Pređi na glavni sadržaj

Zašto ne mogu da uređujem ovu datoteku?

Ako je dokument, radni list ili prezentacija zaključan za uređivanje i ne mogu da se uređuju u Windows aplikacijama za stone računare, možda je neko drugi već uređuje datoteka ili su joj odjavljena datoteka.

Niste sigurni šta "odjavljivanje" znači? Ovaj članak može da vam pomogne: Odjavljivanje ili prijavljivanje datoteka u biblioteci dokumenata.

Hajde da brzo pogledamo neke razloge zbog kojih možda nećete moći da uredite datoteku.

Datoteka je zaključana zbog prethodnog pada

Ako ste prethodno imali udes sa datotekom otvorenim, moguće je da je aplikacija i dalje zaključala. To je obično uzrok kada otvorite datoteku i piše da je datoteka samo za čitanje jer je već otvorite. 

Jedna jednostavna stvar da pokušate je normalno da izađete iz softvera, a zatim ponovo ponovo pokrenete računar, što bi trebalo da prouzrokuje da se brava oslobodi.

Drugi autor je odjavio datoteku

Ako otvorite datoteku uskladištenu na SharePoint lokaciji, više osoba može istovremeno da radi na njoj. Ali ako odjavite datoteku pre nego što je otvorite, drugi autori su zaključani iz njega dok ga ponovo ne prijavite.

Ako je obavezno odjavljeno uključeno za biblioteku dokumenata u kojoj je datoteka uskladištena, funkcije koautorstva nisu dostupne.

Odjavljivanje ili prijavljivanje datoteka u biblioteci dokumenata

Drugi autor koristi drugu verziju Office aplikacije

Ako autor otvori dokument u prethodnoj verziji Office aplikacije, funkcionalnost koautorstva nije dostupna. Na primer, ako je datoteka otvorena u programu Word ili Excel 2010, onda koautorstvo nije dostupno. Zamolite ih da sačuvaju i zatvore datoteku čim završe da biste otključali datoteku umesto vas.

To se takođe odnosi na vas, naravno, da se uverite da koristite trenutnu verziju Office aplikacije.

Server ne podržava funkcionalnost koautorstva

Funkcionalnost koautorstva je dostupna kada se dokument sačuva na SharePoint fondaciji koja podržava radna mesta, na SharePoint u sistemu Microsoft 365 ili u OneDrive. Ako je datoteka sačuvana na nekoj drugoj vrsti servera, moguće je da server na kojem je uskladišten ne podržava koautorstvo.

Moguće je i da je administrator smernica vaše organizacije onemogućio funkcionalnost koautorstva na serveru ili na računaru.

Ako je bilo koji od tih predmeta, a neko drugi otvori datoteku, nećete moći da je uređujete dok je ne zatvore.

Format datoteke nije kompatibilan sa funkcionalnošću koautorstva

Funkcionalnost koautorstva može da se koristi sa otvorenim XML datotekama (na primer. docx ili. xlsx). Funkcionalnost koautorstva nije dostupna za. doc datoteke (Microsoft Word 93-2007 format),. rtf datoteke, predloške (uključujući moderni format. dotx,. potx) ili druge formate. Moguće je da je datoteka u jednom od onih nepodržanih formata.

U zavisnosti od oblikovanja u kojoj se nalazi datoteka, najlakše rešenje može biti da sačuvate novu kopiju datoteke, u modernom formatu i da radite od te nove kopije.

Nemate dozvole za uređivanje za ovu datoteku

Ako nemate dozvolu za uređivanje za datoteku, funkcionalnost koautorstva nije dostupna. Zamolite vlasnika datoteke da vam odobri dozvole za uređivanje.

Druge funkcije koje se ne mogu koristiti sa funkcionalnošću koautorstva

Funkcionalnost koautorstva nije dostupna ako je dokument označen kao dovršen ili ako uključuje sledeće:

  • Information Rights Management ili upravljanje digitalnim pravima

  • Šifrovanje

  • ActiveX kontrole

Funkcionalnost koautorstva nije dostupna ako je dokument master dokumenta ili poddokument ili ako nije izabrana opcija prodavnice nasumičnih brojeva za poboljšavanje opcije Kombinovanje funkcija > > centar za pouzdanost > Postavke centra za pouzdanost > opcijama privatnosti.

Takođe pogledajte

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×