Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i čitanje u programu Access

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite Access uz tastaturu i čitač ekrana da biste istraživali različite prikaze i kretali se između njih. Testirali smo ga sa naratorom, čitača ekrana JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitače ekrana ako prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti.

Napomene: 

U ovoj temi

Navigate the main view

Da biste se Access po ekranu i da biste kruželi kroz glavne elemente ekrana, pritisnite taster F6. Poređani su elementi:

 • Glavna oblast sadržaja

 • Okno za navigaciju

 • Statusna traka

 • Kartice trake

Navigacija unutar elementa ekrana

Da biste se pomerali unutar trenutnog elementa ekrana, pritisnite taster Tab (napred) ili kombinaciju tastera Shift+Tab (nazad). Da biste izabrali stavku, pritisnite taster Enter.

Da biste pregledali unutar menija ili tabela, pritisnite tastere sa strelicama. Na primer, da biste se premeštali iz kolone u kolonu u tabeli, pritisnite tastere sa strelicama nadesno i nalevo.

Navigate the ribbon tabs

Kartice trake grupišu opcije po različitim kategorijama. Kartice u programu Access uključuju, na primer karticu "Početak" sa opcijama za dodavanje zapisa i oblikovanja teksta, karticu Kreiranje za umetanje novih upita i izveštaja i karticu Spoljni podaci za uvoz i izvoz podataka.

 • Da biste prešli na kartice trake, pritisnite taster F6 ili kombinaciju tastera Shift+F6 dok ne čujete trenutno izabranu karticu trake, na primer: "Kartice trake, Izabrano, kartica 'Kreiranje'".

 • Da biste se premeštali sa kartice na karticu trake, pritiskjte tastere sa strelicom nalevo ili nadesno dok ne čujete karticu koje želite. Kartica je izabrana i traka se prikazuje ispod kartice.

 • Takođe možete da koristite tasterske prečice da biste prešli na karticu na traci i izabrali je. Dodatne informacije potražite u temi Tasterske prečice za Access.

Vigate the ribbon

Traka se nalazi ispod reda kartica trake (JAWS je naziva "donja traka"). Kada izaberete karticu, ispod nje se pojavljuje traka specifična za tu karticu. Svaka traka sadrži opcije organizovane u grupe. Na primer, ako izaberete karticu Umetanje, možete da izaberete različite stavke, kao što su slike ili grafikoni koje ćete umetnuti na slajd sa trake.

 • Da biste prešli na traku sa izabrane kartice trake, pritisnite taster Tab. Čuće se prva opcija na traci.

 • Da biste se kretali po traci i premeštali se između opcija na traci, pritiskate taster Tab.

 • Da biste izabrali opciju, pritisnite taster Enter ili razmaknicu.

 • Da biste razvili skupljeni meni, pritisnite Alt+taster sa strelicom nadole.

 • Za rad sa trakom možete da koristite i tasterske prečice. Dodatne informacije potražite u temi Tasterske prečice za Access.

Prebacivanje između prikaza

Pored glavnog prikaza, Access imaju sledeće najčešće korišćene prikaze:

 • Meni "Datoteka", koji sadrži opcije, na primer za kreiranje nove baze podataka, kao i otvaranje ili čuvanje postojeće baze podataka.

  • Da biste otvorili meni Datoteka, pritisnite kombinaciju tastera Alt+F. Čujete: "Datoteka, informacije".

  • Da biste se pomerali u meniju Datoteka, pritiskjte taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete ime željene stavke menija, a zatim pritisnite taster Enter da biste otvorili karticu sa dodatnim opcijama.

  • Da biste se pomerili unutar kartice dodatnih opcija, pritiskjte taster Tab ili kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete željenu opciju.

  • Da biste izašli iz menija Datoteka i vratili se u glavni prikaz, pritisnite taster Esc.

 • Prozor Opcije koji sadrži Access, kao što su personalizacija, rediging i željene opcije jezika.

  • Da biste otvorili prozor Opcije, pritisnite kombinaciju tastera Alt+F, T. Čujete: "Prozor 'Opcije programa Access'". Fokus je na oknu sa kategorijama opcija.

  • Da biste se pomerali po kategorijama opcija, pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime željene kategorije.

  • Da biste premestili fokus na opcije izabrane kategorije, pritisnite taster Tab.

  • Da biste se pomerali po opcijama, pritiskjte tastere sa strelicama nagore i nadole dok ne čujete željenu opciju, a zatim pritisnite taster Enter da biste je izabrali.

  • Da biste izašli iz prozora Opcije i vratili se u glavni prikaz, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "U redu", a zatim pritisnite taster Enter. Da biste se vratili u glavni prikaz bez unošenja promena, pritisnite taster Esc.

Korišćenje demonstracije „Recite mi“

Da biste brže pronašli komande, koristite Pokaži mi. Da biste saznali više o funkciji „Pokaži mi“, pogledajte ovaj video zapis: Korišćenje funkcije „Pokaži mi“ da brzo obavite stvari sa čitača ekrana i tastature.

Da biste koristili funkciju Pokaži mi za pronalaženje komandi, sledite ove korake:

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija u kojima želite da izvršite radnju.

 2. Pređite na polje za uređivanje Pokaži mi tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Alt + Q.

 3. Otkucajte željenu komandu. Na primer, otkucajte „znaci za nabrajanje“.

 4. Koristite taster sa strelicom nadole da biste pregledali rezultate i pritisnite taster Enter da biste izabrali jedan od njih.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za pokretanje programa Access

Tasterske prečice za Access

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje tabela u Access bazama podataka za računare

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje upita u Access bazama podataka za računare

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×