Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Zašto Access želi da unesem vrednost parametra?

Kada otvorite Access objekat (kao što je tabela, upit, obrazac ili izveštaj), Access prikazuje dijalog Unošenje vrednosti parametra . Access prikazuje ovaj dijalog kada otvorite objekat koji sadrži identifikator ili izraz koji Access ne može da protumači.

U nekom slučaju, ovo je ponašanje koje želite. Na primer, autor baze podataka je možda kreirao upit koji vam omogućava da unosite informacije prilikom svakog upita, kao što je datum početka ili ID zaposlenog. Tako odziv može da podseća na ovu:

Pokazuje primer očekivanog dijaloga "unošenje vrednosti parametra" sa identifikatorom "Unesite ID zaposlenog", polje u kojem treba da unesete vrednost i dugme "u redu" i "Otkaži".

Međutim, u drugim slučajevima ne želite da se ovaj dijalog pojavi. Na primer, možda ste napravili neke promene u dizajnu baze podataka. Sada, kada otvorite objekat, Access se neočekivano prikazuje dijalog sa porukom koju ne razumete.

Prikazuje primer neočekivanog dijaloga "unošenje vrednosti parametrom" sa identifikatorom "neki identifikator", polje u kojem treba da unesete vrednost i dugme "u redu" i "Otkaži".

Ovaj članak vam pruža procedure da istražite zašto Access zahteva parametarsku vrednost i kako da sprečite zahteve.

Napomena:  Ovaj članak se ne odnosi na Access Veb aplikacije – tip baze podataka koji dizajnirate pomoću programa Access i objavite ga na Microsoft 365 ili SharePoint.

Zaustavljanje zahteva za vrednost parametra

Da biste zaustavili dijalog Unošenje vrednosti parametra , morate da proverite sve izraze koji su povezani sa objektom sa kojim radite i da pronađete identifikator koji uzrokuje da se dijalog pojavi. Zatim, morate ispraviti identifikator ili sintaksu izraza koja sadrži identifikator.

Veze ka dodatnim informacijama o sintaksi izraza potražite u odeljku Takođe pogledajte.

Kada se pojavi dijalog vrednost neželjenog unosa parametra , zabeležite identifikator ili izraz koji je naveden u dijalogu. Na primer, "neki identifikator" kao što je prikazano na sledećem snimku ekrana.

Prikazuje primer neočekivanog dijaloga "unošenje vrednosti parametra" sa Pink obrrom oko oznake identifikatora "neki identifikator", polje u kojem treba da unesete vrednost i dugme "u redu" i "Otkaži".

Zatim izaberite stavku Otkaži i nastavite sa jednom od sledećih procedura, u zavisnosti od tipa objekta koji otvarate kada se dijalog pojavi. Procedure pružaju Opšta uputstva za pregled izraza u raznim tipovima objekata. Međutim, određene promene koje morate da izvršite zavise od strukture vaše baze podataka.

Tipografske greške u upitu su čest uzrok neželjenih traženja parametra. Kao što je ranije pomenuto, kada je upit dizajniran da traži vrednost parametra kada se pokrene, dijalog Unošenje vrednosti parametra se pojavljuje predviđen dizajnom. Međutim, ako ste sigurni da upit ne bi trebalo da traži vrednost parametra, koristite ovu proceduru da biste proverili upit za netačne izraze.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na upit u oknu za navigaciju, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Ispitajte identifikatore i izraze u redu Polje i u redovima Kriterijumi i utvrdite da li se tekst poklapa sa tekstom koji je prikazan u dijalogu Unošenje vrednosti parametra. Konkretno, ako jedna ćelija u redu Polje sadrži vrednost kao što je Expr1: [identifikator], to je možda uzrok pojavljivanja dijaloga za traženje parametra.

  Upit koji sadrži izraz koji dovodi do pojavljivanja dijaloga „Unesite vrednost parametra“

Veze ka dodatnim informacijama o načinu kreiranja parametarskih upita potražite u odeljku Takođe pogledajte.

Vrh stranice

Ako se dijalog Unošenje vrednosti parametra pojavi kada otvorite izveštaj, sledite ove korake kako biste ispitali svojstva izveštaja:

 1. Kliknite desnim tasterom miša na izveštaj u oknu za navigaciju, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

  Napomena: Pre nego što nastavite, utvrdite da li kontrole u izveštaju prikazuju zeleni trougao u gornjem levom uglu. Trougao znači da Access ne može da proceni identifikator ili izraz u svojstvu " Izvor kontrole " te kontrole. Ako bilo koja kontrola pokazuje zeleni trougao, obratite pažnju na te kontrole dok nastavite kroz ove korake.

  Izveštaj koji sadrži okvir za tekst sa nepravilno napisanim identifikatorom

 2. Ako okno zadatka sa svojstvima nije prikazano, pritisnite taster F4 da biste ga prikazali.

 3. U oknu zadatka spisak svojstava izaberite karticu sve .

 4. Izaberite kontrolu koja prikazuje podatke u izveštaju (kao što je okvir za tekst, polje za potvrdu ili kombinovani okvir). Ako bilo koja kontrola pokazuje zeleni trougao pomenut u prvom prvom prvom, prvo kliknite na jednu od tih kontrola.

 5. U oknu zadatka List sa svojstvima, ispitajte svojstvo Izvor kontrole za identifikator koji je prikazan u dijalogu Unošenje vrednosti parametra, a zatim ako je potrebno izmenite izraz.

 6. Ponovite korake 4 i 5 za druge kontrole u izveštaju dok ne pronađete izraz koji uzrokuje problem.

 7. Ako i dalje ne možete da pronađete problem, pogledajte da li postoje neispravni izrazi u oknu grupa, sortiranje i ukupno :

  • Ako se okno grupa, sortiranje i ukupno nije prikazano, na kartici Dizajn u grupi ukupne vrednosti & izaberite stavku Grupiši & Sortiraj.

  • Ako se "Grupiši po izrazu" ili "sortiranje po izrazu" prikazuje u liniji u oknu Grupisanje, sortiranje i ukupno , izaberite reč "izraz" da biste otvorili alatku "Izrada izraza", gde možete da ispitajte izraz i da ga izmenite ako je potrebno.

Vrh stranice

Ako se dijalog " Unošenje vrednosti parametra " pojavljuje svaki put kada otvorite obrazac, pogrešan izraz se može nalaziti u osnovnom upitu. Ispitajte osnovni upit da biste pronašli neispravni izraz.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na obrazac u oknu za navigaciju, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Ako okno zadatka sa svojstvima nije prikazano, pritisnite taster F4 da biste ga prikazali.

 3. Uverite se da je obrazac izabran na listi na vrhu okna zadatka list sa svojstvima , a zatim izaberite karticu sve .

 4. Ispitajte svojstvo Izvor zapisa. Ako ono sadrži ime upita ili SQL izraz, onda je jedan od identifikatora u izjavi možda neispravan i dovodi do pojavljivanja dijaloga Unošenje vrednosti parametra. Potvrdite izbor u polju za potvrdu izvor zapisa , a zatim kliknite na dugme napravi Dugme „Izrada“ .

 5. Koristite proceduru u odeljku Ispitajte izraze u upitu da biste pronašli neispravni izraz.

  Važno: Da biste sačuvali promene u upitu kada završite, zatvorite upit, a zatim ga sačuvajte pre nego što se ponovo vratite u prikaz obrasca. U suprotnom, sve promene izvršene u upitu biće izgubljene.

Vrh stranice

Neispravan izraz u svojstvu Izvor reda kombinovanog okvira ili okvira sa listom može dovesti do pojavljivanja dijaloga Unošenje vrednosti parametra. U nekoliko slučajeva, dijalog se ne pojavljuje dok ne pokušate da koristite kontrolu. Koristite ovu proceduru da biste ispitali svojstvo kontroleIzvor reda:

 1. Kliknite desnim tasterom miša na obrazac u oknu za navigaciju, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Kliknite na kombinovani okvir ili okvir sa listom koji želite da ispitate.

 3. Ako okno zadatka sa svojstvima nije prikazano, pritisnite taster F4 da biste ga prikazali.

 4. Izaberite karticu Podaci , a zatim ispitajte vlasništvo izvora polja i utvrdite da li se tekst podudara sa tekstom u dijalogu Unošenje vrednosti parametra .

Vrh stranice

Ako Access prikazuje dijalog Unošenje vrednosti parametra svaki put kada otvorite tabelu, neispravni izraz se najverovatnije nalazi u svojstvu Izvor reda polja za pronalaženje u toj tabeli.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na tabelu u oknu za navigaciju, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Da biste utvrdili da li je polje za pronalaženje, izaberite ime polja, a zatim u okviru Svojstva poljaizaberite karticu Pronalaženje . Ako kartica sadrži polje za svojstvo Izvor reda, onda je polje „polje za pronalaženje“. Ispitajte svojstvo Izvor reda. Ako ono sadrži SQL izraz onda je jedan od identifikatora u izjavi možda neispravan i dovodi do pojavljivanja dijaloga Unošenje vrednosti parametra.

Napomena: Tabela može imati više polja za pronalaženje, zato obavezno proverite karticu „Pronalaženje“ za svako polje.

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Vodič za sabiranje izraza Expression sintaksa

za pristup Access izrazima

koristi parametre za traženje unosa prilikom pokretanja upita

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×