Zaustavljanje automatskog menjanja brojeve u datume

Microsoft Excel je unapred programiran da bi vam olakšala unošenje datuma. Na primer, 12/2 menja u 2-Dec. Ovo je vrlo frustrirajuжe kada unosite nešto što ne želite da bude promenjeno u datum. Nažalost, ne postoji način da se ovo isključi. Ali postoje naиini da se to Zaobiрi.

Unapred oblikujete ćelije u koje želite da unesete brojeve u vidu teksta. Na ovaj način Excel neće pokušati da promeni ono što unosite u datume.

Ako imate samo nekoliko brojeva za unos, možete da sprečite Excel da ih promeni u datume unosom:

 • Razmak pre nego što unesete broj. Razmak ostaje u ćeliji kada pritisnete taster ENTER. (Pogledajte beleške)

 • Apostrof (') pre nego što unesete broj, kao što je "11-53 ili" 1/47. Apostrof nije prikazan u ćeliji kada pritisnete taster ENTER.

 • Nulu i razmak pre nego što unesete razlomak kao što je 1/2 ili 3/4 da se ne bi promenili u 2-Jan ili 4-Mar, na primer. Otkucajte 0 1/2 ili 0 3/4. Nula ne ostaje u ćeliji kada pritisnete taster ENTER, a ćelija postaje tip broja razlomaka.

 1. Izaberite ćelije u koje ćete uneti brojeve.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + 1 (1 u nizu brojeva iznad QWERTY ključeva) da biste otvorili Oblikovanje ćelija.

 3. Izaberite tekst, a zatim kliknite na dugme u redu.

 1. Izaberite ćelije u koje želite da unesete brojeve.

 2. Izaberite stavke početak > format broja > tekst.

Napomene: 

 • Preporučujemo da koristite apostrof umesto razmaka za unos podataka ako planirate da koristite funkcije pronalaženja u odnosu na podatke. Funkcije kao što su MATCH ili vanlookup pogledajte apostrof prilikom izračunavanja rezultata.

 • Ako je broj levo poravnat u ćeliji, to obično znači da nije oblikovan kao broj.

 • Ako otkucate broj sa "e" u njoj, na primer 1e9, automatski će uneti naučni broj: 1 + 09. Ako ne želite naučni broj, unesite apostrof pre broja: ' 1e9

 • U zavisnosti od toga kako je broj unet, možda ćete videti mali zeleni trougao u gornjem levom uglu ćelije, što ukazuje na to da je broj uskladišten kao tekst, što je greška u programu Excel. Zanemarite trougao ili kliknite na njega. Pojaviće se okvir levo. Kliknite na polje, a zatim izaberite Zanemari grešku, što će učiniti da trougao nestane.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Pretplata da biste na najbolji način iskoristili vreme

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×