresu e-pošte ili telefonskog poziva koji zahteva da unesete PIN.

 • Ako poslovni ili školski nalozi koriste Microsoft 365, administrator Microsoft 365 ili IT Departman možda to omogućava za sve naloge u organizaciji. Ako je tako, tražiće se da izvršite taj dodatni korak.

  Podesite verifikaciju u 2 koraka za Microsoft 365.

 • Za lični Microsoft nalog, to možete sami da postavite i da naznačite željeni metod verifikacije. Na primer, možete da zahtevate verifikaciju putem aplikacije za potvrdu identiteta, kao što je aplikacija Microsoft Authenticator, tekstualne poruke ili alternativnog naloga e-pošte.

  Osnovni podaci o verifikaciji u dva koraka.

Zaštitite lozinku

 • Nemojte da koristite istu lozinku za sve naloge.

 • Vodite računa o tome da lozinka bude jaka i izbegavajte da koristite prave reči. Aktuelne preporuke za jake lozinke uključuju bar 12 znakova kombinaciju velikih i malih slova, bar jedan broj od 0 do 9 i simbol.

  Savet: Usluge nezavisnih proizvođača na mreži dostupne su kako bi vam pomogle da generišete i zapamtite jedinstvene lozinke za sajtove koje redovno posećujete.

Zaštita telefona ili tableta

 • Pokrećite i instalirajte samo aplikacije iz valjanog izvora, kao što je prodavnica aplikacija za uređaj.

 • Ako koristite Microsoft 365, koristite Microsoft aplikacije koje bolje funkcionišu sa Microsoft 365 i što su bezbednija.

 • Neka uređaji i sav softver ili mobilne aplikacije koje koristite uvek budu ažurirani. Mnoge od ispravki koje primate jesu bezbednosne ispravke, zato obavezno instalirajte ispravke operativnog sistema i sve ispravke za softver ili aplikacije.

Zaštitite računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 10 ili Mac

U nastavku su konkretne stvari koje možete da uradite ako vaš računar radi pod operativnim sistemom Windows 10 ili ako imate Mac računar.

Uključite BitLocker zaštitu uređaja

BitLocker štiti podatke u slučaju da se uređaji ukradu ili izgube. BitLocker šifrovanje disk jedinice pruža kompletno šifrovanje diska na Windows 10 računarima. Ako se uređaj izgubi ili ukrade, neovlašćeni korisnici ne mogu da zadobiju pristup datotekama na zaštićenim disk jedinicama, uključujući sinhronizovane datoteke iz usluge OneDrive for Business.

Uključite BitLocker zaštitu uređaja

Zaštitite računar pomoću programa Windows zaštitnik

Kada prvi put pokrenete Windows 10, Windows zaštitnik je uključen i aktivno doprinosi zaštiti računara tako što ga skenira u potrazi za malverom (zlonamernim softverom), virusima i bezbednosnim pretnjama. Windows zaštitnik koristi zaštitu u realnom vremenu kako bi skenirao sve što preuzmete ili pokrenete na računaru. Windows Update automatski preuzima ispravke za Windows zaštitnik kako bi doprineo tome da računar bude bezbedan i zaštićen od pretnji.

Doprinesite zaštiti računara pomoću Windows zaštitnika

Uključite Windows zaštitni zid

Windows zaštitni zid trebalo bi da koristite uvek, čak i ako uključite neki drugi zaštitni zid. Ako isključite Windows zaštitni zid, uređaj (i mreža, ako je imate) može da postane podložniji neovlašćenom pristupu.

Uključite ili isključite Windows zaštitni zid

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×