Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i kretanje po Office aplikaciji

Radite bilo gde na bilo kom uređaju sa uslugom Microsoft 365

Nadogradite na Microsoft 365 da biste radili bilo gde sa najnovijim funkcijama i ispravkama.

Nadogradi odmah
Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite Prična, ugrađeni Android čitač ekrana, da biste se kretali po glavnim prikazima u Office aplikacija. Takođe ćete naučiti kako da se prebacujete između prikaza, pređite na postavke aplikacije ili brzo pristupite samo određenom tipu datoteka.

Da biste saznali više o tome kako se prikazuju prikazi, idite na stavku raspored Office aplikacije pomoću čitača ekrana.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Android čitač ekrana, TalkBack. Da biste saznali više o korišćenju programa TalkBack, idite na Android pristupačnost.

U ovoj temi

Navigacija po glavnim prikazima

Kada otvorite Office aplikacija, sletite na karticu Početak koja sadrži listu dokumenata i beležaka. Na kartici Početak možete da pregledate i otvarate i tražite dokumente.

Drugi glavni prikaz, kartica Radnje , sadrži opcije za kreiranje pdfs, konvertovanje slika u tekst ili tabele i prenos datoteka.

 • Da biste premestili i pregledali stavke na karticama " Početak i Radnje ", brzo prevlačite nalevo ili nadesno.

 • Da biste se brzo premestili u gornji deo kartice ili prikaza, brzo prevucite nagore-zatim nadole jednim prstom.

 • Da biste istražili stavke na ekranu, prevucite jedan prst oko ekrana.

 • Da biste otvorili stavku, dvaput dodirnite ekran kada je na stavci.

Korišćenje trake za navigaciju

Koristite traku za navigaciju na dnu ekrana da biste se prebacili sa kartice " Početak " i " Radnje " ili da biste kreirali novi dokument ili belešku.

Prebacivanje između kartica

 1. Na kartici Početak ili Radnje , da biste prešli na traku za navigaciju na dnu ekrana, brzo prevucite nadole-zatim-nagore.

 2. Čućete ime trenutno izabrane kartice. Da biste se prebacili na drugu karticu, brzo prevlačite nalevo ili nadesno dok ne čujete željenu karticu, a zatim dvaput dodirnite ekran.

  Na primer, da biste se premestili sa kartice " Početak " na karticu Radnje , brzo prevlačite nalevo dok ne čujete "Radnje", a zatim dvaput dodirnite ekran.

Kreiranje novog dokumenta ili beleške

 1. Da biste prešli na traku za navigaciju na dnu ekrana, brzo prevucite nadole-zatim-nagore.

 2. Brzo prevlačite nalevo ili nadesno dok ne čujete "dugme" napravi ", a zatim dvaput dodirnite ekran. Čujete: "dugme" novo ".

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste kreirali novu lepljivu belešku, dvaput dodirnite ekran.

  • Da biste kreirali novi Word, Excel ili PowerPoint dokument, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "novi dokument", a zatim dvaput dodirnite ekran.

  • Da biste uvezli sadržaj pomoću Microsoft Lens, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Otvori kameru", a zatim dvaput dodirnite ekran.

  Detaljna uputstva o tome kako da kreirate i radite sa datotekama potražite u odeljku Korišćenje čitača ekrana za rad sa datotekama u Office aplikaciji.

Prelazak na listu datoteka filtriran po tipu datoteke

Ako imate puno stavki na kartici " Početak ", možete da filtrirate sadržaj kartice po tipu datoteke i da brzo pređete na datoteke izabranog tipa datoteke, na primer Word ili PDF.

 1. Na kartici Početak brzo prevucite nagore-zatim nadole. Fokus se premešta na vrh ekrana. Čujete: "vaš profil".

 2. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete: "Filtriraj po tipu datoteke", a zatim dvaput dodirnite ekran.

 3. Otvara se lista tipova datoteka. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete ono što želite, a zatim dvaput dodirnite ekran. Na primer, da biste sve PDF datoteke prikazivao, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "dugme" PDF ", a zatim dvaput dodirnite ekran.

 4. Otvara se lista datoteka izabranog tipa datoteke. Da biste pregledali listu, brzo prevlačite nadesno. Kada se nalazi datoteka koju želite da otvorite, dvaput dodirnite ekran.

 5. Da biste napustili listu i vratili se na karticu Početak , brzo prevucite nadole-zatim nalevo.

Kretanje do postavki aplikacije

U postavkama aplikacije možete, na primer, da pregledate ili promenite željene postavke datoteke i pristupite pomoći za aplikaciju.

 1. U Office aplikacija brzo prevucite nagore-zatim nadole. Čujete: "vaš profil". Dvaput dodirnite ekran. Otvara se prikaz profila.

 2. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Postavke", a zatim dvaput dodirnite ekran. Otvara se prikaz Postavke .

 3. Da biste se kretali kroz prikaz Postavke , brzo prevlačite nadesno dok ne čujete postavku koju želite da promenite ili redigujete, a zatim dvaput dodirnite ekran.

  Neke opcije su otvorene za novi prikaz gde možete da prevučete nalevo ili nadesno da biste se kretali. Da biste se vratili na prikaz postavki , brzo prevucite nadole-zatim nalevo.

 4. Da biste napustili prikaz postavki , brzo prevucite nadole-zatim nalevo.

 5. Da biste napustili prikaz profila i vratili se na karticu Početak , brzo prevucite nadole-zatim nalevo.

Takođe pogledajte

Pristupačnost u Office aplikaciji

Korišćenje čitača ekrana za pretraživanje u Office aplikaciji

Korišćenje čitača ekrana za rad sa datotekama u Office aplikaciji

Podesite uređaj za rad sa pristupačnošću u programu Office 365

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana sa Office aplikacijom

Saznajte raspored Office aplikacije pomoću čitača ekrana

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×