Korišćenje čitača ekrana za pravljenje izveštaja u Access bazama podataka za računare

Radite bilo gde na bilo kom uređaju sa uslugom Microsoft 365

Nadogradite na Microsoft 365 da biste radili bilo gde sa najnovijim funkcijama i ispravkama.

Nadogradi odmah
Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite Access uz tastaturu i čitač ekrana da biste napravili izveštaj u Access bazi podataka na radnoj površini. Testirali smo ga sa naratorom, čitača ekrana JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitače ekrana ako prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti. Izveštaji pružaju način za prikazivanje, oblikovanje i rezimiranje informacija u Access bazi podataka. Dodatne informacije o izveštajima potražite u temi Uvod u izveštaje u programu Access.

Napomene: 

U ovoj temi

Pravljenje izveštaja

 1. Izaberite tabelu izvora podataka ili upit u oknu za navigaciju.

 2. Otvorite alatku "Izveštaj" tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Alt+C, R, N. Access kreira jednostavan tabelarni izveštaj u oknu za navigaciju koji sadrži sva polja iz izvora zapisa koji ste izabrali.

Pravljenje izveštaja sa čarobnjakom za izveštaje

 1. Izaberite tabelu izvora podataka ili upit u oknu za navigaciju.

 2. Otvorite alatku Čarobnjak za izveštaje tako što biste pritisnuli kombinaciju tastera Alt+C, R, Z. Čujete "Prozor čarobnjaka za izveštaje", a fokus se premešta na prvi red tabele Dostupna polja u prozoru "Čarobnjak za izveštaje".

 3. Da biste dodali polja u izveštaj, pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime polja koje želite, dvaput pritisnite taster Tab i pritisnite taster Enter. Ponovite ovaj korak za svako polje koje želite da dodate u izveštaj.

 4. Kada dodate polja koja želite, pritisnite taster F6 dok ne čujete "Dugme 'Dalje'", a zatim pritiskjte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Dugme 'Završi'", a zatim pritisnite taster Enter.

Dodavanje uslovnog oblikovanja u izveštaj

Uslovno oblikovanje vam omogućava da primenite različita oblikovanja na pojedinačne vrednosti u izveštajima. Više informacija o uslovnom oblikovanju potražite u video zapisu: Korišćenje uslovnog oblikovanja u izveštajima.

 1. Izaberite kontrolu u koju želite da dodate uslovno oblikovanje.

 2. Otvorite alatku za uslovno oblikovanje tako što biste pritisnuli kombinaciju tastera Alt+J, F, O. Otvara se prozor Menadžer za pravila uslovnog oblikovanja sa fokusom na padajući meni Prikaži pravila oblikovanja za.

 3. Da biste se pomerali u padajućoj meniju, pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete onaj koji želite.

 4. Pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Dugme 'Novo pravilo'", a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se prozor Novo pravilo za oblikovanje sa fokusom na polju Izaberite tip pravila.

 5. Da biste izabrali tip pravila oblikovanja, pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete tip koji želite.

 6. Pritisnite jednom taster Tab da biste premestili fokus na prvo polje u definiciji pravila.

 7. Unesite željeno pravilo oblikovanja. U zavisnosti od tipa pravila koje ste izabrali, definicija pravila može da sadrži promenljivu količinu polja. Premeštanje između njih tasterom Tab i kombinacijom tastera Shift+Tab. Za polja padajućeg menija pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete vrednost koju želite.

 8. Za polja za vrednost polja i polja izraza možete da otvorite alatku "Izrada izraza" tako što ćete pritiskati taster Tab dok ne čujete "Pokreni alatku "Izrada izraza"", a zatim pritisnite taster Enter. Da biste se pomerali unutar alatke "Izrada izraza", pritiskjte taster Tab ili kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne pronađete polje ili kontrolu koju želite, a zatim pritisnite taster Enter da biste ga izabrali. Kada završite, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Dugme 'U redu'", a zatim pritisnite taster Enter da biste se vratili na prozor Novo pravilo za oblikovanje.

 9. Kada završite sa definisanjem pravila, pritiskaj taster Tab dok ne čujete "Dugme 'U redu'", a zatim pritisnite taster Enter da biste se vratili na prozor Menadžer za pravila uslovnog oblikovanja.

 10. Pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Dugme 'U redu'", a zatim pritisnite taster Enter da biste se vratili na izveštaj.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za pokretanje programa Access

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje upita u Access bazama podataka za računare

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×