Korišćenje čitača ekrana za izvoz Access tabele u tekstualnu datoteku

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite Access tastaturu i čitač ekrana da biste izvezli podatke iz Access baze podataka na radnoj površini u tekstualnu (*.txt) datoteku. Testirali smo ga sa naratorom, čitača ekrana JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitače ekrana ako prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti. Saznaćete kako da koristite čarobnjak za izvoz da biste izvezli podatke kao što su tabela, upit, obrazac, izveštaj ili izabrani zapisi u prikazu više zapisa, kao što je list sa podacima, u datoteku čistog teksta, što vam omogućava da koristite podatke u drugim aplikacijama koji ne podržavaju Access podatke direktno.

Napomene: 

U ovoj temi

Priprema podataka za izvoz

Pre nego što izvezete podatke, pregledajte ih na trenutak i odlučite na koji način želite da ih izvezete.

 • Uverite se da podaci ne sadrže indikatore greške ili vrednosti grešaka. U suprotnom, može doći do problema tokom izvoza i vrednosti "null" mogu da se pojave u tekstualnoj datoteci. Informacije o rešavanju problema potražite u odeljku Rešavanje problema sa vrednostima koje nedostaju i netačnim vrednostima u tekstualnoj datoteci u članku Izvoz podataka u tekstualnu datoteku.

 • Odaberite odredišnu tekstualnu datoteku i kodiranje teksta. Ako izvezete tabelu, upit, obrazac ili izveštaj sa oblikovanjem u postojeću tekstualnu datoteku, datoteka će biti zamnjena. Ne možete da dodate podatke u postojeću tekstualnu datoteku.

Izvoz podataka sa oblikovanjem i rasporedom

Kada izvezete obrazac, izveštaj ili list sa podacima koji sadrži podobrasce, podizveštaje ili listove sa potpodacima, samo će glavni obrazac, izveštaj ili list sa podacima biti izvezen. Morate ponoviti operaciju izvoza za svaki podobrazac, podizvožje i list sa pododacima koji želite da izvezete u tekstualnu datoteku.

U jednoj operaciji izvoza moguće je izvesti samo jedan objekat baze podataka.

Kada izvezete podatke sa oblikovanjem i rasporedom u tekstualnu datoteku, Access pokušava da ponovo oblikuje raspored tabele pomoću znakova u obliku table (-) i vertikalnih traka (|).

 1. Kada otvorite izvornu bazu podataka, premestite se na okno za navigaciju pritiskanjem tastera F6 dok ne čujete "Okno za navigaciju" ili ime Access objekta.

 2. Da biste izabrali objekat za izvoz, pritisnite taster Tab da biste se premestili na listu objekata, a zatim koristite tastere sa strelicama nagore i nadole da biste se kretali do objekta koji želite.

  Ako je objekat tabela, upit ili obrazac i želite da izvezete samo deo podataka, otvorite objekat u prikazu lista sa podacima i izaberite zapise koje želite.

  Napomene: 

  • Ne možete da izvezete deo izveštaja. Međutim, možete izabrati ili otvoriti tabelu ili upit na kom je izveštaj zasnovan, a zatim izvesti deo podataka u tom objektu.

  • Da biste otvorili objekat u prikazu lista sa podacima, dok ste na objektu u stablu za navigaciju, pritisnite taster Enter da biste ga otvorili. Pritiskjte taster F6 dok ne čujete "Statusna traka" i ime trenutnog prikaza. Pritisnite taster sa strelicom nadesno ili nalevo dok ne čujete "Prikaz lista sa podacima", a zatim pritisnite taster Enter da biste izabrali tu opciju.

   Ako opcija Prikaz lista sa podacima nije dostupna, morate da omogućite prikaz za objekat. Uputstva možete da vidite u temi Omogućavanje prikaza lista sa podacima za objekat.

 3. Da biste pokrenuli čarobnjak za izvoz tekstualne datoteke, pritisnite kombinaciju tastera Alt+X, T. Pojavljuje se dijalog Izvoz – tekstualna datoteka.

 4. U dijalogu uradite nešto od sledećeg:

  • Ako želite da izvezete podatke u novu tekstualnu datoteku, pritisnite kombinaciju tastera Alt+F da biste premestili fokus na tekstualno polje Ime datoteke. Access predlaže ime izvornog objekta kao ime datoteke za izvezenu datoteku. Da biste promenili ime, izbrišite predloženo ime i otkucajte novo ime.

  • Ako imate postojeću tekstualnu datoteku u koju želite da izvezete podatke, pritisnite kombinaciju tastera Alt+R da biste otvorili dijalog Čuvanje datoteke i potražite datoteku koju želite. Kada ste na datoteci, pritisnite taster Enter da biste je izabrali. Dijalog se zatvara, a fokus se vraća na dijalog Izvoz – tekstualna datoteka.

 5. Ako izvozite tabelu ili upit, pritisnite kombinaciju tastera Alt+W da biste prešli na opciju Izvezi podatke sa oblikovanjem i rasporedom i izaberite je.

  Napomena: Ako izvozite obrazac ili izveštaj, ova opcija je uvek izabrana i ne možete da je opozivate.

 6. Ako želite da se odredišna tekstualna datoteka automatski otvara kada se izvoz dovrši, pritisnite kombinaciju tastera Alt+A da biste prešli na odredišnu datoteku i izaberite opciju Otvori odredišnu datoteku nakon dovršavanja operacije izvoza.

 7. Ako je otvoren izvorni objekat i ako ste izabrali zapise u prikazu pre pokretanja izvoza, a ovo su zapisi koje želite da izvezete, pritisnite tastere Alt +S da biste prešli na izabrane zapise i izaberite opciju Izvezi samo izabrane zapise. Ako želite da izvezete sve zapise prikazane u prikazu, nemojte izabrati ovu opciju.

  Napomena: Ako nijedan zapis nije izabran, ova opcija nije dostupna.

 8. Da biste potvrdili izbor i počeli da izvozite, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "U redu", a zatim pritisnite taster Enter da biste ga izabrali.

  Ako tekstualna datoteka koju ste definisali već postoji, Access pita da li želite da zamenite postojeću datoteku. Da biste prešli na datoteku, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Da", a zatim pritisnite taster Enter da biste je izabrali.

  Pojavljuje se dijalog Kodiši kao.

 9. Da biste izabrali kodiranje teksta i izvezli datoteku, pritiskjte taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete ime želite kodiranje, a zatim pritisnite taster Enter da biste ga izabrali.

 10. Ako je izvoz bio uspešan, Access od vas traži da sačuvate korake izvoza da biste ih brzo ponovili bez čarobnjaka za izvoz. Da biste izabrali ovu opciju, pritisnite kombinaciju tastera Alt+V. Da biste imenstvoli korake izvoza, pritisnite kombinaciju tastera Alt+A i otkucajte ime za operaciju izvoza. Da biste sačuvali korake za izvoz, pritisnite kombinaciju tastera Alt+S.

  Ako operacija izvoza ne uspe zbog greške, Access prikazuje poruku sa uzrokom greške.

  Ako ste izabrali da otvorite odredišnu datoteku, sada možete da pregledate rezultate izvoza u podrazumevanom uređivaču teksta na računaru.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje tabela u Access bazama podataka za računare

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje upita u Access bazama podataka za računare

Korišćenje čitača ekrana za pravljenje obrasca u Access bazama podataka za računare

Korišćenje čitača ekrana za izvoz Access tabele u Excel radnu svesku

Tasterske prečice za Access

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i čitanje u programu Access

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×