Korišćenje čitača ekrana za dodavanje zakazane obaveze u programu Outlook

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite Outlook 2016 uz tastaturu i čitač ekrana kao što je JAWS ili Narator, ugrađeni čitač ekrana operativnog sistema Windows, da biste dodali zakazanu obavezu u kalendar. Takođe možete da kopirate zakazanu obavezu i drugima javite vašu dostupnost za sastanke.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Tasterske prečice potražite u članku Tasterske prečice za Outlook.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite JAWS. Da biste saznali više o usluzi JAWS za Windows, pogledajte članak Vodič za brzi početak za JAWS za Windows.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za narator.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

U ovoj temi

Dodavanje zakazane obaveze u kalendar

 1. Da biste otvorili Outlook kalendar sa bilo kog mesta u programu Outlook 2016, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+2.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, N1 da biste otvorili prazan prozor zakazane obaveze. Fokus je na polju Tema.

 3. Čujete: "Tema, uređivanje. Otkucajte tekst.“ Otkucajte temu.

 4. Pritisnite taster Tab da biste se premestili na polje Lokacija. Čujete: "Lokacija, uređivanje". U Naratoru čujete "Lokacija. Uređivanje koje se može uređivati". Otkucajte lokaciju zakazane obaveze.

 5. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+T da biste prešli na oblast Vreme početka. Fokus je na datumu početka za zakazanu obavezu.

  Saveti: Outlook može da razume informacije o datumu u velikom broju različitih oblika.

  • Možete da otkucate uobičajene reči umesto datuma. Na primer, možete da otkucate „Danas“, „Sutra“ ili bilo koje ime većine praznika. Čak možete i da otkucate nešto poput „Dve sedmice od sutra“.

  • Takođe možete da koristite različite formate kada kucate stvarni datum. Na primer, možete da otkucate Apr 25, april 25, 25 april ili 4/25.

   Outlook automatski prevodi svaki od njih u standardni format MM/DD/YYYY.

 6. Nakon što otkucate datum, pritisnite taster Enter. Fokus se menja na polje Vreme početka. Možete da otkucate doba dana ili možete da koristite tastere sa strelicama nagore ili nadole da biste pregledali različite periode dana dok ne dođete do onaj koji želite.

  Saveti: Ako vaša zakazana obaveza traje ceo dan, možete da je označite kao celodnevni događaj.

  • Pritisnite kombinaciju tastera Alt+D da biste prešli na polje Datum završetka.

  • Pritisnite taster Tab tri puta da biste prešli na polje za potvrdu Ceo dan događaja, a zatim pritisnite razmaknica da biste ga izabrali.

  • Da biste prešli na oblast Napomene, pritisnite taster Enter.

 7. Kada unesete vreme početka, pritisnite kombinaciju tastera Alt+D ili pritisnite taster Tab da biste prešli na oblast Datum završetka. Fokus je na polje „Datum završetka“.

 8. Outlook podrazumevano unosi isti datum kao datum početka u ovom polju. Da biste prihvatili ovaj datum, pritisnite taster Enter. Ili, možete da otkucate preko ovog datuma koristeći iste metode koje ste koristili da otkucate datum početka (pogledajte 4. korak). Kada završite kucanje datuma završćanja,pritisnite taster Enter.

 9. Fokus se premešta na polje Vreme završtka. Vreme završetka se automatski postavlja na pola sata posle vremena početka. Da biste ga promenili, otkucajte novo vreme ili pregledajte opcije pomoću tastera sa strelicom nagore ili nadole. Kad završite, pritisnite taster Enter.

 10. Da biste prešli na oblast Beleške, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Napomene, uredi". U Naratoru čujete "Uređivanje poruke". Otkucajte sve informacije koje želite za zakazanu obavezu.

 11. Da biste sačuvali i zatvorili zakazanu obavezu, pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, A, V.

Kopiranje postojeće zakazane obaveze

Kada kopirate postojeću zakazanu obavezu u kalendaru, sve informacije – uključujući sve veze za sastanke na mreži – kopiraju se i dodaju u novu zakazanu obavezu koju kreirate.

 1. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+2 da biste prešli Outlook kalendar.

 2. Fokus je na današnjem datumu. Da biste se pomerali unapred ili unazad u kalendaru, koristite tastere sa strelicama. Da biste se prebacili sa događaja na događaj iz kalendara, pritisnite taster Tab da biste išli unapred i Shift+Tab da biste se vratili unazad.

 3. Kada ste u zakazanoj obavesci koji želite da kopirate, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+C. JAWS najavljuje: "Kopirani izbor u ostavu". Narator najavljuje komandu.

 4. Prešli na datum i vreme u koje želite da zakažete novu zakazanu obavezu i pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+V. JAWS najavljuje: "Nalepljuje iz ostave". Narator najavljuje: "<vreme, datum>, jedan događaj".

  Nova zakazana obaveza se dodaje u kalendar. Tema nove zakazane obaveze počinje sa "Kopiraj", ali možete da je uredite ako želite.

 5. Da biste otvorili zakazanu obavezu za dalje uređivanje, pritisnite taster Tab, a zatim kombinaciju tastera Ctrl+O. Kada završite, pritisnite tastere Alt+H, A, V da biste sačuvali i zatvorili.

Obaveštavanje osoba o dostupnosti

Možete da dodate indikator statusa u zakazanu obavezu kako biste obavestili druge o vašoj dostupnosti. Ako neko pokuša da zakaže sastanak sa vama, oni će to pronaći i znaće da li ste dostupni ili zauzeti.

 1. Otvorite zakazanu obavezu u kalendaru tako što ćete izabrati zakazanu obavezu i pritisnuti taster Enter.

 2. Da biste dodali indikator statusa, pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, B da biste prešli na padajuće menje Slobodno/zauzeto.

 3. Pritisnite strelicu nadole da biste pregledali i taster Enter da biste izabrali neku od sledećih opcija: Slobodno, Rad na nekom drugom mestu, Uslovno, Zauzeto i Van kancelarije.

 4. Da biste sačuvali i zatvorili zakazanu obavezu, pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, A, V.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za zakazivanje sastanka u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za čitanje poziva na sastanak i odgovaranje na poziv za sastanak u programu Outlook 2016

Tasterske prečice za Outlook

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana sa e-poštom u programu Outlook

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnosti u programu Microsoft 365

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje Outlook kalendara i za selidu u programu Outlook

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×