Iskusite veb na potpuno nov način tako što ćete se prebaciti Microsoft Edge pregledača iz programa Internet Explorer ili Zastarela verzija pregledača Microsoft Edge.

Premesti u Microsoft Edge

Premestite se Microsoft Edge dana za brzinu i bezbednost. Proverite da li imate Microsoft Edge na uređaju tako što ćete potražiti ikonu na traci zadataka ili je potražiti na listi aplikacija. Ako je nemate na uređaju, idite na preuzimanje i instaliranje Microsoft Edge.

Da biste brzo i bez poteškoća Microsoft Edge sa programom, uvezite podatke pregledača iz programa Internet Explorer ili iz usluge Zastarela verzija pregledača Microsoft Edge. Dodatne informacije o uvozu podataka pregledača potražite u Microsoft Edge uvoz omiljenih lokacija u programu Microsoft Edge pogledajte video zapis Microsoft Edge Uvoz podučavanja podataka pregledača.

Zašto ažurirati Microsoft Edge?

Microsoft Edge zasnovan Chromium je brži, bezbedniji i moderniji utisak pri pregledanju od programa Internet Explorer i Zastarela verzija pregledača Microsoft Edge. Dodatne informacije potražite u Microsoft Edge funkcije za posao.

Pored toga, Microsoft Edge će uskoro biti jedini Microsoft pregledač koji podržava Microsoft 365 veb aplikacije i usluge. Podrška za Zastarela verzija pregledača Microsoft Edge je završena 9. marta. 2021. Ako pokušate da pristupite Microsoft veb aplikacijama i uslugama iz programa Internet Explorer posle 17. avgusta 2021, možda ćete imati poništene performanse ili uopšte nećete moći da se povežete.

Brže performanse 

Microsoft Edge koristi Chromium za pružanje svetske kompatibilnosti i performansi na mreži. Microsoft Edge je i pregledač koji se najbolje izvršava na ekranu Windows 10 sa karticama Pojačavanje pokretanja i Spavanje. 

Poboljšano pokretanje pokreće Microsoft Edge brže pokretanjem skupa suvišnih Microsoft Edge procesa u pozadini, sve Microsoft Edge dodavanja dodatnih resursa kada su otvoreni prozori Microsoft Edge pregledača. 

Spavanjene kartice Microsoft Edge poboljšava performanse kada istovremeno koristite više kartica pregledača. On optimizuje performanse pregledača Microsoft Edge osloboditi sistemske resurse sa neiskorišćenih kartica za kartice koje aktivno koristite. 

Bolja bezbednost

Microsoft Edge je bezbedniji od usluge Google Chrome za preduzeća na Windows 10. Dodatne informacije potražite u Microsoft Edge bezbednost za preduzeća. 

Microsoft Edge uključuje SmartScreen filter Microsoft zaštitnika koji pomaže u identifikovanju sumnjivih sajtova koji mogu da prezentuju phishing ili malver napade. SmartScreen takođe proverava preuzimanja kako bi vam pomogao da prepoznate moguće rizike. Dodatne informacije o bezbednosti u Microsoft Edge potražite u temi "Šta je to SmartScreen" i kako to može da me zaštiti?

Povećana privatnost

Sprečavanje praćenja

Microsoft Edge pruža bolju kontrolu nad načinom praćenja podataka dok pregledate veb. On pruža tri nivoa sprečavanja praćenja: "Osnovno", "Uravnoteženo" i "Strogo".  Možete da odaberete opciju koja najbolje odgovara vašem željenom balansu personalizovanja i privatnosti. Više informacija o sprečavanju praćenja potražite u temi Saznajte više o praćenju sprečavanja u Microsoft Edge.

InPrivate pregledanje

Microsoft Edge nudi InPrivate pregledanje, što vam omogućava da sakrijete istoriju pregledanja, podatke sajta i obrazaca, kolačiće i lozinke od drugih osoba koje koriste isti uređaj. InPrivate pregledanje obuhvata InPrivate pretragu sa uslugom Microsoft Bing, tako da pretrage na pretraživaču Bing neće biti povezane sa vama ili utiču na vaše predloge za Bing pretragu. Više informacija o InPrivate pregledanju potražite u temi Pretraživanje InPrivate u Microsoft Edge.

Pametnije pregledanje

Microsoft Edge funkcijama za učenje i pristupačnost koje poboljšavaju utisak pri radu sa pregledanjem, što olakšava pronalaženje potrebnih informacija i povezivanje sa tim informacijama na način koji vam više odgovara. 

Microsoft Edge integriše Koncentrisani čitalac samo za neke veb lokacije, tako da možete da čujete kako vam veb sadržaj čita ili da prikažete članke bez ometanja oglašavanja. Dodatne informacije o tome kako se koristi Koncentrisani čitalac potražite u temi Korišćenje funkcije "Funkcije "Umerljivi čitač" u Microsoft Edge.

Kolekcije možete koristiti za organizovanje sadržaja na vebu oko određenih tema. Kolekcije su korisne bez obzira na to da li organizujete istraživanje, planirate putovanje, obavljate poređenje kupovine ili jednostavno želite da kasnije izaberete pregledanje. Više informacija o korišćenju kolekcija potražite u temi Organizovanje ideja pomoću kolekcija u Microsoft Edge. 

Sinhronizovanje na svim uređajima

Ako Microsoft Edge, možete da sinhronizujete favorite, lozinke i druge informacije na više uređaja. Samo se prijavite u Microsoft Edge koristeći isti Microsoft nalog na svakom uređaju.

Više informacija o sinhronizovanju na više uređaja potražite u temi Prijavljivanje radi Microsoft Edge sinhronizovanja na svim uređajima.

Prilagođavanje pregledača

Postoji mnogo načina na koje možete da prilagodite izgled Microsoft Edge, dostojan izgled i ponašanje pregledača. Možete da promenite izgled pregledača (tema, traka sa alatkama, fontovi za prikaz), podesite izgled nove stranice kartice i odaberete ponašanje pri pokretanju. Da biste pristupili ovim postavkama:

 1. U gornjem uglu pregledača izaberite stavku Postavke i još mnogo > Postavke.  

 2. U Postavkeuradite nešto od sledećeg:

 • Da biste promenili izgled, izaberite stavku Izgled i napravite željene promene u podrazumevanoj temi, zumiranjem, traka sa alatkama i fontovima.

 • Da biste promenili ponašanje pokretanja, izaberite pri pokretanju, a zatim izaberite šta želite Microsoft Edge prikažete pri pokretanju.

 1. Da biste podesili izgled stranice kada otvorite novu karticu, izaberite stavku Nova kartica, zatim stavku Prilagodi i u prozoru izaberite željene opcije za sadržaj stranice i raspored stranica.

Stranicu nove kartice možete da personalizujete i u Microsoft Edge.

 1. Iznad trake adresa kliknite na dugme + da biste otvorili novu karticu.

 2. U gornjem uglu stranice nove kartice izaberite stavku Stranica Postavke.

 3. Odaberite raspored na stranici, sliku u pozadini, brze veze i još mnogo toga.

 4. Pomerite se nadole da biste videli feed za vesti i izaberite stavku Personalizuj da biste odabrali interesovanja.

Napravite Microsoft Edge podrazumevani pregledač

Ako ste preuzeli program Microsoft Edge, ali to nije podrazumevani pregledač, lako možete da je postavite tako da bude podrazumevana za Windows 10 ili macOS.

Windows 10

 1. Idite na Start > Postavke > Aplikacije> Podrazumevane aplikacije > Veb pregledač.

 2. Izaberite ikonu za trenutni podrazumevani pregledač, a zatim sa liste izaberite stavku Microsoft Edge.

macOS 

 1. Idite na Apple meni u > System Preferences > General > Default web browser.

 2. Sa liste Podrazumevani veb pregledač izaberite stavku Microsoft Edge.

Preuzmite i instalirajte novi Microsoft Edge

Uverite se da imate administratorske privilegije na uređaju i uradite sledeće:

 1. Idite na Microsoft Edge stranicu da biste preuzeli i instalirali Microsoft Edge na Windows, macOS, iOS ili Android uređaju.

 2. Kada budete upitani, da li želite da dozvolite ovoj aplikaciji da pravi promene na uređaju?izaberite stavku Da.

Šta ako nemam administratorske privilegije na uređaju?

Da biste izvršili kompletnu nadogradnju na novi Microsoft Edge, morate biti prijavljeni na uređaj pomoću administratorskog naloga. Ako nemate ovaj nivo pristupa, obratite se IT administratoru da biste zatražili pristup ili zatražite od nekoga da dovrši nadogradnju koja ima administratorski nalog na vašem uređaju.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×