Moja disk jedinica se ne pojavljuje u prikazu programa Windows Explorer

Rezime

Kada tražite priložene čvrste disk jedinice, USB fleš diskove ili CD i DVD jedinice pomoću programa Windows Explorer, možda ćete primetiti da se neke disk jedinice ne vide u programu Windows Explorer ili ako disk jedinica može nestati nakon kratkog vremena ili kada se Windows nastavi iz stanja spavanja ili hibernacije. Ovo može biti prouzrokovano nekim od sledećih opcija:

 • Disk jedinica nema dodeljenu oznaku disk jedinice u okviru "Upravljanje diskovima"

 • Disk jedinica je možda onemogućena ili van mreže

 • USB upravljački program je možda oštećen

 • Oštećeni ključevi registratora mogu izazvati probleme sa povezivanjem na CD ili DVD jedinici

Rešenje

Disk jedinice

USB fleš diskovi

CD i DVD jedinice

hard diskovi

1. metod: pokretanje automatizovanog programa za rešavanje problema za svoju verziju operativnog sistema Windows

X

X

X

2. metod: uverite se da disk jedinica ima oznaku disk jedinice koja je dodeljena u okviru "Upravljanje diskovima"

X

X

X

3. metod: uverite se da je disk jedinica omogućena

X

X

4. metod: uverite se da je disk jedinica na mreži

X

5. metod: možda je USB disk oštećen

X

X

X

X

6. metod: oštećeni ključevi registratora mogu izazvati probleme sa povezivanjem na CD ili DVD jedinicu

X

Da biste rešili problem, sledite korake u okviru dolenavedenih metoda počevši od 1. metod, ako koraci u tom metodu ne reše problem, pređite na sledeći metod:

1. metod: pokretanje automatizovanog programa za rešavanje problema za svoju verziju operativnog sistema Windows:

 

Za korisnike operativnog sistema Windows 7: Ako koristite Windows 7, pokrenite program za rešavanje problema sa hardverom i uređajem da biste rešili problem. Da biste to uradili, kliknite na vezu ispod i sledite korake u tom članku:

Otvaranje programa za rešavanje problema sa hardverom i uređajima Za korisnike operativnog sistema Windows Vista: Ako koristite operativni sistem Windows Vista, kliknite na vezu ispod da biste preuzeli i pokrenuli program za rešavanje problema sa hardverom i uređajima za operativni sistem Windows Vista:

Hardverski uređaji ne rade ili se ne otkrivaju u operativnom sistemu Windows

2. metod: uverite se da disk jedinica ima oznaku disk jedinice koja je dodeljena u okviru "Upravljanje diskovima":

 

Ako je vaš čvrsti disk, u okviru "Upravljanje diskovima" ili "fleš memorija" prepoznat, ali nije prikazan u programu Windows Explorer, disk jedinici možda nije dodeljena oznaka disk jedinice operativnog sistema Windows.

 1. Otvorite stavku Upravljanje računarom tako što ćete kliknuti na dugme Start , izabrati stavku Kontrolna tabla, a zatim stavku Prikaz sistema i bezbednost koji se prikazuje po kategorijama .

 2. Izaberite stavku Administrativne alatke, a zatim dvaput kliknite na stavku Upravljanje računarom. Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili potvrda, otkucajte lozinku ili obezbedite potvrdu.

 3. Potražite disk jedinicu koja nema dodeljenu oznaku disk jedinice i nije označena kao sistemski rezervisana. Napomena: Windows je rezervisao sistemski rezervisani drive.

 4. Kliknite desnim tasterom miša na neoznačenu disk jedinicu i izaberite stavku Promeni oznaku i putanju disk jedinice...

 5. Kliknite na dugme Dodaj i kliknite na dugme u redu da biste izabrali prvu dostupnu oznaku disk jedinice.

 6. Ako promenite oznaku i putanje disk jedinice... opcija nije dostupna, uverite se da je disk jedinica na mreži.

 7. Ako je disk jedinica van mreže, kliknite desnim tasterom miša na broj diska i izaberite stavku na mreži.

Za više informacija o dodavanju, promeni ili uklanjanju oznaka disk jedinica za Windows 7, kliknite na vezu ispod da biste videli članak na Microsoft Veb lokaciji:

Promena, dodavanje ili uklanjanje oznake disk jedinice Za više informacija o dodavanju, promeni ili uklanjanju oznaka disk jedinica za operativni sistem Windows Vista, kliknite na vezu ispod da biste videli članak na Microsoft Veb lokaciji:

Promena, dodavanje ili uklanjanje oznake disk jedinice

3. metod: uverite se da je disk jedinica omogućena

 

Ako je disk jedinica onemogućena, disk neće biti vidljiv u programu Windows Explorer. Da biste videli da li je disk onemogućen, sledite dolenavedene korake da biste ga omogućili: Za korisnike operativnog sistema Windows Vista i Windows 7:

 1. U polju za pretragu kliknite na dugme Start i otkucajte Upravljač uređajima

 2. Na listi kontrolne table izaberite stavku Upravljač uređajima

 3. Pronađite stavku disk jedinice na listi i kliknite na malu strelicu sa desne strane da biste razvili listu disk jedinica

  • Ako je disk jedinica onemogućena, videćete ikonu sa strelicom koja pokazuje na ikonu disk jedinice

  • Ako vidite ikonu sa strelicom koja pokazuje na ikonu disk jedinice, kliknite dvaput na ikonu i kliknite na dugme "Omogući uređaj"

 4. Kliknite na dugme " dalje " u dijalogu " Omogućavanje uređaja " kliknite na dugme " dalje" i kliknite na dugme "Završi"

 5. Kliknite na dugme Zatvori , a zatim zatvorite prozor Upravljač uređajima Napomena: Ako na listi disk jedinica ne vidite disk jedinicu, disk jedinica možda nije otkrila Windows. Napomena: Ako dobijete poruku o grešci prilikom omogućavanja disk jedinice, možda imate neispravan disk jedinicu.

Za korisnike operativnog sistema Windows XP:

 1. Kliknite na dugme Start kliknite desnim tasterom miša na moj računar i izaberite stavku Svojstva

 2. Izaberite karticu hardver , a zatim izaberite stavku Upravljač uređajima

 3. Pronađite stavku disk jedinice na listi i kliknite na malu strelicu sa desne strane da biste razvili listu disk jedinica Ako je disk jedinica onemogućena, videćete crveni znak X iznad ikone disk jedinice Ako vidite ikonu sa crvenim znakom X iznad ikone disk jedinice, kliknite dvaput na ikonu i kliknite na dugme " Omogući uređaj "

 4. Kliknite na dugme " dalje " na dijalogu " Omogućavanje uređaja ", a zatim kliknite na dugme "Završi"

 5. Kliknite na dugme Zatvori , a zatim zatvorite prozor Upravljač uređajimaNapomena: Ako na listi disk jedinica ne vidite disk jedinicu, disk jedinica možda nije otkrila Windows. Napomena: Ako dobijete poruku o grešci prilikom omogućavanja disk jedinice, možda imate neispravan disk jedinicu.

4. metod: uverite se da je disk jedinica na mreži

 

Ako je disk jedinica trenutno van mreže, disk neće biti vidljiv u programu Windows Explorer. Da biste proverili trenutni status diskova, sledite dolenavedene korake:

 1. Otvorite stavku Upravljanje računarom tako što ćete kliknuti na dugme Start , izabrati stavku Kontrolna tabla, a zatim izaberite stavku sistem i bezbednost.

 2. Izaberite stavku Administrativne alatke, a zatim dvaput kliknite na stavku Upravljanje računarom. Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili potvrda, otkucajte lozinku ili obezbedite potvrdu.

 3. Potražite disk jedinicu koja nema dodeljenu oznaku disk jedinice i koja nije označena kaosistemski rezervisana. Belešku Windowsi su rezervisali sistemski rezervisani drive.

 4. Kliknite desnim tasterom miša na disk jedinicu i izaberite stavku Promeni oznaku i putanju disk jedinice... Kliknite na dugme Dodaj i kliknite na dugme u redu da biste izabrali prvu dostupnu oznaku disk jedinice.

 5. Ako promenite oznaku i putanje disk jedinice... opcija nije dostupna, uverite se da je disk jedinica na mreži.

 6. Ako je disk jedinica van mreže, kliknite desnim tasterom miša na broj diska i izaberite stavku na mreži.

5. metod: možda je USB disk oštećen

 

Moguće je da je USB disk oštećen, da proverite da li postoji oštećeni disk, priključite disk na drugi računar da biste videli da li se na tom računaru nalazi disk u programu Windows Explorer. Proverite da li je upravljački program instaliran. Ako se uređaj i dalje ne vidi u programu Windows Explorer na drugom računaru, disk je možda oštećen. Neki proizvođači hardvera nude softver za testiranje hardvera koji može pomoći u pristupu i otkrivanju testa za probleme na hardveru. Posetite Veb lokaciju proizvođača hardvera i potražite bilo koji od korisnih softvera za testiranje.

6. metod: oštećeni ključevi registratora mogu izazvati probleme sa povezivanjem na CD ili DVD jedinicu

 

Oštećeni ključevi registratora možda izazivaju CD ili DVD disk jedinicu koju Windows ne vidi. Za rješavanje ovog problema dostupna je automatizovana ispravka. Da biste pokrenuli ovu ispravku, sledite korake navedene u sledećem članku iz baze znanja:

982116 CD ili DVD jedinica nedostaje ili ih Windows ne prepoznaje ili drugi programi

Answers podrška foruma:Da biste videli diskusiju o ovom problemu na forumu o odgovorima, kliknite na sledeću vezu:

Moja disk jedinica se ne pojavljuje u programu Windows Explorer

Više informacija

Dodatni uzrociBitLocker šifrovanje: Kada je spoljna disk jedinica šifrovana pomoću funkcije BitLocker (na RAČUNARU zasnovanom na operativnom sistemu Windows 7), disk jedinica možda neće biti vidljiva kada je priključite na drugi računar (računar zasnovan na operativnom sistemu Windows XP). Možda postoji očekivanje da ćete dobiti iskačući meni koji traži BitLocker ključ za šifrovanje, ali se to ne dešava. Ovo može da se reši dešifrovanjem i onemogućavanjem funkcije BitLocker dok je povezan sa prvim RAČUNAROM zasnovanim na operativnom sistemu Windows 7, disk jedinica će tada biti vidljiva na drugom RAČUNARU. Roxio GoBack: Do ovog problema može doći ako ste na čvrstom disku koristili program Roxio GoBack. Do problema dolazi zato što Roxio GoBack menja glavni zapis za podizanje sistema (MBR) i menja tip particije na čvrstom disku. To može izazvati nedostupnost disk jedinice u operativnom sistemu Windows XP, čak i kada se čvrsti disk pojavljuje u upravljaču uređajima i konzoli "Upravljanje diskovima". Da biste rešili ovaj problem, obratite se Symantec-u za najnovije ispravke za GoBack. Ili možete da zaobpratite ovaj problem koristeći sledeće korake: upozorenje: ako niste sigurni da možete bezbedno slediti ove korake, obratite se dokumentaciji hardvera ili se obratite proizvođaču čvrstog diska ili računara pre nego što nastavite.

 1. Konfigurišite čvrsti disk kao primarni master, a zatim ponovo pokrenite računar.

 2. Onemogućavanje Roxio GoBack. Da biste to uradili, sledite ove korake:

  1. Pritisnite razmaknicu da biste prikazali meni pokretanja GoBack.

  2. Pritisnite taster D da biste onemogućili GoBack, pritisnite taster Y da biste potvrdili, a zatim pritisnite dva puta taster ENTER.

 3. Isključite računar, a zatim vratite čvrsti disk na njegovu prvobitnu konfiguraciju.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×